Değiştirme fırsatını kaçırmayalım

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Yurt dışında oy kullanma işlemi devam ediyor. Sandığa gidilecek ülkelere bugün yenileri de eklenirken, 29 Nisan-1 Mayıs’ta konsolosluklar dışında 15 ayrı merkezde daha oy kullanılacak.
  • Yeşil Sol Partililer, “Hazırlıklarımız tamam, araçlarımız tutulmuş. Hafta sonu ve 1 Mayıs’ta yüklenelim, seçmeni sandığa taşıyalım. Bir oy deyip geçmeyelim. Oyumuzu kullanalım ve birlikte değiştirelim” çağrısında bulundu. 

REWŞAN DENİZ

Yurt dışında cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için oy kullanma devam ediyor. Almanya, Fransa, Danimarka, Hollanda ve Lüksemburg’da oy verme işlemi 27 Mayıs’ta başladı. Bu ülkelerde son oy kullanma günü 9 Mayıs. 
Bugünden itibaren (29 Mayıs) Hollanda, İsviçre, ABD, Avustralya, Belçika, İngiltere, Norveç, Yunanistan ve Kanada’da da seçmenler oy kullanmaya başlıyor. Bu ülkelerde oy kullanma süresi daha kısa, 7 Mayıs’ta sona eriyor. 
İsveç ve Finlandiya’da ise 1-7 Mayıs tarihleri arasında oy kullanılacak. 

Hafta sonu da açık
Oy kullanmak için ise randevu almaya gerek yok. Oy verme işlemi başkonsolosluklar ve büyükelçiliklerde hafta içi ve hafta sonu yerel saatle 09.00 ile 21.00 arasında devam ediyor. 

Gümrüklerde kullanabilirsiniz
Öte yandan yurt dışı seçmeni, gümrük kapılarında da oy kullanabiliyor. 20 karayolu gümrük kapısı, 20 havalimanı gümrük kapısı ve 9 liman gümrük kapısında 24 saat süreyle 14 Mayıs Pazar gününe kadar oy kullanılabilecek. 

29 Nisan-1 Mayıs’ı kaçırmayın
Temsilciliklerin ya da konsoloslukların olmadığı yerleşim yerleri için ise Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Hollanda, Fransa, İngiltere ve ABD’de de 15 yerde ayrı seçim merkezleri belirlendi. Bu merkezler, uzak yerlere gidemeyecek seçmenlere kolaylık sağlamak için kuruldu. Başkonsolosluklara bağlı bu merkezlerde bugünden 1 Mayıs’a kadar yerel saatle 09.00 ile 18.00 arasında oy kullanılacak. 

İptal edilen yerlerde seçmen taşınacak
1,5 milyonu aşkın seçmenle en fazla seçmenin bulunduğu Almanya’da Berlin, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Karlsruhe, Kassel, Köln, Mainz, Münih, Münster, Nürnberg, Stuttgart başkonsolosluklarında oy kullanma işlemi devam ediyor. 
Ayrıca 12 merkezde daha bugünden itibaren 1 Mayıs’a kadar oy kullanılacaktı. Ancak Dortmund, Siegen, Fulda, Limburg, Kiel, Mannheim, Saarbrücken, Bielefeld ve Ulm kentlerindeki seçim noktaları iptal oldu. İptal edilen kentlerde oy kullanacak seçmenlerin yakınlarındaki konsolosluklara taşınması için de araçlar hazır edilmiş durumda. 
Örneğin; Saarbrücken’deki seçmenler Yeşil Sol Parti tarafından ayarlanan araçlarla bugün Mainz’daki başkonsolosluk ile Lüksemburg’daki büyükelçiliğe taşınacak. Otobüslerin bugün iki tur yapması planlanıyor. Saarbrücken’deki DKTM önünden de her gün seçim merkezlerine günlük olarak araçlar taşınacak. 

Almanya’da 3 ekstra merkez
Almanya’da 29 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde sadece Bremen, Aachen, Regensburg’da ekstra oy kullanma merkezleri olacak.  Konsolosluklar dışındaki bu merkezlerin adresleri şöyle: 
BREMEN:Congress Bremen M3B GmbH Findorffstr. 101, 28215 Bremen.
AACHEN: Zollernstraße 16, 52070 Aachen.
REGENSBURG: Junkersstrasse 9, 93055 Regensburg.

Fransa’da 12 merkezde
397 bini aşkın seçmenle Avrupa’da oyların en fazla olduğu ikinci ülke ise Fransa. Fransa’da seçmenler Bordo, Lyon, Marsilya, Nant, Paris, Strasbourg başkonsolosluklarında 9 Mayıs’a kadar oy kullanabilecek. Ayrıca seçmenler için Clermont-Ferrand, Orleans ve Mullhouse’da 29 Nisan-1 Mayıs arasında üç gün boyunca sandıklar kurulacak. 
Oy kullanılacak bu merkezlerin adresleri ise şöyle:
CLERMONT-FERRAND: Anatolia Parc, Le Petit Orcet 63670 Orcet Clermont-Ferrand.
MULLHOUSE: Gymnase Nordfeld, 43 Avenue Alphonse Juin, 68100 Mullhouse.
ORLEANS: Espace Chantemelles, Pole 45 Rue Des Chantemelles, 45140 Ingre Orleans.

Hafta sonu seferber olalım

Yeşil Sol Parti Yurt dışı Seçim Koordinasyonu, “Bu seçim kader tayin edici bir seçim. Bu seçimde herkesi sandığa davet ediyoruz. Çünkü her kullanılmayan oy AKP-MHP iktidarına yarıyor. Yeşil Sol Parti’ye verilen her oy demokrasi ve özgürlüğe gidecek. Her seçmenimiz mutlaka bulundukları yerlerde sadece oy vermekle kalmamalı çevresini de sandığa taşımalı” çağrısında bulundu. 

Son güne bırakmayalım
Hafta sonunun yanı sıra 1 Mayıs’ın da İşçi Bayramı nedeniyle tatil olduğuna dikkat çeken Koordinasyon, “Demokrasi ve özgürlük isteyenler bu 3 gün seferber olmalı. Hızla oy kullanmalı ve son günlere kalmamalıyız. Son günlerde ciddi bir yığılma oluyor” uyarısında bulundu. 

Konvoylarla gidilecek
Seçim merkezlerine hafta sonu Almanya, İngiltere, İsviçre, Fransa, Kanada, Avusturya gibi birçok ülkede hafta sonu konvoylarla konsolosluklara gidilecek. Onlarca merkezde seçmenleri oy merkezlerine taşımak için araçlar hazır. KCDK-E Eşbaşkanları “Birçok kentte seçim komisyonları, DKTM’ler seçmenleri sandığa taşımak için hazır. AKP-MHP faşizmini tarihin çöp sepetine atmak için herkes oyunu kullanmalı ve kullandırtmalı. Her şey 1 oy ile başlıyor, her bir oy çok değerlidir” dedi.

Nasıl oy kullanılacak
Oy kullanılırken 2 oy pusulası verilecek. Pusulalardan birisi 1 metre uzunluğunda milletvekili seçimleri için, bir diğeri ise Cumhurbaşkanlığı seçimi için olacak.
Oy pusulasının 12. sırasında Yeşil Sol Parti yer alıyor. Oy kullanırken ittifaka değil partiye oy vermeli. Milletvekili seçimlerinde tek partiye oy verebilirsiniz. Mührü ağaç ambleminin altında ki yuvarlağa vurmanız gerekiyor.
Oyunuzu kullandıktan sonra oy pusulasını katlarken oy verdiğiniz Yeşil Sol Parti en üstte kalacak şekilde katlayabilirsiniz. 


Avrupa oyları stratejik

Yurt dışında kullanılan oylar stratejik önemde. 2018 seçimlerinde Avrupa oyları nedeniyle Hakkari, Batman ve Ankara 3. Bölgede yüz, iki yüz gibi küçük farklarla 1’er milletvekili kaçırıldı. Aynı şekilde Avrupa oyları ile Muş ve Kocaeli’nde 1 vekil çıkarıldı. Bu seçimde sandığa gitme oranı arttırılırsa, Yeşil Sol Parti’nin 100 vekil çıkartma hedefine de önemli bir katkı sunulabilir. 


‘Benim oyum ne değiştirir’ demeyin

Yurt dışındaki seçmenlere seslenen Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Sizlerin desteğiyle aslında birinci parti olmaya adayız. Benim oyum neyi değiştirir, demeyin. Sizlerin oylarıyla bazı illeri kazandığımızı biliyoruz. Dolayısıyla biz bütün halkımızı bu seçimlerde sorumluluk almaya, sandığa giderek oy kullanmaya davet ediyoruz. Tek adam rejiminden birlikte kurtulmaya ve yeni yaşamı birlikte inşa etmeye davet ediyoruz” dedi.


Hesap sormak için sandığa

KNK Yürütme Kurulu Üyesi Zübeyir Aydar ise AKP-MHP iktidarından hesap sormak için Avrupa’daki Kürtler ve dostlarına oy kullanma çağrısı yaparak, "Erdoğan başkanlığındaki rejim yıllardır bizim kanımızı döküyor ve bizi öldürüyor. Bugün bu rejimden hesap sormak için sandığa gitmeli, oyumuzu kullanmalıyız" dedi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.