Brezilya'da Lula önde

Dünya Haberleri —

  • Brezilya'da devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turunu solcu Lula az farkla aşırı sağcı Bolsonaro'nun önünde bitirdi. Devlet başkanı 30 Ekim'deki ikinci turda belli olacak. 

 

Brezilya’da resmi olmayan sonuçlara göre, Pazar günkü devlet başkanlığı seçiminde solcu Luiz Inácio Lula da Silva, ilk turda yüzde 48 oy aldı ve yüzde 44 oy alan iktidardaki aşırı sağcı Jair Bolsonaro'yu geride bıraktı. Ancak iki aday da yüzde 50’yi geçemediği için 30 Ekim'de ikinci tur seçim olacak. Lula seçim sonrası yaptığı açıklamada “Bu seçimleri kazanacağız, bu sadece bir uzatma" dedi. 

Ne vaat ediyor?

Lula'nın seçim kampanyasında öne çıkanlar arasında Brezilya'nın biyolojik çeşitliliğini oluşturan Amazon ormanlarının savunmasına ek olarak açlık ve yoksullukla mücadele ve ekonomik yeniden canlanma yer alıyordu.

İkinci döneme hazırlık

İşçi Partisi'nin lideri Lula seçimleri kazanırsa ikinci kez devlet başkanı seçilmiş olacak. 76 yaşındaki Lula, 2003-2010 yılları arasında devlet başkanıydı. 2018 yılında hapse girdi ama mahkumiyeti daha sonra düştü ve seçim yasağı da kalktı. 

Lula, 2018 seçimlerinde hapiste olduğu ve yasal olarak aday olamayacağı için yarışamadı. 

Son 4 yılda ihlaller arttı

Ana akım siyasetçiler hakkında yaygın olan hoşnutsuzluk ve İşçi Partisi'ni lekeleyen yolsuzluk skandallarına duyulan öfkeyle beraber, aşırı sağcı bir milletvekili ve emekli bir subay olan Bolsonaro göreve getirildi. Bolsonaro döneminde ülkede hak ihlalleri arttı ve Amazon ormanları olmak üzere birçok konuda tepki çeken politikalar yürütüldü.

Bolsonaro da iyimser

Anketlerde Bolsonaro'nun oy oranının daha düşük olacağı ve yüzde 31 alacağı tahmin ediliyordu. Anketlere oranla yüzde 11 daha fazla oy alan Bolsonaro, konuşmada iyimser bir tablo çizerek ikinci turda seçimi kazanacağını savunuyor.  BRASİLİA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.