Darbeye karşı “Devrim baharı” gösterileri

Dünya Haberleri —

Myanmar /AFP

Myanmar /AFP

  • Myanmar’da 1 Şubat’ta gerçekleşen askeri darbe ardından başlayan protestolar “Devrim baharı” çağrılarıyla ülkenin geneline yayılıyor.

 

Myanmar’da askeri darbenin gerçekleştiği 1 Şubat’tan bu yana darbe karşıtları gösterilerle, sivil itaatsizlik ve grevlerle protestolarını sürdürüyor. Özellikle işçilerin düzenlediği grevler ülkenin ekonomisini zorlarken, muhalifler farklı direniş örgütlemelerine gidiyor.

Ülkenin Rangun kentinde gençlerin yoğun katıldığı protesto eylemi sokaklara yayıldı. Direnişin sembolü haline gelen üç parmağını kaldıran gençler, “Bizim gittiğimiz yol, demokrasi getirecek” mesajını verdi.

Myanmar’ın orta kesimlerinde bulunan Mandalay’da da protestolar vardı. Gösterilerin en önünde safran elbiselerini giyen ve Ulusal Demokrasi Ligi bayrağını taşıyan rahipler yer aldı. Kuzey doğudaki Shan eyaletindeki gösteriye devlet güçleri saldırdı, bir kişiyi katletti. Kachin eyaletinde gerçekleşen gösteriye de polisin saldırması sonucu bir kişi hayatını kaybederken bir kişi de yaralandı.

Protestoların başladığı 1 Şubat’tan bu yana 760 sivil devlet güçleri tarafından katledildi, 3500’den fazla kişi de tutuklandı.

Myanmar’da yönetime el koyan orduya karşı “seçilmiş liderlerin serbest bırakılması ve demokrasinin yeniden inşası” için düzenlenen protestolar yaklaşık 3 aydır devam ediyor.

MANDALAY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.