Dayanışma ve görev alma zamanı

Yurt Dışı Haberleri —

Köln'de 6 şubat depremi anması

Köln'de 6 şubat depremi anması

  • Mereş merkezli depremde yaşamını yitirenler için İsviçre’nin Solothurn, Lacarno, Aargau ve Listal ve Almanya’nın Köln kentinde taziyeler kuruldu. Berlin ve Paris’te Türk devletinin ırkçı politikaları protesto edildi.

İsviçre’de yakınlarını kaybeden 200’den fazla aile var. Ailelerin yaşamını yitirenler için kurduğu taziyelerde çerağlar uyandırıldı, dayanışma çağrıları yapıldı.

Solothurn kantonu / Gerlafingen

Solothurn kantonuna bağlı Gerlafingen’de Heyva Sor a Kurdistan ve İsviçre Kayıp ve Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) öncülüğünde kurulan taziyede Ağuçan Ocağı Pir Mahmut, ölenlerin anısına çerağ uyandırdı. Pir Mahmut gulbang okudu. Taziyeyi ziyaret eden İsviçre Federal Parlamenteri Franziska Roth, “Bu acıyı hafifletmek için bütün kalbimizle sizlerleyiz. Türkiye, Kurdistan ve Suriye’de yaşanan depremde mağdur olanlar için elimizden geleni yapacağız” dedi. Gün boyu süren taziyeyi Solothurn Belediye Başkanı Stefanie İngold’un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi de ziyaret ederek taziyelerini sundu. 

Topraklarımızı terk etmeyeceğiz

Basel kantonuna bağlı Liestal’da ki taziyeye İsviçre Federal Parlamento Milletvekili Mustafa Atıcı, Basel Kanton Milletvekili Edibe Gölgeli, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, MARDEF yöneticileri ile yakınlarını yitiren aileler katıldı. Pir Veli Maniş tarafından yaşamını yitirenler için çerağ yakılıp gulbang okundu. 

Basel Kanton Milletvekili Edibe Gölgeli de daha öncede bu acıları Maraş Katliamın’da yaşadıklarını söyleyerek, “Halkımız acıya, zulme ve yasa maruz bırakılmak isteniyor. Topraklarımızı terk etmemiz isteniyor. Türk Diyanet Başkanı ‘Deprem bölgesinden çocuklar evlatlık alınabilir, evlat edilen çocuklarla nikah kıyılabilir’ diye açıkladı. Çocuklarımıza sahip çıkacağız” dedi.

Örgütlü dayanışmanın önemi

Milletvekili Mustafa Atıcı da, kurumlarla organize bir şekilde yaraları sarmak için çalışma yürüttüğünü belirterek, “Örgütlü halkların, özellikle köy vakıfları üzerinden bölgeye ilk müdahaleyi yapması örgütlenme ve birlikte hareket etmenin önemini bir kez daha açığa çıkardı” dedi. MARDEF Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Üstek ise bölgede en önemli sorunun barınma sorunu olduğuna dikkat çekerek, çadır ve konteynerlerin bölgeye ulaştırılması gerektiğini belirtti.

Soykırım politikası devam ediyor

Tessin kantonuna bağlı Lacarno’da Demokratik Kürt Toplum Merkezi(DKTM) öncülüğünde yapılan taziyeye İsviçre Croce Rossa temsilcileri, Süryani ve Alevi derneklerinin yöneticileri ile İsviçreli Kürt dostları katıldı. Dedenin çerağ uyandırmasından sonra konuşan Tessin Kantonu Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Recep Akkamış, Türk devletinin Kürtlere ve diğer halklara karşı soykırım politikasının devam ettiğini belirtti. Aargau kantonuna bağlı Windisch’de Alevi Derneği’nde yakınlarını yitiren Mereşli ailelerin kurduğu taziyeyi çok sayıda kişi ziyaret etti.

Köln

Devlet yardımları engelledi

Köln’de ise Maraş Demokratik Dernekler Federasyonu (MARDEF) ile Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) öncülüğünde “Dayanışma yaşatır” çağrısıyla anma yapılır. FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik, “Resmi verilerin çok üzerinde canımızı yitirdik. Aradan geçen 21 günde devlet Alevi, Kürt, Êzîdî, Arap olduğu için kurtarmaktan imtina etti, yardımları engelledi” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Besime Konca da “Bu yas kolay kolay atlatacağımız bir yas değil. Bu depremde yine en çok anneler haykırdı. Biz bu devleti Maraş’ta, Sivas’ta, Gazi’de, Gezi’de gördük. Hiçbir zaman bizim hayatımızı korumadı” diye konuştu.

Yardımlar Roja Sor’a

Almanya’nın başkenti Berlin’de Türk devletinin halkı ölüme terk eden ve depremden rant devşirmeye çalışan politikalarını protesto edildi. Nav-Berlin ve Dest-Dan Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Alexanderplatz’da yapılan eyleme Kurdistanlılar ve dostları katıldı. 

Fransa’nın başkenti Paris ve Mantes-la-Jolie banliyösünde yapılan eylemlerde deprem sonrası Türk devletinin gayri insani tutumları kınandı. Stalingrad meydanında bir araya gelen eylemciler, “Deprem değil, kapitalizm öldürür” ve “Deprem sarstı, Türk devleti öldürdü!” pankartları taşındı. Depremzedelerle dayanışma çağrılarının yapıldığı eylemde, Fransa’da yaşayan halkların tüm yardımların Roja Sor üzeri yapılması istendi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.