Bulgaristan’da Borisov kazandı

Dünya Haberleri —

Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Boyko Borisov

Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) Boyko Borisov

  • Bulgaristan’da yapılan erken genel seçimlerden Borisov galip çıktı. 2021’e kadar ülkeyi 12 yıl yöneten Boyko Borisov en yüksek oyu toplayarak meclisteki en büyük gurup oldu. 

Yüzde 4 ülke barajı uygulamasının olduğu Bulgaristan'da 2 Nisan'da gerçekleştirilen genel seçimler ile 240 üyeli parlamentoya 6 parti ve koalisyon girmeyi başardı. Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu, 6 milyon 600 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede seçime katılım oranının yüzde 40,63 olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Eski Başbakan Boyko Borisov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi kullanılan oyların 670 binini alarak, yüzde 26,51 ile birinci parti oldu. Sağcı Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan (PP-DB) koalisyonu yüzde 24,54 ile ikinci sırayı aldı. Rusya yanlısı, Vızrajdane (Yeniden Doğuş) partisi yüzde 14,15 ile üçüncülüğe yerleşti. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) 346 bin 437 oyla yüzde 13,72 oranına ulaştı. HÖH parlamentoda dördüncü büyük gruba sahip olacak. Bulgaristan Türklerinin partisi olarak bilinen HÖH'ün yeni hükümet kurma çalışmalarında etkin rol oynaması bekleniyor.
Eski Komünist Partinin mirasçısı olan Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) bu seçimde de oy kaybına uğrayıp yüzde 8,94 oranında kaldı. Yüzde 4,11 ile seçim barajını az farkla aşan Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi de parlamentoda temsil edilme hakkı kazandı. Nihai sonuçlar Merkez Seçim Komisyonu tarafından 6 Nisan'a kadar açıklanacak. SOFYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.