DAİŞ tehlikesi halen kapımızda!

Dünya Haberleri —

  • Avusturya Yeşiller Partisi Milletvekili Ewa Ernst-Dziedzic, Türkiye’nin Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye’de işgal ettiği bölgelerde DAİŞ’lilerin örgütlendiklerini belirterek, “Türkiye’nin olası bir operasyonunda DAİŞ’liler yeniden harekete geçecek’’ uyarısı yaptı. 

 

BERDAN DOĞAN/FRANKFURT

Avusturya Yeşiller Partisi Milletvekili Ewa Ernst-Dziedzic geçtiğimiz ay Kuzey-Doğu Suriye’ye giderek temaslarda bulundu. Türk devletinin sistematik bir şekilde Kuzey-Doğu Suriye’ye saldırdığını hatırlatan Avusturyalı siyasetçi, Rojava’nın çok açık bir tehlike altında olduğunu ifade etti. Gazetemize konuşan Ewa Dziedzic Kürtler için tehlike durumunu üç maddeyle anlattı:

* Birinci tehlike: Yakın zamanda Türkiye’de seçimler gerçekleşecek. Seçimler büyük bir ihtimalle erkene alınacak, Kasım ayında olabilir. Erdoğan her döneme göre bir dış düşman ilan ediyor. Bunu yaparken ise ‘bakın ben bu ülkeyi stabilize eden devlet adamıyım’ mesajı veriyor. Bu taktiği her seçim öncesi yürütüyor. Nitekim bunu da yandaşlarını etrafında tutmak için yapıyor. 

* İkinci tehlike: İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye ile yaptığı anlaşma, Kürtler için tehlike işaretleri barındırıyor. İsveçlilerin Kürtleri yakından desteklediklerini, Kürtler ile kimi anlaşmalar yaptığını biliyoruz. Fakat bu anlaşma ve dayanışma ne kadar devam eder bilemeyiz. Baskılar mutlaka gelecek; çünkü Erdoğan, istekleri yerine getirilmedikçe NATO’nun genişletilmesine onay vermeyeceğini açıkladı. Türkiye’nin bir diğer hedefinin de İsveç’teki Kürtler ile Kürt kurumları olduğunu biliyoruz. Nitekim Erdoğan muhalif bazı kişilerin kendilerine teslim edilmesini de istedi. 

* Üçüncü tehlike: Türkiye yeniden bir askeri operasyon gerçekleştireceğini, Rojava’ya saldıracağını ilan etti. 32 km uzunluğunda bir bölgeyi ‘güvenlik bölgesi’ olarak adlandırdı. Sözde ‘güvenlik bölgesi’nde DAİŞ’lilerin tutulduğu 27 farklı kamp var. Nitekim son dönemlerde DAİŞ’lilerin aktif olarak yeniden örgütleme içinde olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin saldırısı DAİŞ’lileri motive edecek, aktif pozisyona geçecekler. Ayrıca bu kamplardaki DAİŞ’lilerin firar etmeleri de büyük bir olasılıktır. Yakın zamanda Hesekê Cezaevi’nden DAİŞ’liler firar etti. Bu tehlike geçmiş değil. Zaten bu firarda Türkiye’nin parmağı vardı. Bu insanlar Türkiye üzerinden Avrupa’ya kaçabilirler. Şu an binlerce Avrupa vatandaşı olan DAİŞ’li bu kamplarda tutuluyor. Örneğin, 2 Kasım 2020’de Avusturya’da dramatik bir terör saldırısı yaşadık. Bu saldırıyı gerçekleştiren DAİŞ’liler saldırıdan önce yaz aylarında Viyana’da bir buluşma gerçekleştirdiler. Sonra Slovakya’ya geçip oradan silah satın aldılar; ardından Viyana’da saldırdılar. Bu saldırı sonucunda ölü ve yaralılarımız oldu. Avusturya gizli servisleri bunu saldırıyı öngöremediği için önleyemedi de.

 Milletvekili Ewa Ernst-Dziedzic geçtiğimiz ay Kuzey-Doğu Suriye’ye gitmişti.

Kürtleri desteklemek zorundayız

Avrupa’nın Türkiye’nin saldırgan tutumunu ve yeni işgal planlarını görmezden gelmeye devam ettiğine dikkat çeken Avusturyalı siyaseti, “Avrupa acilen sorumluluk taşımalı ve bu saldırılara net tavır almalı” diyerek Batılı ülkelere “Kürtleri desteklemek zorundayız” çağrısı yaptı.

Ekim’de Rojava’ya gidecek

Ekim ayında bir kez daha Rojava’yı ziyaret edecek olan Dziedzic, Rojava’daki temaslarını ve izlenimlerini Avusturya Parlamentosu’nda gündeme getireceğini de sözlerine ekledi. 

Yardımlar Şam’a takılıyor

Avusturya Yeşiller Partisi Milletvekili Ewa Ernst-Dziedzic, uluslararası insani yardımların Şam yönetiminin engeli nedeniyle Rojava’ya ulaştırılmadığını söyledi. Kürt dostu Milletvekili, “Uluslararası yardımlar Şam’da takılı kalıyor, Rojava’ya ulaştırılmıyor. 

Esad rejimi, Rojava özerk bölgesini açlıkla karşı karşıya bırakmayı hedefliyor. Bir yandan da Kürtlerin Rojava’dan göç etmesini istiyor. Rojava hem Türkiye’nin hem Suriye’nin saldırısı altında” dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.