Dağlardakiler için direnelim

Yurt Dışı Haberleri —

BERLİN

BERLİN

  • Berlin’de işgal karşıtı yapılan gösteriye katılan Kürtler ile dostlarının mesajı “işgale ve ihanete karşı dağlardakiler için direnelim” oldu.

ERDAL BAZ/BERLİN

Türk devletinin 17 Nisan’da Güney Kürdistan’da PKK’ye yönelik KDP’nin işbirliğiyle başlattığı işgal operasyonlarına karşı Kürdistanlılar bulundukları her yerde alanlara çıkarak tepki vermeye devam ediyor. 

Almanya’nın başkenti Berlin’de KON-MED, YJK-E ve Defend Kurdistan öncülüğünde toplanan Kürdistanlılar ve dostları Türk devletinin KDP işbirliğiyle başlattığı operasyonları protesto etti. Potsdamer Meydanı’ndan başlayan yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Yürüyüşte halk işgale ve ihanete karşı “Kürdistana kimyasal saldırıları durdurun” pankartları ve "Kurdistane Bipareze (Kürdistanı Savun)”, "Keine deutche Panzer für Erdoğans Kriege” dövizlerini taşırken, sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî Berxwedana Gerila", "Bijî Berxwedana Zape”, “Yaşasın Evrensel Dayanışma” sloganları attı. Kortejde şarkılar söyleyip saz çalan sanatçılar direniş ezgileriyle yürüyüşe katılanları coşturarak renk kattı. 

Aysel Doğan unutulmadı

Kitle Kürt siyasetçi Aysel Doğan’ın cenazesinin Dersim girişinde Türk polisi tarafından engellediğini duyduğunda sık sık “Şehîd namirin” sloganları attı. 

Gençlerin coşkusu dikkat çekti

Gençlerin coşkusu yürüyüş boyunca dikkat çekti. Gençler, hep bir ağızdan “Çerxa Şoreşê” marşını ve “Bijî Serok Apo” ve “Bijî PKK” sloganları attı. Alman polisi ise gençlere saldırarak en az 9 kişiyi gözaltına aldı. Kitlenin tepkisi üzerine polis gözaltına alınanları bırakmak durumunda kaldı. 

Mela Salih Tori 

Gerilla’nın yanındayız

Dini kıyafetleri ve bayrağıyla yürüyüşe renk katan Demokratik İslam Kongresi (CÎK) üyesi Mela Salih Tori işgal saldırılarının 15 Şubat Komplosu’ndan sonraki en büyük tehlike olduğunu belirtti. Tori, “Türk devleti kirli savaşını işbirlikçisinin eliyle bugün Güney Kürdistan’da yürütüyor. Gerilla buna karşı direnerek, onurumuzu, namusumuzu, toprağımızı koruyor. CÎK olarak gerillamızın ve Önderliğimizin yanındayız” dedi.

 

 

 

 

Ferhat Koçak

Silah satışı kabul edilemez

Yürüyüşe Almanya’daki birçok örgüt de bayrakları ve pankartlarıyla katıldı. Ayrıca dostları da yürüşte Kürtleri yalnız bırakmadı. Sol Parti Berlin Milletvekili Ferhat Koçak da bunlardan biriydi. İşgal saldırılarını vermeyen Alman basını eleştiren Koçak, “Alman halkı kendi devletinin sattığı bombalarla katledilen Kürtleri görmüyor, basını bunu yazmıyor. Almanya gibi soykırımı yaşamış bir ülkenin silah satıp başka katliamlara suç ortaklığı yapması kabul edilemez. Kürdistan’ı sonuna kadar savunacağız” dedi.

 

 

 

 

Hozan Aydın

 

 

Gün birlik olma günü

Yürüyüşe katılan sanatçılardan Hozan Aydın da kendine Kürt’üm diyen KDP’nin bu işgal saldırılarında düşmanın yanında yer almasını ihanet olarak nitelendirerek “Düşmanın yanında yer alanlar şunu bilsin ki gerçek apaçık orta. Kürtler için gün birlik olma günü. Hangi fikirde, hangi ideolojide, hangi dinde, olsun gün Kürdistan’ı savunma, direnme günüdür” dedi.

Bijî Serok Apo tahammülsüzlüğü

Eylemde sloganları gerekçe yaparak polisin provakasyon girişimine tepki gösteren HDP Eski Milletvekili Ahmet Yıldırım “Kimsenin tecriti protesto etmeyi engellemeye hakkı yok. Tecrit insanlık suçudur ve bunu engelleyen bu suçun ortağıdır” diyerek Öcalan ve PKK yasağına tepkisini dile getirdi. 

Başur ihaneti kabul etmemeli 

Yürüyüşe katılan Günay Kürdistanlı gençlerden Agir ise KDP’nin Türk devletiyle ortak çalıştığını dile getirerek, “Başur halkı bunu kabul etmemeli. Başur halkı olarak birlik olup, KDP ihanetine karşı ve gerillayı sahiplenelim”çağrısı yaptı. 

Runak Fedewi 

Hep beraber direnelim

Köln’den eyleme katılan Rojhilat Kürtleri’nden Runak Fedewi de “Rojhilatlı bir kadın olarak ihanete artık yeter diyorum. Hiçbir Kürt, düşmanla işbirliği yapmasın. Gerilla’nın dağlarda kanıyla koruduğu toprağı işbirlikçiler elleriyle düşmana teslim ediyor. Topraklarımızın özgür olmasının yolu bir olmak, hep beraber direnmek ve ihanete karşı çıkmaktan geçiyor. Dört parça Kürdistan’daki bütün kadınlar bu ihanete karşı duralım. Dağlarda savaşan kadınlar için bunu yapmalıyız”dedi.

Alanlardan çekilmeyeceğiz

Tertip komitesinde yer alan KON-MED Eşbaşkanı Engin Sever, “Alman polisi kitleye büyük bir kinle saldırarak, insanları gözaltına alınıp darp etti. Bu tavrıyla da işgal girişimlerinin bir tarafı olduğunu belli etmiş oldu” dedi ve ekledi: “Türk devletinin Kürdistan’daki saldırıları sonlanıncaya ve uluslarası toplum ile devletler bu saldırıların bir tarafı olduğunu anlayıncaya kadar alanlarda olacağız” dedi. 

Şarkılarla sona erdi

Yürüyüş sonrası yapılan mitingde KON-MED Eşbaşkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever ile Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, YJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan ve HDP eski Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım birer konuşma yaptı. Miting, Hozan Cömert’in şarkılarıyla sona erdi.

7 ülkede daha gösteri vardı

Cumartesi günü Almanya’nın yanısıra Fransa, Avusturya, Danimarka, İngiltere, İsviçre ve İtalya ile Kıbrıs’ta alanlara çıkan Kürtler ve dostları, Türk devletinin işgal saldırılarını ve işbirlikçisi KDP’yi protesto etti ve "Gerilla direnişini sahipleniyoruz" mesajı verdi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.