Demokrasiye en büyük tehdit: Ülkücüler

Dünya Haberleri —

Almanya'da Türk faşist grup

Almanya'da Türk faşist grup

  • Almanya’da Türk ırkçı ve aşırı sağ tehditler üzerine analiz yayınlayan İç İstihbarat Teşkilatı (BfV) ülkedeki ‘Ülkücülerin’ varlığını "iç güvenliğe yönelik bir tehdit" olarak tanımladı. BfV raporunda Almanya'daki Türk aşırı sağının Kürtler, Ermeniler, Rumlar, Yahudiler ve Aleviler için tehlikeli olduğuna dikkat çekti.

Almanya'da iç istihbarat teşkilatının Türk ırkçı yapılanması Ülkücler hakkında yayımladığı yeni bir analiz dikkat çekti. Anayasayı Koruma Dairesi'nin (BfV) internet sayfasında "Almanya'daki Türk aşırı sağı" başlığıyla yayımlanan analizde, ülkücülerin Almanya'da iç güvenlik açısından tehdit oluşturduğu kaydedildi.

Demokrasi için tehdit

"Aşırı sağ, Almanya'daki özgürlükçü demokratik düzene yönelik en büyük tehditlerden birini oluşturmaktadır" ifadelerine yer verilen BfV analizinde, "Türk Ülkücü Hareketi'nin" bu kapsamda görüldüğü ifade edildi. Analize göre Ülkücü Hareket'in ideolojisi, aşırı milliyetçilik, ırkçılık ve antisemitizm gibi belirli topluluklara karşı düşmanlık güden akımların temel özelliklerini içinde barındırıyor.

Milliyetçi Kemalizim’den İslamcılığa kadar

Turancılık ve Pantürkizm'e dayanan Ülkücü ideoloji hakkında şu tespit aktarıldı: "Hareketin ideolojik yelpazesi milliyetçi Kemalizm'den İslamcılara kadar uzanmaktadır. İdeoloji, abartılı milliyetçi unsurların yanı sıra antisemitik ve ırkçı aşırı sağcı unsurlar da içermektedir."

"Turan" hedefine işaret edilen, Ülkücülerin Türklüğü "üstün bir milliyet ve kültür" olarak gördüklerine dikkat çekilen yazıda, "Bu üstünlük idealine, Ermeniler, Rumlar, Yahudiler, Kürtler veya ABD gibi, Türklük karşıtı oldukları iddia edilenlerin, aşığılanması da eşlik ediyor" görüşü aktarıldı.

Alman iç istihbarat servisinin analizinde, Ülkücü Hareket'e destek verenlerin bu tür "düşman algılarına" sahip oldukları belirtilirken, bu kişilerin silahlanmaya yatkın oldukları, ayrıca şiddet eğilimi de gösterdikleri kaydedildi.

11 bin örgütlü ırkçı

Anayasayı Koruma Teşkilatının analizinde, Ülkücülerin Almanya'daki yapılanmaları da mercek altına alındı. Bozkurtlar olarak da adlandıran bu ırkçı yapının Almanya'da yaklaşık 11 bin taraftarı bulunduğu, büyük çoğunluğunun üç ana dernek çatısı altında örgütlü oldukları belirtildi.

Bunlar, 7 bin üyeli Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF),  1200 üyeli Avrupa Türk İslam Dernekleri Birliği (ATİB) ve 1200 üyeli Avrupa Nizam-ı Alem Federasyonu (ANF) olarak sıralandı.

Ilımlı görünüp eleman topluyorlar

Bu derneklerin bir bölümünün aşırı milliyetçi Türk partilerinin yurtdışındaki örgütleri olduğuna dikkat çekilen yazıda, "Dernekler, 'Ülkücü' ideolojiyi yayarak ayrıştırıcı bir etki yaratmakta ve aşırı sağcı unsurlar içeren Türk milliyetçiliğini teşvik etmektedir" değerlendirmesi aktarıldı. "Dernekler kendilerini dışarıya karşı ılımlı ve göze çarpmayan bir şekilde yansıtmaya çabalamakta" denilen analizde eleman kazanma çalışmalarına da dikkat çekildi.

Bu derneklerin spor, müzik ve kültürel etkinliklerin aşırılık yanlısı bir karaktere sahip olmadığına işaret edilen analizde, bununla birlikte bu tür etkinliklerde kişilerin harekete kazanılmasına çalışıldığı, zaman içerisinde aşırı sağcı ideolojiyi benimsemelerinin sağlandığı belirtildi.

Gerçek isimlerini gizleyen aşırı sağ

Alman iç istihbarat teşkilatının Ülkücü ideolojinin kimler ve ne şekilde yayıldığına ilişkin tespiti de son derece dikkat çekici.

BfV uzmanları, bu bölümde, şu tespitlerini aktardı:

"Bazı ana karakterler, elebaşları, dışarıya karşı görünüşte ılımlı, uyumu destekleyen görüşler ifade ederken, aynı zamanda internette sahte isimler kullanarak aşırı sağ görüşler yayıyorlar. Sosyal medya erişimleri sayesinde de, dernekleşmemiş olan 'Ülkücü' çevrelerde kanaat oluşumuna destek oluyorlar."

600 siyasi cinayet

Analizin "Şiddet eğilimi, Almanya'nın iç güvenliğini tehdit ediyor" başlıklı bölümünde de önemli bilgiler paylaşılıyor.

"Şiddet kullanımı Nihâl Atsız gibi Ülkücü önderler tarafından çoktan meşrulaştırılmıştır ve bugüne kadar da amaca hizmet eden bir araç olarak onaylanmaktadır" ifadelerine yer verilen analizde, Alparslan Türkeş'in kurduğu Bozkurtların 1968 itibariyle siyasi cinayetler işlemeye başladıkları belirtiliyor.

Alman iç istihbaratına göre, 1980 yılına kadar 600'den fazla kişi bu harekete üye kişiler tarafından öldürüldü.

BfV'nin analizinde, Ülkücülerin günümüzde de silahlara büyük bir ilgi duyduklarına, internet paylaşımlarında silahlı savaşçılar olarak görüntülerini paylaştıklarına dikkat çekildi. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.