Devlet gözetiminde esrar ticareti

Toplum/Yaşam Haberleri —

Esrar tarlaları / Amed

Esrar tarlaları / Amed

  • Amed'in son yıllarda en büyük sorunlarının başında gelen uyuşturucu kullanımı 12 yaşın altına indi. Kentte esrar ekim alanları olarak karakolların sorumluluk sahaları kullanılırken satımı ve dağıtımı yine devlet yetkilileri eliyle gerçekleşiyor.

YILMAZ KAYA/AMED

Amed'de esrar ekimi, satışı ve kullanımı her geçen gün katlanarak büyüyor. Devlet her yıl gazeteciler eşliğinde esrar ekilen tarlalara operasyon yapıldığı görüntüleri yayınlansa da, esrar ekimi ilçe jandarma karakolunun sorumluluk sahası içindeki köylerde ve arazilerde yapılıyor.

Türkiye'de yasalara göre uyuşturucu imal, ithal ya da ihraç edenlere 20 yıldan 30 yıla kadar, ticaretini yapanlara 10 yıldan 20 yıla kadar, kullanımını kolaylaştıran ya da özendiren kişilere 5 yıldan 10 yıla kadar, kullanan ya da kullanmak için bulunduranlara ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile para cezası uygulanıyor. Ancak bu derece ağır ceza uygulamasına rağmen Kurdistan'da uyuşturucu ticareti ve kullanımının önüne geçilmiyor, geçilmek istenmiyor.

 

 

Baro, 13 bin 956 kişiye avukat atadı

Amed Barosu Eylül ayında yayınladığı raporda, uyuşturucu satımının ve kullanımının sayısındaki artışı gözler önüne serdi. Hazırlanan raporda, Baro'nun son 4 yılda aralarında 12 yaşından küçük çocukların ve kadınların da bulunduğu 13 bin 956 kişiye ücretsiz avukat atadığı kaydedildi. Barodan yardım almadan, kendi imkanları ile avukat tutanlar da eklendiğinde sayı belirtilenin kat be kat üzerine çıkıyor.

 

 

Mücadele edilmiyor

Raporda, sayısal veriler incelendiğinde madde bağımlılığının yıllara göre artış gösterdiği belirtiliyor. Verilere dair raporda geçen tespitler ise şu şekilde: "Bu artış, Anayasanın 58’inci maddesi kapsamında yer alan madde bağımlılığı hususunda önleyici tedbirlerin gereğince alınmadığını, yıllara yayılan bir şekilde artış gösteren bağımlılıkla yeterli oranda mücadele edilmediğini göstermektedir. Sayısal veriler, suçun önleyici boyutunu esas alacak şekilde, üreten, nakleden, ticaretini yapan, kullanımını kolaylaştıran ve kullananlara yönelik önleyici tedbirlerin alınması, uyuşturucu sorununun en seri şekilde lokal düzeyde çözülmesi ve çözüm metotlarının üretilmesi gerektiğini göstermektedir."

Karakol sahalarında ekiliyor

Amed’de en büyük esrar ekim alanları Lice, Kulp, Hani gibi ilçelerin kırsalları. Lice'ye bağlı Kayacık, Abalı, Duru ve Üç Damlar Karakolları, Kulp'a bağlı Zeyrek, Aygün, Bayır, Sivrice ve Hamzalı Karakolları, Silvan'a bağlı Bayrambaşı Karakolu sorumluluk sahası içindeki köy ve arazilerde yıllardır esrar ekimi yapılıyor. Lice'ye bağlı Kayacık ve Duru Karakollarının etrafındaki esrar tarlalarını ise ekim zamanı çıplak gözle görmek mümkün.

 

 

İki şekilde göz yumuluyor

Mayıs sonu ekimi yapılan ve Ağustos'ta hasat edilen esrar tarlaları, jandarma, korucu ya da muhbirler tarafından rahatlıkla tespit edilebiliyor. Esrar eken kişi işbirlikçi ise tarlasına hiçbir şekilde dokunulmazken değilse karşılığında muhbirlik yapması isteniyor. İşbirliği yapmayı kabul etmeyen tarla sahipleri için ise karakol komutanına vereceği rüşvet belirleniyor.

Esrarın nakli ise ya ekimi yapan şahısların kendi imkânları ile ya da zulalı araçlarla yapılıyor. Kimi zaman da korucular ya da uzman çavuşlar tarafından özel araçlara yüklenerek kontrol noktalarına takılmadan sevk ediliyor. Amed kırsalındaki uyuşturucunun bir kısmı satış amacıyla kent merkezine getirilirken, büyük kısmı ise Amed, Bingöl, Urfa, Elazığ üzerinden batıya gönderiliyor.

Küçük gruplar halinde yapılıyor

Sistematik ve örgütlü bir uyuşturucu nakliyatı yok. Uzman çavuşlar, korucular veya jandarma bu sevkiyatta bireysel olarak 3-4 kişilik gruplar halinde yer alıyor. Esrar satışı sonrasında elde edilen parayı ise bölüşüyorlar. Ailece yapanlar ise, ya esrarı evlerindeki bidonlara bırakarak doğru zamanda çıkarmak üzere toprak altına saklıyor ya da kendi imkânları ile sevkiyatını yaparak kent merkezine oradan da batı illerine ulaştırıyor. Amed'de toz esrarın şu anda kilosu 100 bin TL'den satılırken, İstanbul gibi bir yerde 300 bin TL'ye alıcı bulabiliyor.

 

 

Göz boyama operasyonları

Her yıl özellikle Lice-Kulp-Hani kırsalında bulunan esrar tarlalarına basın eşliğinde yapılan ‘operasyonlar’, göz boyamadan öteye gitmiyor. Seçilen tarlalar ise işbirliği yapmayanların ya da sahibi belli olmayan tarlalar. Yapılan operasyonlarda kurutulmuş halde yakalanan ve jandarma karakollarının deposuna konulan esrarın yine askerler tarafından depodan gizlice alınarak satıldığı da oluyor.

Lice'nin Dibek, Yolçatı ve Çağdaş köylerinde esrar ekimi yapanlara operasyondan bir gün önce haber verip önlem almalarını sağladıkları ve jandarma emanetine kayıtlı esrarları sattıkları için Lice Merkez Jandarma Karakol Komutanı H.K, uzman çavuşlar F.Ö, O.T, K.T ve askerlerle uyuşturucu ticareti yaptıkları ileri sürülen A.Y, Y.B ve N.İ, gözaltına alınarak tutuklandı. Geçen yıl yapılan yargılama sonucunda Karakol Komutanı ve 3 sivil berat ederken, üç uzman çavuşa 11 yıl hapis cezası verildi.

 

*****

Uyuşturucu ağına takılanlar

* 15 Eylül 2021’de ihbar üzerine Kocaköy ilçesi Kokulupınar Mahallesi mevkiinde polis tarafından durdurulan araçlarda Serdar K. ve Mazlum Y. İle polis memuru Emine E. indirilerek arama yapıldı. Yapılan aramalarda polis memuru Emine E.’nin aracında 4 kilo 600 gram toz esrar maddesi, 1 adet şarjör ve 15 adet fişek ele geçirildi.

* 2 Kasım 2021’de Lice İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli uzman çavuş Hanifi N., Urfa'nın Hilvan ilçe girişinde polis kontrol noktasında durduruldu. Aracın gizli bölmelerinde yapılan aramada 42 kilo 100 gram esrar ele geçirildi.

* 18 Kasım 2021’de ihbar üzerine jandarma Lice'nin Karahasan Mahallesi'ne bağlı Xerengoz mezrasındaki bir eve baskın düzenledi. Yapılan baskında 253 kilo esrar ele geçirildi. Evde bulunan M.K. ve M.G. gözaltına alındı. İl Jandarma Komutanlığı, Nisan 2021'de Lice kırsalında yürütülen ve bir PKK'linin yaşamını yitirdiği operasyonun istihbaratını veren kişi olduğunu belirtince, M.K. ve beraberinde gözaltına alınan M.G. çıkarıldıkları Lice Adliyesi'nde savcılık ifadeleri sonrasında serbest bırakıldı.

Hepinizi yakarız!

* 30 Kasım 2022’de Amed’in Lice ilçesinde Xıncıs (Muradiye) Mahallesi girişinde durdurulan bir araçta, 60 kg esrar ve iki uzun namlulu silah ele geçirildi. Araçta bulunan kontra elemanı Yüksel Bayrak ve Lice'nin Sisê (Yolçatı) Köyü nüfusuna kayıtlı itirafçı Muharrem Doğan, jandarmanın 'haber elemanı' olduklarını ve serbest bırakılmalarını istedi. Gözaltına alınan Bayrak ve Doğan'ın Amed’deki evlerine yapılan baskında da 5 adet kalaşnikof tüfek ve yüklü miktarda esrar ele geçirildi.

Jandarmanın tüm girişimlerine karşı serbest bırakılmayarak cezaevine konulan iki kontra elemanı, cezaevinde ziyaretlerine gelen aileleri aracılığıyla Lice Jandarma Alay Komutanı Albay Adem Şakrak ve Lice İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Çağlar Sakinci'ye, "Aracı olun bizi serbest bıraksınlar. İlk duruşmada tahliye olmazsak hepinizi yakarız. Yaptığımız tüm işleri anlatır, bütün isimleri açıklarız" diye haber gönderdi.

İl Jandarma Alay Komutanlığı mahkemeye tutuklanan iki kontranın kendilerinin 'haber elemanı' olduğunu belirten yazı gönderince, iki kontra elemanı tahliye edildi.

Komiser ve korucu

* 4 Ağustos 2023’de Antep Emniyet Müdürlüğü, İstanbul plakalı kiralık bir araçla uyuşturucu taşınacağı yönünde gelen bilgi üzerine söz konusu aracı Askoç denetim noktasında durdurmak istedi. Dur ihtarına uymayan araç takip sonucu yakalanırken, araçtan dışarıya atılan iki çantadan 20 paket halinde 19 kilo 659 gram uyuşturucu bulundu. Araçtakilerin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde görevli komiser M.Y ile onunla işbirliği yapan Veysel Korucu olduğu öğrenildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.