Çin ve Tayvan karşılıklı tatbikatta

Dünya Haberleri —

  • Pelosi’nin ziyaretiyle aralarındaki gerilim iyice yükselen Çin ve Tayvan karşılıklı tatbikat yapıyor. 

 

Çin’in ardından Tayvan ordusu da ülkenin güneyindeki Pingtung bölgesinde tatbikat düzenledi. Ordudan yapılan açıklamada, tatbikatın savunma amaçlı olduğu belirtildi ve Perşembe günü de yeni bir tatbikat yapılacağı açıklandı.

Pelosi’nin ziyareti kriz çıkardı

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin geçen hafta Tayvan'a da gitmesine sert tepki göstermiş ve gezi sonrası Tayvan çevresinde bugüne kadarki en büyük tatbikatı başlatmıştı. Çin’in Pazartesi günü uzattığı tatbikatlarına çok sayıda gemi ile savaş uçağı katılıyor. 

Tayvan: Çin işgale hazırlanıyor

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu’ya göre, Çin'in tatbikatları işgal hazırlığı niteliğinde. Wu başkent Taipei'de düzenlediği basın toplantısında, “Çin'in asıl hedefi Tayvan Boğazı'nda ve Asya-Pasifik Bölgesi'nde statükoyu değiştirmektir” dedi. 

 

ABD ‘şimdi değil’ diyor 

Gerilimde Tayvan’a destek veren ABD ise Çin'in önümüzdeki 2 yıl işgale girişmeyeceği görüşünde. Açıklama Pentagon’un Politika Müsteşarı Colin Kahl’dan geldi. Reuters ajansı da Pentagon içinde, Çin'in kendi toprağı gördüğü Tayvan'ı tamamen kontrol altına almak için 2027 yılına kadar askeri açıdan hazır olmayacağı görüşünün yaygın olduğunu belirtti.   PEKİN/TAİPEİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.