Cidde bildirgesi etkili olur mu?

Dünya Haberleri —

Cidde bildirgesi imza töreni. Foto: El İhbariye

Cidde bildirgesi imza töreni. Foto: El İhbariye

  • Sudan’da çatışan taraflar Cidde'de gerçekleşen bir haftalık görüşmeler ardından sivillerin korunmasına ve kısa vadeli bir ateşkesin sağlanmasına dönük bir bildirge imzaladı.

Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde bir haftadır yapılan müzakerelerin ardından gerçekleşen görüşmelerde, Sudan’daki sivillerin korunmasına ve kısa vadeli bir ateşkesin sağlanması için birlikte çalışma taahhüdüne ilişkin bir bildirge imzaladılar. Tarafların imzalayarak uygulayacaklarını taahhüt ettiği bildirge Suudi Arabistan Krallığı ve ABD’nin tarafları bir araya getirmesi ile yapıldı.

İnsani yardım ve sivillerin korunması
Riyad ve Washington’un girişimleri ile gerçekleşen 7 maddelik bildirgede en fazla dikkat çekilen konu sivillerin yaşamları ve insani yardım konusu oldu. Varılan uzlaşı ile kısa süreli ateşkeslere vurgu yapılsa da uzun süreli bir anlaşma için çalışılacağı da deklare edildi. İmzalanan Cidde Bildirgesi’nde taraflar; “Aşağıda imzası bulunan bizler, Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Kuvvetleri, bu bildirge ile sivillerin ihtiyaçlarının karşılanması doğrultusunda insani yardım eylemlerini kolaylaştırmak için Uluslararası İnsancıl Hukuk kapsamındaki temel yükümlülüklerimizi kabul ediyoruz. Sudan’ın egemenliğine ve birliği ve toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik derin bağlılığımızı vurguluyoruz. Bildirgeye bağlı kalmanın, imzacı tarafların herhangi bir hukuki, güvenlik veya siyasi durumunu etkilemeyeceğinin ve herhangi bir siyasi süreçte yer almakla ilişkilendirilmeyeceğinin bilincindeyiz” dedi. 

‘Bu ilk adımdır’
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan twitter hesabından yaptığı açıklamada, Sudan ordusu ile HDK arasında imzalanan anlaşmanın ‘ilk adım’ olduğunu vurguladı. Bakan, “Cidde şehri, krizi çözmek için Sudan Silahlı Kuvvetleri ve HDK temsilcilerini bir araya getirdi. Yapılan müzakereler ve Sivilleri Koruma Taahhüdü Bildirgesi ilk adım ve bunu diğer adımlar takip edecek” ifadelerini kullandı. 

10 günlük etkin ateşkes arayışı
Suudi Arabistan Krallığı ve ABD, Sudan Silahlı Kuvvetleri ve HDK tarafından Sudan’daki Sivilleri Koruma Taahhüdü Bildirgesi’nin imzalanmasını memnuniyetle karşıladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, imzalar atıldıktan sonra Cidde görüşmelerinin, mutabık kalınan faaliyetleri kolaylaştırmak için yaklaşık 10 günlük etkili bir ateşkes anlaşmasına varılmasına odaklanacağı belirtildi. Ayrıca güvenlik önlemlerinin ABD, Suudi Arabistan ve uluslararası toplum tarafından desteklenen ateşkesin durumunu takip edecek bir mekanizmayı içereceğine dikkat çekildi. CİDDE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.