Delil yok ama tutuklular 

Yurt Dışı Haberleri —

Stephan Kuhn

Stephan Kuhn

  • Alman Ceza Kanunu’nun 129 a/b maddesinden 1 yıldır tutuklu yargılanan Abdullah Öcalan ve Mazlum Dora’nın avukatları, PKK üyesi olmakla suçlanan müvekkilleri hakkında somut hiçbir delil olmadığını belirterek, serbest bırakılmalarını istedi.

DENİZ BABİR/FRANKFURT

Kürt siyasetçi Abdullah Öcalan ve sanatçı Mazlum Dora, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Mayıs 2021’de Berlin ziyareti ardından gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Öcalan ile Dora, Alman Ceza Kanunu’nun 129 a/b maddesinden 1 yıldır tutuklu yargılanıyor. Frankfurt Cezaevi’nde tutulan Öcalan’ın yargılandığı davanın 3. duruşması 4 Mayıs’ta Frankfurt Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görüldü. 

Almanya yargılayamaz

Gazetemize konuşan Öcalan’ın avukatı Stephan Kuhn mahkemeye uzun bir savunma metni sunduklarını aktararak “Savunmamızda Alman devletinin PKK üyesi olsalar dahi kimseyi takibe alıp, yargılamayacağını vurguladık. İddia edilen faaliyetler Türk devletine karşıdır. Kriminal bir suçlama olmadığı için Alman devletinin yargılama hakkı yok” dedi.

Abdullah Öcalan

Öcalan mücadelesini anlattı 

Kuhn, müvekkili Öcalan’ın savunmasına dair ise şunları söyledi: “Müvekkilim savunmasında hayatını ve mücadelesini detaylı bir şekilde anlattı. Türkiye’deki baskı ve zulmün canlı tanıklığını yaptığını da ayrıntılı bir şekilde beyan etti. Ayrıca PKK’nin kurulmasının ön şartlarının neler olduğunu açıkladı.”

Polisler yalanladı

Kürt sanatçı Mazlum Dora’nın yargılanmasına da 4 Mayıs tarihinde Stammheim Mahkemesi’nde devam edildi. Dora’nın avukatı Christos Psaltiras, duruşmada Dora aleyhine muhbirlerden bilgi alan polislerin şahit olarak dinlendiğini belirterek “Dosyada muhbirlerin Mazlum Dora’nın Freiburg ve Heilbronn bölge sorumlusu olduğunu söyledikleri yazıyordu. Ama duruşmada dinlenen polisler bunun böyle olmadığını, ‘bölge sorumlusu’ ibaresinin muhbirler tarafından kullanılmadığını söyledi. Bunun sadece kendi yorumları olduğunu söylediler” bilgisini verdi. 

Mazlum Dora

‘Heval’ yeterli olmuş!

Müvekkilinin tamamen hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu ifade eden Psaltiras, “Tutuklama kararının kaldırılması için mahkemeye başvuruda bulunduk” dedi ve ekledi: “Müvekkilimin görüştüğü kişilerle birbirine ‘heval’ diye hitap etmesi bölge sorumlusu olarak yargılanmasına delil olarak kabul edildi. Bu tamamen dayanaksız bir tutuklama.”

129 a/b nedir?

Almanya’da Kürt siyasetçiler 1980’li yılların sonlarından bu yana 129a (Terörist bir yapılanmaya üye olmak), 129 (kriminal bir yapılanmaya üye olmak) ve 2010’un Ekim ayından bu yana ise 129b (yabancı bir ülkede terörist yapılanmaya üye olmak) maddelerine dayandırılan suçlamalardan dolayı mağduriyet yaşıyor. Federal Mahkeme, 28 Ekim 2010’da 129b maddesinin PKK davaları için de geçerli olmasına karar vererek, bu yöndeki yargılamaların önünü açtı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.