Para yok takas var

Toplum/Yaşam Haberleri —

6’ncı Takas ve Dayanışma Pazarı

6’ncı Takas ve Dayanışma Pazarı

  • Amed’de Ekoloji Derneği, “Paylaştıkça çoğalırız” şiarıyla "6’ncı Takas ve Dayanışma Pazarı”nı kurdu. Paranın geçerli olmadığı pazara giysiler, yiyecekler, kitaplar, ev eşyaları getirildi. Katılımcılar, takas usulüyle ihtiyaçlarını karşıladı.

Ekoloji Derneği, her yıl düzenlediği Takas Pazarı ile toplumda yardımlaşma, dayanışma ve takas kültürünü yeniden canlandırmayı hedefliyor. Bu yıl "Paylaştıkça Çoğalıyoruz" sloganıyla 6’ncısı gerçekleştirilen Takas Pazarı, Amed’in Yenişehir ilçesinde bulunan Sümer Park’ta düzenlendi. Pazara giysilerden ayakkabılara, takılardan yiyeceklere, dijital materyallerden kitaplara ve ev eşyalarına kadar birçok ürün getirildi. Katılımcılar, ihtiyaç duymadıkları eşyaları getirerek, takas usulüyle ihtiyaçlarını karşıladı.

Her yaş grubundan yurttaşın ilgi gösterdiği pazarda, katılımcılar bir yandan müzik dinlerken bir yandan da halay çekerek dayanışmanın ve paylaşmanın keyfini yaşadı.

 

 

Bu pazarda para geçmiyor

Pelşin Çetinkaya’nın Jinnews’teki haberine göre pazara katılan Ekoloji Derneği üyesi Leyla Çite, yoksullaşmanın arttığı bu dönemde ihtiyacı olan kişilerin parasız bir şekilde ihtiyacı olan eşyayı düzenledikleri Pazar’da alabileceklerini ifade ederken, “Ekoloji Derneği olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğini alarak bir Takas Pazarı oluşturduk. Bu her yıl yapmaya çalıştığımız bir etkinlik. Tabi takas pazarı adı altında gerçekleştiriyorduk. Ama bu yıl takas ve dayanışma pazarı olarak güncelledik. Çünkü ekonomik koşulların giderek yoksullaşmayı arttırdığı son dönemde yoksulluğun boyutu o kadar çok arttı ki takas edebilecek eşyası olmayan ama dayanışmaya ihtiyacı olan halkın oranı da gittikçe artıyor. Bizler bu pazarda paranın geçmediğini söylüyoruz. Aslında bir ilişki kurarak, karşılıklı birbirimizin ihtiyacını karşılayarak aynı zamanda sohbet ederek, dayanışma göstererek hem toplumsallaştırma oluşturmanın bir yolu hem de ihtiyaçlarımızı gidermenin çok daha keyifli, anlamlı bir yolu olarak takası çok eski dönemlerde toplumların kullandığı bu yöntemi tekrar gündeme sokmaya çalışıyoruz” sözlerine yer verdi. 

İhtiyaçları da iktidar belirliyor

Leyla Çite, içinde bulunduğumuz kapitalizm ve tüketim çağında kişilerin ihtiyaçlarının iktidar tarafından belirlendiğine dikkat çekerken, “Biliyorsunuz tüketim ve kapitalizm çağında ihtiyacın git gide iktidar tarafından kurgulandığı, şirketler sermaye eliyle insanlara yeni yeni ihtiyaçların üretildiği bir dönemdeyiz. Tabi biz de zaman zaman sistemin içerisinde alışveriş ve tüketim kültürüne kendimizi kaptırabiliyoruz. Ama daha az tüketerek ihtiyaçlarımızı karşılamanın hem bir ilişki kurarak hem de parayı kullanmadan farklı yolları da var. Bunu takas ve dayanışma pazarları ile tekrar gündeme getirmek. Hem tüketim çağında sermaye ve iktidar eliyle yapılan doğa-insan sömürüsüne karşı bir cevap hem de insanların ihtiyaçlarının gidermesinin bir yolu olarak öneriyoruz. Çok da keyifli geçiyor” ifadelerini kullandı.