Çözüm demokratik öz yönetimde

Dünya Haberleri —

.

.

  • Beyrut’ta yapılan “Ortak yaşam ve eşit yurttaşlığa doğru” başlıklı konferansta, demokratik öz yönetimin halklar için en ideal çözüm modeli olduğu vurgulandı.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Pazar günü Kürt-Arap ilişkilerinin güçlendirilmesinin masaya yatırıldığı bir konferans düzenlendi. “Ortak yaşam ve eşit yurttaşlığa doğru” başlıklı konferansa Suriye, Filistin, Ürdün, Irak’tan da çok sayıda kişi katıldı. 

Bölgedeki krizler ve çelişkilerin gölgesi altında yapılan konferansın 11 maddelik sonuç bildirgesi ise şöyle:

1-Konferans, tüm kültürleri geliştirme, tüm kimlikleri kabul ettirmenin sözünü veriyor.

2- Konferans, Lübnan ve Ortadoğu’da yaşanan sorunların diyalogla çözülebileceğinden emindir. Şiddet ve silahlarla sorunlar çözülmez. Bu nedenle “demokratik ulus ve eşit yurttaşlık” projesini son derece önemsemektedir.

3-Konferansın amacı halkların ortak kültürel, siyasi ve toplumsal değerlerini korumaktır.

4-Konferans, öncelikle Lübnan’da olmak üzere, halklar, kimlikler, kültürler, düşünceler ve inançlar arasında tarihsel olarak var olan kültürel diyaloğu güçlendirme ihtiyacına vurgu yaptı. Bu konu için bir aydın komisyonu da önerildi.

5-Konferans, devletlerin milliyetçilik, ırkçılık ve din gibi çeşitli araçlarla tüm halklar ve kimlikler arasında düşmanlık yaratan siyasetini ifşa etmektedir.

6-Konferans, kadınların özgürlüğüne ve çeşitli alanlarda eşitliğin teşviki konusuna olan bağlılığını yineler. Ayrıca kadına yönelik her türlü şiddete karşı olduğunu da gösterir.

7-Konferans, Türk devletinin bölgede izlediği firavunvari politika ile “yarı-Osmanlıcılık” bağlamında kendi çıkarlarına hizmet için dinin bir araç olarak kullanılmasını reddeder.

8-Konferans, mutlak merkezci siyaseti reddetme sözü veriyor.

9-Konferans, demokrasinin ve demokratik öz yönetim modelinin benimsenmesinin, özgürlüğün garantisi ve aynı zamanda en iyi çok yönlü savunma çözümlerinden biri olduğuna inanmaktadır.

10-Konferansa göre, modern bir yurttaş devletinin gerekliliklerinden biri de Arap halkları, Kürtler ve diğer tüm halklar ve bileşenler arasındaki eşit ilişkilerdir. Halklar arasında herhangi bir ayrım olmamalıdır.

11-Konferans, herhangi bir sorun veya çelişkinin yaşanması durumunda onaylanmış mekanizmayla şeffaf diyaloğu tanır.  

BEYRUT

 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.