COP27: İşbirliği yapmak ya da yok olmak

Dünya Haberleri —

.

.

  • BM'nin yıllık iklim değişikliği zirvesi ev sahibi Mısır'ın ülkelere "taahhüt çağından uygulama çağına" geçme çağrısı yapmasıyla başladı. Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde başlayan COP27 İklim Zirvesi'nde bugün ve yarın liderler iklim hedeflerini açıklayacak. 

Zirvenin açılış konuşmasını Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi yaptı. Dünyanın dört yanında insanların iklim değişikliğinin etkilerinden dolayı her zamankinden daha fazla acı çektiğini söyleyen Sisi, liderlere ve uluslararası topluma “Zamanımızın en acil sorunlarından biri olan iklim değişikliğiyle birlikte mücadele etme" çağrısı yaptı. Sisi, “Art arda felaketler gördük. Birini ele aldığımızda, bir diğeri ortaya çıkıyor. Bu, iklim sorumluluklarımızı yerine getirmek için son şansımız” dedi.

İklim cehennemine doğru
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise açılış konuşmasında şunları belirtti: “Sadece birkaç gün içinde gezegenimizin nüfusu yeni bir eşiği geçecek. İnsanlık ailemizin 8 milyarıncı üyesi doğacak. O çocuk bize dünya için ne yaptığımızı sorduğunda nasıl yanıt vereceğiz? Hayatımızın en büyük savaşı bu ve kaybediyoruz. Sera gazı emisyonları artmaya devam ediyor. Küresel sıcaklıklar yükselmeye devam ediyor. Gezegenimiz, iklim kaosunu geri döndürülemez hale getirecek dönüm noktalarına hızla yaklaşıyor. Ayağımız gaz pedalında, iklim cehennemine giden bir otoyoldayız.”
Dünya liderlerine seslenen Guterres, gelişmiş ve gelişen ülkeler arasında tarihi bir anlaşmaya varılmasını talep etti. Guterres, "İnsanlığın tek bir seçeneği var, işbirliği yapmak ya da yok olmak. Ya iklim dayanışma anlaşması ya da toplu intihar anlaşması" ifadesini kullandı.
Zirveye Fransa, Almanya, İngiltere ve birçok Avrupa Birliği ülkesinin liderleri katılırken; Çin, Rusya, Hindistan ve Avustralya liderleri katılmadı. Brezilya'da geçen hafta devlet başkanı seçilen Luiz Inaciao Lula da Silva’nın da zirvede olması bekleniyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ise Cuma günü Mısır'a gideceği bildiriliyor.

Dünyanın en sıcak 8 yılı
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) zirve öncesi yayımladığı raporuna göre, küresel sıcaklığın bu yıl 1850-1900 yılları arasındaki "sanayi öncesi döneme" kıyasla yaklaşık 1,15 derece artması bekleniyor. Aynı zamanda son 8 yıl dünyadaki en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçebilir.
Bugün yapılacak konuşmalar sırasında gelişmiş ülkelerin karbon emisyonlarını azaltma planlarını açıklaması beklenirken birçoğu iklim krizinin etkilerini şimdiden hissetmeye başlayan gelişen ülkelerin mücadele ve kayıp-hasar desteği için finansman taleplerini yineleyeceği düşünülüyor.
Çok sayıda bilim insanı, dünya liderlerinin Paris Anlaşması'nın küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlama hedefine ulaşmak için geç kaldığını ve COP27'de ne olursa olsun bu sınırın altında kalmanın mümkün olmadığına inanıyor.
COP27’de konuşan WMO Başkanı Petter Taalas, "Atmosferde o kadar yüksek karbondioksit seviyesi var ki, Paris Anlaşması'nın 1,5 derece ile sınırlama hedefine zar zor erişilebiliyor. Birçok buzul için artık çok geç ve erime binlerce olmasa da yüzlerce yıl devam edecek. Bunun da su güvenliğine önemli etkileri olacak” dedi. ŞARM EL ŞEYH

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.