Devletin 'korsan' hoparlörleri

  •  Türk İçişleri Bakanlığı tarafından Kuzey Kürdistan'da propaganda amaçlı çok sayıda “kaçak yayın” yapan radyo kuruldu. Kaymakamlık ve kayyum belediyelerinde kurulan radyolar, özel savaş aracı olarak kullanılıyor.

1990'ların başında Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığında 'Dicle'nin Sesi' radyosunu açarak korsan yayınla propagandasını Kürtçe yapan devlet, TRT 6/Kurdî ile yeni bir aşamaya taşıdı, ancak bununla da yetinmedi. Kuzey Kürdistan'ın hemen tüm kentlerinde onlarca radyo ve televizyon yayınıyla üstelik Kürtçe de devleti ve hükümeti kutsayan, Kürdistan Özgürlük Mücadelesini karalayan yayınlar yapılıyor. Kürtlerin 'Soysuz' dediği Süleyman Soylu'nun başında bulunduğu Türk İçişleri Bakanlığı marifetiyle internet sitelerinin yanı sıra kayyum ve kaymakamlıkların yataklık ettiği çok sayıda “kaçak yayın” yapan radyo kuruldu. RTÜK denetiminde olan özel radyoların şikayeti artınca  İçişleri Bakanlığı “kaçak yayın” yaptırdığı radyoları, Erciş FM ve Tutak FM isimli radyoların merkez olduğu bir şirket altında topladı.

Devlet içi çatışmanın yaşandığı 15 Temmuz 2016’dan sonra 20 Temmuz 2016’da ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 668 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) 31 Aralık 2016’ya kadar toplam 178 basın-yayın kuruluşu kapatıldı. KHK ile kapatılan medya organları arasında üç haber ajansı, 16 televizyon, 45 gazete, 15 dergi ve 23 radyo yer aldı. Yine bu süre içinde yüzlerce gazeteci tutuklanırken, Kürtçe yayın yapan radyo ve televizyon kanalları özellikle hedef alındı. MA'dan Ahmet Kanbal'ın haberine göre; Kürt kentlerinde kapatılan basın-yayın organlarının yerlerine ise iktidara yakın yayın organları ikame edilmeye çalışıldı. Kürt kentlerinde bu kapsamda Emniyet kontrolünde olan internet sitelerinin yanı sıra çok sayıda radyo kuruldu.

İçişleri'nin 'kaçak' radyoları

Özellikle Kürt kentlerinde “terörle mücadele” adı altında kurulan radyolar, “kaçak yayın” yaparak, faaliyete geçirildi. Bölgede iktidar ve özellikle de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın yayıncılık yapan radyolar, yerele ait radyolar şeklinde kurgulanırken, ilgi görmelerini sağlamak için Kürtçe, Türkçe, Arapça ve kimi kentlerde İngilizce bile yayınlarını sürdürüyor.

Kayyumların himayesinde

Kurulan radyoların birçoğu kaymakamlık binalarından yayın yaparken, ayrıca kayyum atanan HDP’li belediyelerde de kurulan radyolar bulunuyor. Kimilerinin vericileri kayyum belediyelerinin binalarında yer alırken, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde kurulan Başak Radyo, belediyeyi hem merkez olarak hem de verici noktası olarak kullanıyor.

Tek isim şemsiyesi altında

Uzun bir süredir “kaçak yayın” yapan söz konusu radyolar, RTÜK denetiminde olan özel radyolar tarafından defalarca şikayet edildi, ancak ne RTÜK ne de kaymakamlıklar bu şikayetleri dikkate aldı. Bir süre sonra söz konusu radyolar hakkında şikayetler artmaya başlayınca, İçişleri Bakanlığı “kaçak yayın” yaptırdığı radyoları tek bir şirket adı altında toplamaya başladı. Bu kapsamda Van’da kurulan Erciş FM ile Tutak FM isimli radyoların merkez olduğu bir şirket kuruldu. RTÜK kayıtlarında kurulan radyolar genel olarak Erciş FM, Tutak FM olarak kaydedilirken, TRT kurumu oldukları belirtildi.

İşte o radyolardan bazıları

Buna göre Kürt kentlerinde kurulan radyoların bazıları şunlar:

*  Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Kızıltepe Kaymakamlığının desteğiyle Ocak 2019'da 97.7 frekansında Başak FM kuruldu. Radyonun açılışına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte dönemin vali, kaymakam, AKP İl Başkanı ve AKP’li milletvekilleri katıldı. Kürtçe ve Türkçe yayın yapan radyonun ilk konukları arasında da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yer aldı. Başak FM’in vericileri ise kayyum yönetimindeki Kızıltepe Belediye binasının üzerinde duruyor. RTÜK kayıtlarında ismi Erciş FM, Tutak FM olarak geçiyor.

*  Mardin’de kurulan bir diğer radyo 99.0 frekansında yayın yapan Nusaybin FM oldu. Mart 2019’da kurulan Nusaybin FM’in açılışı, dönemin Mardin Valisi ve kayyumu Mustafa Yaman ile dönemin AKP’li yöneticileri ve AKP Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Vejdi Kahraman tarafından gerçekleştirildi. RTÜK kayıtlarında ismi Erciş FM, Tutak FM olarak geçiyor.

*  Urfa’da, Valilik Suriye Destek ve Koordinasyon Merkezi’nin desteklediği Barış Pınarı FM isimli radyo, Ocak 2020’de kuruldu. Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce yayın yapan radyonun Urfa ile Kuzey-Doğu Suriye’de farklı frekanslarda yayın yapması sağlandı. Bu kapsamda Urfa’da 106.0, Ceylanpınar ve Serêkaniyê’de 106.2, Akçakale ve Girê Spî’de 105.8 frekansları, söz konusu radyonun hizmetine verildi. Bir süre sonra TRT de söz konusu radyoyu destekleyenler listesine katıldı.

*  Antep’te kurulan Delal FM, 99.5 ile 95.9 frekansları üzerinden yayın yapıyor. Ağırlıklı olarak Arapça yayın yapan Delal FM, Kuzey-Doğu Suriye kentlerine dönük yayınlarında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programlarına ağırlık veriyor. Radyonun RTÜK kayıtlarında ismi yer almıyor.

*  Van’da Erciş FM adıyla 90.0 frekansı üzerinden yayın yaptırılıyor. Radyo, Ocak 2019’da Erciş Kaymakamlığı tarafından kuruldu. RTÜK kayıtlarında ismi Erciş FM, Tutak FM olarak geçiyor.

*  Benzer şekilde Ağrı’da ise 94.4 frekansı üzerinden Tutak FM’e Ocak 2019’da yayın yaptırılmaya başlandı. RTÜK kayıtlarında ismi Erciş FM, Tutak FM olarak yer alıyor.

* Ağrı’nın Bazîd ilçesinde, Doğubayazıt Radyo, Ocak 2019’da 104.4 frekansı üzerinden yayına başladı. RTÜK kayıtlarında ismi Erciş FM, Tutak FM olarak geçiyor.

*  Hakkari’de kurulan Çukurca FM, 91.1 frekansı üzerinden yayın yaparken, radyonun resmi internet sayfasında destekçileri Çukurca Kaymakamlığı ve İçişleri Bakanlığı olarak belirtiliyor. Radyonun internet sitesinde “Hakkari’nin Çukurca Kaymakamlığı tarafından, İçişleri Bakanlığı desteğiyle kurulan Çukurca FM, 17 Eylül 2018 91.1 frekansla yayın hayatına başlamıştır” deniliyor. RTÜK kayıtlarında TRT kurumu olarak geçiyor. RTÜK kayıtlarında ismi Çukurca FM olarak geçiyor.

* Hakkari’nin Gever ilçesinde de 95.1 frekansında Yüksekova FM kurulurken, destekçileri İçişleri Bakanlığı ve Yüksekova Kaymakamlığı olarak görülüyor. RTÜK kayıtlarında ise, TRT Kurumu olarak geçiyor. RTÜK kayıtlarında ismi Erciş FM, Tutak FM olarak yer alıyor.

* Şırnak’ın Cizre ilçesinde Kaymakamlık bünyesinde kurulan ve TRT’nin de desteklediği Cizre Nergis FM, 96.0 frekansında yayın yapıyor. Radyo sürekli olarak Şırnak Valisi, ilçe kaymakamları ve kayyumlarını konuk alırken, kayıtlarda TRT kurumu olarak geçiyor. RTÜK kayıtlarında ayrıca ismi Erciş FM, Tutak FM olarak yer alıyor.  MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.