BM önünde eylem başlıyor

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Türk devletinin KDP ortaklığında Medya Savunma Alanları’ndaki Zap ve Avaşîn bölgelerine 17 Nisan’da başlattığı işgal saldırılarına tepkiler büyüyor.

Bir haftayı aşkındır aralıksız bir şekilde alanlarda Türk devletinin işgal saldırılarını protesto eden Avrupa’daki Kürdistanlılar bugün ise Cenevre’deki Birleşmiş Milletler (BM) ofisi önünde 3 günlük oturma eylemine başlıyor. Eylemde, savaş suçu işleyen Erdoğan rejimine karşı sessizliğini koruyan BM ile Avrupa devletlerine bir kez daha çağrı yapılacak.

Silah satışına son verin

Öte yandan işgalin başladığından beri Avrupa’da alanlarda olan Kürdistanlılar, Pazartesi akşamı da gösterilerine devam etti. 

Almanya’nın başkenti Berlin, Köln, Wuppertal, Kassel, Duisburg, Freiburg, Stuttgart, Mannheim, Hannover, Frankfurt, Düsseldorf, Leipzig, Hamburg, Kiel, Bielefeld, Saarbrücken kentlerinde alanlara çıkanlar Scholz hükümetinden Türkiye’ye silah satmasına derhal son vermesini talep etti.

Kimyasallar Alman patentli 

Başkent Berlin’de Federal Parlamento (Bundestag) önünde yapılan gösteride Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu Aveg-Kon adına konuşan Baki Selçuk, “Gerillaya karşı kullanılan kimyasal silahlar Alman patentli. Efrîn işgalinde de Alman Leopard panzerleri kullanıldı. Federal Parlamento’da oturanlar ve Türkiye’yle silah anlaşması imzalayanlar bu katliamların suç ortağıdır” dedi.

Partilere dosya verildi

Öte yandan Dest-Dan Kadın Meclisi, Êzidî Kadın Meclisi ve Berlin Eyalet Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Ferat Koçak’tan oluşan bir inisiyatif ise Berlin Eyalet Parlamentosu’nda grubu bulunan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller, Hür Demokrat Parti (FDP), Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Sol Parti’ye Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) tarafından hazırlanan ve Türk devletinin Medya Savunma Alanları’nda kimyasal silah kullandığını verilerle ortaya koyan bir dosya sundu. 

Alman silahlarıyla katlediyor

Köln’de de kentin simgesi Dom Kilisesi önünde gösteri yapanlar, eylem boyunca attıkları sloganlarla Kürtlerin NATO ve Alman silahlarıyla katledildiğini anlattı.

Kamuflaj elbiseli protesto

Fransa’nın başkenti Paris ile Marsilya ve Strasbourg kentlerinde de günlerdir gösteriler devam ediyor. Paris’te kitle “Bijî Berxwedana Gerîla” ve “Katil Erdoğan” sloganlarıyla yürüdü. Marsilya’daki Kürdistanlılar da kimyasal silah kullanımına dikkat çekmek için beyaz kamuflaj elbise giyerek gösteri yaptı. Strasbourg Garı önündeki eylemde “Türk devletinin savaş suçu işlemesine sessiz kalmayın” çağrısı yapıldı.

MARSILYA - foto: FEYYAZ BRUSK

Birçok yerde gösteri

İtalya’nın Milano kentinde ise işgal saldırısı iki ayrı eylemle protesto edildi. İsviçre'de de gösteriler devam ediyor. Solothurn’da Pazartesi başlatılan 3 günlük oturma eylemi bugün sona eriyor. Basel, Lozan ve Cenevre’de düzenlenen eylemlerle de Türk devletinin katliamcı yüzü teşhir edildi. 

HABER MERKEZİ

 

Bern’de sivil itaatsizlik

CİHAN ÖLMEZ/BERN

İsviçre’de Kürt gençleri, KDP’nin Türkiye’yle iş birliğini protesto etmek için dün Federe Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nin Bern temsilciliğinde sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi.

Binada bulunan KDP Bern temsilcileriyle görüştürülmeyen gençler bunun üzerine binanın camından “Bimre Xiyanet” yazan pankartı açtı. Yetkililerin şikayeti üzerine polis gençleri darp ederek gözaltına almak istedi. Ancak gençler direniş sonucu serbest bırakıldı. Aktivistlerden Şervan Koçberi, “Kürtler bu ihanetin bedelini soracak” dedi. Efrînli Ferhat da “Barzanilerin ihanet ederek Türk devletinin gerillayı vurması için yol açması üzerine bu eylemi gerçekleştirdik” diye konuştu.

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.