Çatışma kalıcılaşabilir!

Dünya Haberleri —

BM Sudan Temsilcisi Volker Perthes

BM Sudan Temsilcisi Volker Perthes

  • BM Sudan Temsilcisi Volker Perthes uluslararası toplumu çatışmanın kalıcı hale gelmesi tehlikesine karşı uyardı. Perthes, “Altyapı yok ediliyor. Çatışmanın etnikleşmesi, ülkeyi uzun süreli bir çatışmanın içine çekme riski taşıyor” dedi.  

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Sudan konulu toplantısında konuşan BM Sudan'daki Entegre Geçiş Yardım Misyonu (UNITAMS) Başkanı ve BM Sudan Temsilcisi Volker Perthes, Sudan'da çatışmaların gittikçe "etnikleştiği" ve tehlikenin bölgesel olduğu uyarısı yaptı. 
15 Nisan’da Sudan ordusu ile ülkedeki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında başlayan silahlı çatışmaların, defalarca ateşkes ilan edilmesine rağmen yavaşlama belirtisi göstermediğini belirten Perthes, devam eden şiddetten dolayı sivillerin ağır bedeller ödediğini söyledi. Perthes, şu ana kadar tahminlere göre, çatışmalarda 190'ı çocuk en az 700 kişinin hayatını kaybettiği, 6 bin civarında kişinin yaralandığı, 1 milyondan fazla kişinin de yer değiştirdiği bilgisini paylaştı.
İnsan hakları ihlallerinin ve insani krizin arttığına dikkati çeken Perthes, "Yaşamlar ve altyapı yok ediliyor. Çatışmanın giderek etnikleşmesi, ülkeyi bölge için sonuçları olan uzun süreli bir çatışmanın içine çekme riski taşıyor." uyarısında bulundu. BM'nin Sudan'da etnik çatışmanın artmasını engelleyerek kalıcı bir barış önceliğine sıkı sıkıya bağlı olduğunu belirten Perthes, sivillerin korunması, insani yardımlar ve uygun bir zamanda çok katılımlı siyasi sürecin hazırlanmasının da bu önceliklere dahil olduğunu kaydetti.
Güvenlik Konseyi toplantısında, başta ABD ve Rusya olmak üzere, diğer üye ülkeler de Sudan'da BM’nin ateşkes ve insani yardım çabalarına desteğini dile getirerek ülkedeki taraflara çatışmaların sona ermesi için çağrıda bulundu. NEW YORK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.