CPT raporu Türkiye’yi yalanladı

Dünya Haberleri —

.

.

  • CPT’nin son raporu “Türkiye’de işkence ve kötü muamele yok” diyen AKP’li Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı yalanladı. Rapora göre, CPT'nin işkenceyle ilgili en çok ziyaret ettiği ülke Türkiye. 

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) 2021 Genel Faaliyet Raporu’nu Perşembe günü yayınladı. Türkiye dahil toplam 9 ülkeye yapılan periyodik ve özel ziyaretler sonucunda hazırlanan raporda, cezaevlerinin aşırı kalabalık olduğu, bu durumun işkence ve kötü muamele ile mücadeleye zarar verdiği, tutukluların yaşam, sağlık ve güvenlik haklarının riske atıldığı vurgulandı.

En çok ziyaret Türkiye’ye 

60 sayfalık raporda Türkiye’deki insan hakları ve hak ihlalleriyle ilgili utanç verici bir tablo da yayınlandı. Komite’nin kurulduğu 1989 yılından Aralık 2021’e kadar “işkence var mı yok mu” diye en çok ziyaret ettiği Avrupa Konseyi ülkesi Türkiye oldu. 

Bu kapsamda Türkiye’ye 8 periyodik, 24 özel ziyaret gerçekleştirildi. Bu ziyaretler sonucunda toplam 30 işkence raporu hazırlandı. Raporlardan 3’ü Türkiye tarafından yayınlanmadı. Söz konusu raporların 15 Temmuz’dan sonra yapılan işkencelerle ilgili olduğu biliniyor.

Ev hapsi kısıtlı uygulanıyor

CPT 2021 yılı içinde Türkiye’de Ankara, İstanbul, Amed, Kayseri’deki emniyet müdürlükleri, terörle mücadele şubeleri ve cezaevleri olmak üzere toplam 22 kurumu ziyaret etti. 

Raporda, ceza politikalarının çok sert ve uzun olması, ev hapsi gibi alternatif tedbirlerin kısıtlı uygulanması ve uzun tutukluluk gibi nedenlerle cezaevlerinin kalabalıklaştığı belirtildi. Her cezaevi için tutuklu sayısının belirlenmesi, bunlara titizlikle uyulması gerektiği ifade edildi. Ayrıca “her mahpusa banyo ve WC hariç en az 4 metrekare yaşam alanı verilmelidir” denildi. 

İmralı raporda yok

CPT’nin raporunda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 23 yıldır ağır tecrit altında tutulduğu İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’ne dair herhangi bir bölüm yer almıyor. Zira Komite 3 yılı aşkın bir süredir İmralı Cezaevi’ni ziyaret etmiyor. Öcalan’dan bir yılı aşkın bir süredir haber alamayan Asrın Hukuk Bürosu ise CPT’den bir an önce İmralı’ya gitmesini istiyor. 

İkinci sırada Rusya var

İşkence ve kötü muamelede Türkiye’yi 22 ani ziyaretle Rusya izliyor. Rusya CPT’nin raporlarından yalnızca 4'ünün yayınlanmasına izin verdi. Bu iki ülkeyi, Britanya, Yunanistan, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, İtalya ve Moldova takip ediyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.