Borne'un yeni kabinesi

Dünya Haberleri —

Elisabeth Borne

Elisabeth Borne

  • Fransa’da Başbakan Elisabeth Borne liderliğinde yeni hükümet kuruldu. Başbakan Borne kendisini sol görüşlü bir siyasetçi olarak nitelendiriyor, ancak 13'ü kadın olmak üzere 27 isimden oluşan kabinede, önemli bakanlıkların başında sağ görüşlü siyasetçiler bulunuyor.

Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı görevine Fransa'nın mevcut Londra Büyükelçisi Catherine Colonna getirildi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire ve Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti görevlerine devam ediyor. Darmanin, son yıllarda güvenlikçi tutumu, ülkedeki polis şiddetini göz ardı etmesinin yanı sıra camilerin kapatılması ve Müslüman derneklerin feshedilmesinde oynadığı kilit rol ile öne çıkıyor. Dupond-Moretti hakkında da rüşvet ve yolsuzluk dosyaları bulunuyor. Babası Senegal asıllı tarihçi Pap Ndiaye ise Eğitim ve Gençlik Bakanı olarak atanması dikkat çekti. Eski Denizaşırı Topraklar Bakanı Sebastien Lecornu Savunma Bakanı, eski Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal Kamu Harcamaları İşlerinden Sorumlu Bakan olarak görevine devam edecek. Sağlık Bakanlığı’na Brigitte Bourguignon, Çalışma Bakanlığı’na Olivier Dussopt, Ekolojik Geçiş ve Bölgesel Uyum Bakanlığı’na Amelie de Montchalin, Dayanışma, Özerklik ve Engelli Bireyler Bakanlığı’na Damien Abad, Yüksek Öğrenim ve Araştırma Bakanlığı’na Sylvie Retailleau, Tarım Bakanlığı’na Marc Fesneau, Dönüşüm ve Kamu Hizmeti Bakanlığı’na Stanislas Guerin, Denizaşırı Topraklar Bakanlığı’na Yael Braun-Pivet, Kültür Bakanlığı’na Rima Abdul Malak, Enerji Geçiş Bakanlığı’na Agnes Pannier-Runacher, Spor, Olimpik ve Paralimpik Oyunlar Bakanlığına Amelie Oudea-Castera getirildi.

Hükümet sözcüsü ise Olivia Gregoire oldu. Yeni kabine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un başkanlığında bugün ilk toplantısını yapacak.

PARİS

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.