Casus şamandıra alarmı!

Dünya Haberleri —

Çin’e ait casus şamandıra

Çin’e ait casus şamandıra

  • Kanada Arktika’da Çin’e ait casus şamandıralar tespit ettiğini, hem araştırma hem de istihbarat amaçlı olduğunu iddia ettiği ekipmanın ele geçirilerek, incelendiğini duyurdu.

Çin’in yüksek irtifa balonlarının Amerika kıtası üzerindeki hareketliliği ardından, bir kaç gün önce Japon kıyılarına sahipsiz bir şamandıranın vuruşu, soğuk savaş dönemi haber alma teknolojilerini yeniden akıllara getirdi. Japonya kıyısına vuran şamandıranın gizemini çözemeden bir şamandıra haberi de Kanada’dan geldi. 

Kanada, Çin'in Arktika'daki çok amaçlı kullanıma sahip istihbarat cihazlarının ele geçirildiğini duyurdu. Kanada Ulusal Savunma Bakanlığı Sözcüsü "Hem araştırma hem askeri istihbarat amacıyla kullanılıyor" dedi. 

Kanada Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, ülkenin güvenliğine yönelik tehditlerin önceden belirlenmesi için düzenlenen Limpid Operasyonu kapsamında, Çin'in Arktika'ya casusluk cihazları yerleştirdiği iddia edildi. Ulusal Savunma Bakanlığı Sözcüsü Daniel Le Bouthillier, Çin'in Arktik bölgesindeki şamandıralarının hem araştırma hem de askeri istihbarat toplama amacıyla kullanıldığını savundu.

Nükleer denizaltılar için mi?

Le Bouthillier, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

"Ulusal Savunma Bakanlığı ve Kanada Silahlı Kuvvetleri, Çin'in son zamanlarda Kanada hava sahasında ve denizinde çift amaçlı teknolojiler kullanarak gözetleme faaliyetleri yürüttüğünün tamamen farkında."

Yetkili, söz konusu cihazların geçen yıl sonbaharda ele geçirildiğini ve incelemeye alındığını söylerken, şamandıraların ne zaman ve nasıl tespit edildiğine dair açıklama yapmadı. 

Kanada'nın önde gelen gazetelerinden Globe and Mail'a konuşan emekli Korgeneral Michael Day ise söz konusu şamandıraların ABD'nin nükleer denizaltılarının gözetlenmesi, deniz tabanının haritalandırılması ve buz kalınlığının ölçümü gibi amaçlarla kullanılabileceğini savundu.

Kuzey Denizi’nde değişim

Day, iklim değişikliğiyle kuzeydeki denizlerin taşımacılığa daha elverişli hale gelmeye başladığına dikkat çekerek, Pekin yönetiminin bu bölgeyle yakından ilgilendiğini söyledi.

Emekli Korgeneral, Çin'in bu bölgede ABD ve Kanada donanmalarının askeri hareketlerini de yakından takip etmek istediğini savundu. TORONTO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.