Dersim katliamında yaşamını yitirenler anıldı

Yurt Dışı Haberleri —

Dersim 1938 anma

Dersim 1938 anma

  • Türk devletinin 1937 ile 1938 yılları arasında gerçekleştirdiği Dersim katliamında yaşamını yitirenler Almanya’nın Berlin, Köln ve Stuttgart kentlerinde anıldı.

 

Dersim katliamının  84’üncü yıl dönümünde yaşamını yitirenler anıldı. Almanya'nın başkenti Berlin’de düzenlenen anma etkinliğinde katliama ait fotoğraflar sergilendi.

Anmada yapılan açıklamada, “Dersim soykırımı aradan geçen 84 yıla karşın, halklarımızın vicdanında kapanmayan yara, belleklerinde silinmeyen iz ve vahşet olarak hafızalarımızdaki tazeliğini korumaya devam ediyor" denildi. 

Ozan Aydın, Seyit Rıza’nın “Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu, ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun” sözünü hatırlattı.

Konuşmaların ardından Ozan Aydın, Kirmançki ezgiler seslendirdi. 

Köln’de de DİK, FEDA ve KDTK tarafından organize edilen anma ile katliamda katledilenler anıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmanın yapıldığı alana, Seyit Rıza, Sakine Cansız ve Sinan Dersim'in fotoğrafları asıldı. Anmada Şengê Kahraman, Hozan Cömert, Ayten Sünger ve Munzur Dersim yaptıkları birer konuşma ile katliamda katledilenler andı.

Konuşmaların ardından katledilenlerin anısına mumlar yakılarak, niyazlar pay edildi, daha sonra katledilenlerin anısına Rein Nehri’ne güller bırakıldı.

Stuttgart’taki anmayı Dersim İnşa Kongresi, Dersim 38 Soykırım Karşıtı Derneği organize etti. Schloßplatz’da yapılan anmada “4 Mayıs’ın kara gün olarak tarihe geçtiği” belirtildi.

Etkinlikte Dersim katliamında yaşamını yitirenler anısına mumlar yakıldı ve lokmalar dağıtıldı.

HABER MERKEZİ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.