Çeteci Ayık Türk yetkililerle bağlantılı

Dünya Haberleri —

  • Avustralya’da Ironside adı verilen uluslararası çaplı narkotik operasyonunda şu ana kadar 200’den fazla isim gözaltına alındı. Ülkenin narkotik birimleri, uyuşturucu çetesinin lideri olarak aranan Hakan Ayık’ın İstanbul’da olduğunu düşünüyor.

 

ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) iş birliği ile 2018 yılında başlatıldığı belirtilen operasyonun Güney Amerika, Asya ve Orta Doğu’daki mafya, yasa dışı örgüt ve uyuşturucu çetelerini de kapsadığı açıklandı.

Ülke genelinde yapılan araştırmalarda 3,7 ton uyuşturucu ile 104 ateşli silah ele geçiren güvenlik güçleri, ayrıca yaklaşık 35 milyon USD (ABD doları) değerinde nakit para ele geçirildi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison konuya ilişkin basın açıklamasında, “Bu sadece kendi ülkemizde değil, dünya çapındaki organize suç örgütlerine ağır darbe vurmuştur. Avustralya kolluk kuvvetlerinin tarihinde de dönüm noktasıdır” dedi.

‘Uyuşturucu baronu’

Polis, yeraltı dünyasında kullanılan mesajlaşma uygulaması ANOM’daki yazışmalara sızarak istihbarat elde ettiğini ve çok sayıda cinayet planının da engellendiğini açıkladı.

En az 11 bin kullanıcısı olduğu tahmin edilen ANOM adlı uygulamanın suç örgütleri arasında yayılmasında, Hakan Ayık adında Avustralya vatandaşı firarinin, haberi olmadan rol oynadığı belirtiliyor.

Avustralya basınında yer alan haberlere göre göre en son İstanbul’da görüntülenen 42 yaşındaki çete lideri Ayık, Avustralya’nın en çok arananları arasında.

Ayık, yine basında yer alan haberlere göre 2010 yılında Avustralya’dan kaçmıştı.

Bir otelin Instagram sayfasında

The Sydney Morning Herald gazetesinin haberine göre Hakan Ayık, geçen yıl Şubat ayında İstanbul’a birkaç kilometre uzaklıktaki Kings Cross otelinin Instagram sayfasında görüldü.

Habere göre kendisini Fabienne Fleur olarak tanıtan Hollandalı bir kadın, aynı oteldeki fotoğraflarda göründü.

Fleur’un arkadaşlarından birinin gönderdiği bir doğum günü yemeğini gösteren diğer fotoğraflar, haberdeki ifadelerle, “dikkatli şekilde yüklendiyse de yeterince dikkatli değildi ve Hakan Ayık’ın saç yapısıyla vücudu onu ele veriyordu.”

The Age, The Sydney Morning Herald ve 60 Minutes bu soruları yanıtlamak için bir arayışa girdi. Ayık’ın şüpheli işine Türk kaynakları göndermeyi de içeren çaba, yerel gangsterden Avustralya suçunun önde gelen isimlerinden birine seyahat eden bir adamın nerede olduğunu ortaya çıkarma girişiminden daha fazlasıydı.

Aynı zamanda ciddi ulus ötesi organize suçun son yıllarda, büyük ölçüde siyasi ve kamusal radardan kaymış olsa da ulusal güvenliğe yönelik bir tehdide nasıl dönüştüğünün hikayesini de anlattı.

‘Türkiye’den yetkililerle bağlantılı’

The Sydney Morning Herald, haberinde diğer detayları şöyle aktarıyor:

“Bu yılın başlarında Türkiye’de buz gibi bir günde, yani Hakan Ayık’ın Kings Cross otelinin girişinde görüntülenmesinden bir yıl sonra, The Age, The Herald ve 60 Minutes için çalışan yerel muhabirler gizli kamerayla mekana girdi.

Tehlikeli bir görev gibi görünüyordu. Avustralya polis kaynakları, Ayık’ın plastik cerrahi kullanarak görünüşünü değiştirdiği konusunda bizi uyarmıştı.

Silahlı olduğunu ve bir güvenlik ekibi tarafından korunduğunu söylediler. Ayrıca Avustralya ve Türkiye’deki birçok kaynağa göre Ayık, Türk yetkililerle bağlantılıydı.”

‘Adını değiştirerek otelin sahibi oldu’

Haber, şöyle devam ediyor:

“Ayık’ın arkadaşlarının, akrabalarının ve Türkiye’deki ilişkili işletmelerinin sosyal medya paylaşımları, Ayık’ın otelde çok fazla zaman geçirdiğini gösteriyor.

Kings Cross’un bisikletçiler, striptiz kulüpleri ve suç patronlarıyla uzun bir ilişkisi var – aynı zamanda Türkiye’den iş kayıtları, otelin sahibinin soyadının Reis olmasına karşın ilk adının Hakan olduğunu ortaya koyuyor.

Bu, başka bir potansiyel ipucuydu. Reis, Türkçe’den İngilizce’ye ‘şef’ veya ‘komutan’ olarak tercüme edilebilir. Hakan Ayık, gücünü ve prestijini belirtmek için adını değiştirmiş olabilir mi?

Birkaç gün içinde muhabirlerimiz bunu doğrulamaya daha yakındı. Otelin zemin katındaki bir masada bir grup iriyarı adam buluşuyordu. Amerikan ve Avustralya aksanıyla konuşuyorlardı.

Bir tanesi Ayık’ın görünüşüne uyuyordu.

Günler sonra gizli kameramız başka bir otel toplantısını görüntüledi. Ayık’a benzeyen biri, iri yarı adamlardan biriyle oradaydı. Yüzü biraz farklı görünse de benzerlik çarpıcıydı.

Türk kimliği ve doğum kayıtları bulmacanın daha fazla parçasını sağladı. Kings Cross Hotel’in sahibi Hakan Reis’in bir zamanlar farklı bir isme sahip olduğu ve 2019’da Avustralya vatandaşlığından çıktığını ortaya çıkardılar.

Hakan Reis, federal polise sağlanan bilgilerle Kemer Country güvenlikli sitesi de dahil olmak üzere lüks Türk banliyölerinde iki evin sahibi olan Hakan Ayık.

Türk kayıtları da bu kişinin Türkiye’de iki çocuğu olduğunu ortaya koyuyor, Hollandalı bir bar görevlisi olan Fleur Messelink, lüks seyahat yerlerine ve lüks tatil yerlerine seyahat etmediği zamanlarda Türkiye’de bir kozmetik cerrahi ve saç ekimi kliniği işletiyor.

Ayık’ın doğum günü yemeğinin Instagram’da paylaştığı fotoğrafta yüzünü bulanıklaştıran, çevrimiçi takma adı ‘Fabienne Fleur’ olan Messelink.”

‘Aranan iki kişi de fotoğraflarda’

“O fotoğraftaki diğer yüzler daha net. Comanchero Daux Naguru ve Avustralya polisi tarafından sorgulanmak üzere aranan iki kişi de dahil olmak üzere organize suç figürleri de fotoğrafta.

Görünen o ki Türkiye, sadece Ayık için güvenli bir liman değil, aynı zamanda bir dizi suç ortağı için de.

Ayık’ın yeni kimliğinin keşfi, Facebook gangsteri ve arkadaşları tarafından yayınlanan yeni bir sosyal medya fotoğrafları hazinesini ortaya çıkardı.

2010’da yayınladığı görüntüler kadar klişe olmaya devam ediyor: hızlı arabalar, sahte gülümsemeler ve tasarımcı kıyafetleri, ancak şimdi daha kilolu.”

‘İş arkadaşı Yunanistan’da öldürüldü’

Fotoğraflar hikayenin sadece bir kısmını gösteriyor. Ayık’ın Türkiye’deki faaliyetlerinden haberdar olan kaynaklara göre Ayık ile diğer suç grupları ile sürtüşmeler yaşandı.

Ayık’ın yakın iş arkadaşlarından biri ve sahte pasaportlarının tedarikçisi olan suçlu John Macris, 2018’de Yunanistan’da vurularak öldürüldü.”

‘Facebook gangsteri’

Ve haber şu cümleyle bitiyor:

“Adı ne olursa olsun (Hakan Ayık’ın) Avustralya polisi, bir zamanlar Facebook gangsteri olarak bilinen adamı tutuklamak ve iadesi için hâlâ baskı yapıyor.”

 BİA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.