Bu bir siyasi cinayettir

Yurt Dışı Haberleri —

2. Paris Katliamı protestoları

2. Paris Katliamı protestoları

  • 2. Paris Katliamı’nın faili William M. tutuklandı. Ancak Kürtler, katliamda yakınlarını kaybedenler bu saldırının da 9 Ocak gibi hasıraltı edilmesinden kaygılı. Ailelerin avukatı David Andic, “Bu adli değil bir siyasi cinayettir, Anti-Terör Masası dosyayı almalı” dedi. CDK-F ve aileler de savcılık suç duyurusunda bulundu. 

PERVİN YERLİKAYA-ERDOĞAN ZAMUR/PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te Strasbourg Saint Denis Mahallesi’nde bulunan Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne 23 Aralık'ta silahlı saldırıda bulunarak, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl'ı katleden katil William M. önceki gün tutuklandı. Willim M., “tasarlayarak, ırkçı saiklerle belli bir etnik kökeni hedef alarak cinayet işleme ve cinayete teşebbüs etme, izinsiz ve ruhsatsız silah bulundurma” suçlarından tutuklandı. 

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F), katledilen 3 kişinin aileleri ve avukatları David Andic, katile isnat edilen suçların yetersiz olduğunun altını çizerek, davanın siyasi olduğunu ve böyle ele alınması gerektiğinin altını çizdi. 

Anti-Terör Masası bakmalı

Avukat David Andic, saldırının ırkçı bir saldırı olarak ele alındığını bu nedenle soruşturmayı Kriminal Polisin yürüttüğünü belirterek, “Bu gerekçelerle Anti-Terör Masası bu dosyaya girmedi. Ancak biz bu cinayetlerin politik olduğunu düşünüyoruz ve Anti-Terör Masası’nın dosyaya bakmasını istiyoruz” dedi.

Deliller karartılabilir!

Polisin soruşturmasının hala devam ettiğini belirterek, “Anti-Terör Masası bu vaka ile ilgilenirse olay daha ayrıntılı incelenebilir” diyerek, soruşturma derinleştirilirse, siyasi boyutlarının ortaya çıkarılabileceğine vurgu yapan Avukat Andic, “Bizim korkumuz Kriminal Polis araştırma yaparken bazı kanıtların kaybolması, tanıkların ifadesinin alınmaması” dedi. 

Bu siyasi bir cinayettir

CDK-F ve Mîr Perwer’in ailesinin bu cinayetin “kriminal değil siyasi” olduğu yönünde Paris savcılığı ve fail hakkında suç duyurusunda bulunduğu bilgisini paylaşan Avukat Andic, “Bir cinayet hem ırkçı hem de siyasi bir saldırı olabilir. Bu ırkçı bir saldırı da olsa bu bir kısmıdır, ancak bu saldırı sadece Kürtlere dönüktür. Mantıken baktığınızda bu siyasi bir cinayettir” dedi. Avukat diğer ailelerin de suç duyurusunda bulunacağını sözlerine ekledi. 

Av.David Andic

Dosyada gizilik var

2. Paris Katliamı dosyasında da Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın katledildiği 9 Ocak gibi gizlilik var. Dosyayla ilgili bilgilere basına yansıyan bilgilerden ulaştıklarını belirten Avukat Andic, “Şu an dosyaya ulaşamıyoruz” dedi. 

Birçok soru yanıt bekliyor

Saldırıyla ilgili birçok sorunun yanıt beklediğinin altını çizen Avukat Andic “Bu kişi bu silaha nasıl ulaştı? Bu olay nasıl organize edildi? Cezaevindeki ilişkileri nelerdir, kimlerle görüştü, kiminle kaldı?” diyerek, bu sorulara hızla yanıt beklediklerini söyledi.

Psikolojik sorunları yok

Katilin 1 yıl cezaevinde kaldığını ve 12 Aralık’ta tahliye olduğunu hatırlatan Andic, “Cezaevinden çıkmadan önce psikolojik durumuna ilişkin test yapılıyor. Buna ve gözaltındaki testlere göre psikolojik sağlığında bir sorun yok” dedi. 

İbrahim Bilen

Bu davanın üstü örtülemez

Evîn Goyiînin yeğeni İbrahim Bilen de katilin kriminal bir suçlamayla tutuklanmasına tepki gösterdi. “Bize diyorlar ki bir deli bunu yapmış. Buna çocuklar bile inanmaz” diyen Bilen şöyle konuştu: “Bu katliam Kürtlere karşı yapılmıştır. Kimse ‘bu delidir’ diye bu davanın üstünü örtemez. Biz bu davanın arkasını bırakmayacağız. Bu sokakta onlarca dükkan var. Sadece Kürt dükkanları hedef alınmıştır. Fransa devleti başta olmak üzere bu katliamda yer alan bütün güçler bilsinki biz öldürülmekle bitmeyeceğiz. Bu davanın da takipçisi olacağız. Daha önce Paris’te Sakine Cansız ve arkadaşları katledildi. O davanın üzerini örttüler. Sakine Cansızları, Evînleri öldürerek bu mücadeleyi durduracaklarını sananlar yanılıyor. Bir Evîn’i katlettiler ama onun arkasında binlerce Evîn var.”

Aileler cenazeleri teşhis etti

Öte yandan dün sabah katliamda yaşamını yitirenler yakınları tarafından teşhis edildi. Avukat Andic, “Şu an cenazeleri teslim almak için savcılıktan izin bekliyoruz” derken, cenazelerin birkaç gün içinde teslim alınması bekleniyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.