Çin: ‘Çatışma yaşanabilir’

Dünya Haberleri —

Bakan Qin Gang

Bakan Qin Gang

  • ABD’nin ülkesine dönük politikalarını eleştiren Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, ikili ilişkilerdeki gerginliğin çatışma ve karşı karşıya gelme ile sonuçlanabileceğini söyledi. 

Uluslararası ilişkilerde Batı ve ABD ile karşı karşıya gelen Çin, çatışma riskinin yükseldiğine dikkat çekti. Çin'e yönelik ABD politikalarının yanlış olduğunu dile getiren Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, bunların değişmesi gerektiğini aksi takdirde ‘çatışma ve karşı karşıya gelmenin’ yaşanabileceğini” söyledi. Bakanı Gang, Pekin'in Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirmek için diyalog çağrısını da yineledi.

Bakan Qin Gang’ın başkent Pekin’de düzenlediği basın toplantısında, “ABD'nin adil ya da kurallara dayalı rekabet yerine Çin'i bastırma ve çevreleme politikası izlediğini” söyledi. "ABD'nin Çin'e ilişkin algısı ve görüşleri ciddi biçimde çarpıtılmış durumda" diyen Qin, "Amerika Çin'i birincil rakibi ve en önemli jeopolitik meydan okuma olarak görüyor. Bu, gömleğin ilk düğmesinin yanlış iliklenmesi gibi bir şey" ifadelerini kullandı.

Sonuçları ile yüzleşilemez

ABD'nin Çin ile ilişkilerinde “bariyerler oluşturduğunu” dikkat çeken bakan, çatışma istemediklerini ancak ülkesi iftiraya ya da saldırıya uğradığında sözle ya da eylemle karşılık verebileceklerini aktardı. Çin Dışişleri Bakanı, "Bu mümkün değil. ABD frene basmaz ve yanlış yolda hızla ilerlemeye devam ederse, hiçbir bariyer yoldan çıkmayı önleyemez, bu da çatışma ve yüzleşmeye dönüşür ve bunun feci sonuçlarına kim katlanır?” diye konuştu. İki ülke arasındaki ilişkiler Tayvan, ticaret ve Ukrayna'daki savaş gibi bir dizi konu nedeniyle yıllardır gergin.

Ukrayna’da ‘görünmez el’

Qin Gang bugünkü açıklamalarında ayrıca Ukrayna savaşına değinerek, “görünmez bir elin” Ukrayna’daki savaşın tırmanmasına neden olduğunu ve bu elin Ukrayna krizini "belirli jeopolitik gündemlere hizmet etmek için kullandığını" savundu. Çinli Bakan konuşmasında “görünmez elle” kimden bahsettiğini açıklamadı. Çin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Rusya karşı tutum takınmadı ve yaptırımlar uygulamadı. Pekin ayrıca Washington'un Rusya'ya ölümcül silahlar sağlamayı düşündüğü yönündeki suçlamaları reddediyor. PEKİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.