Deprem kurbanları unutulmadı

Hatay anma

Hatay anma

  • Hiçbir tedbir almayan, sonrası da hızlı, etkili ve yeterli müdahalede bulunmayan AKP-MHP yönetimindeki Türk devletinin felakete dönüşmesine neden olduğu 6 Şubat depreminin yıl dönümünde, kurbanlar anıldı
  • İktidar, bazı yerlerde anmaları yasakladı, güç gösterisi yaptı, hizmet tekeliyle tehdit etti. Buna rağmen açıklama, meşaleli ve sesiz yürüyüşler yapıldı. Acı ve öfkenin hakim olduğu anmalarda, “Unutmadık” denildi.

ERDOĞAN ALAYUMAT / HATAY

Merkez üssü Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesi olan 7.8 büyüklüğündeki depremin üzerinden tam bir yıl geçti. 7.8'lik depremin yaşandığı saat olan 04.17'de, depremden etkilenen Hatay, Mereş, Semsûr, Meletî, Kilis, Osmaniye, Adana, Dîlok, Amed ve Riha’da anma programları yapıldı. Depremde hayatını kaybedenler, açıklama, meşaleli ve sesiz yürüyüşler gibi etkinliklerle anıldı.

Türk hükümetinin açıklamasına göre 22 bin kişinin yaşamını yitirdiği Hatay’daki anma, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eşbaşkanı başta olmak üzere, bileşen partiler ve temsilcileri, partilerin milletvekilleri, birçok sivil toplum örgütü ve depremzede halkın yoğun katılımıyla düzenlendi.

 

 

Saatler 04.17’yi gösterdiğinde

Gece boyunca sokaklarda olan on binlerce kişi, saatler 04.17’ye yaklaştığında yavaş yavaş kent merkezine doğru dört koldan yürümeye başladı. Kentte iki ayrı anma programı, aynı saate yapıldı. Hatay Valiliği tarafından resmi anmaya CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Lütfü Savaş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca katıldı. Valiliğin etkinliği 6 Şubat depremlerinde yıkılan tarihi Meclis binası önünde yapıldı.

Devletin etkinliğinde devlete tepki

Onlarca kişi bu etkinliğe katılırken, depremde geç müdahale eden iktidara tepkilerini alkışlayarak, ıslık çalarak ve yuhalayarak gösterdi. Hatay Valisi konuşma yaptığı sırada etkinliğe katılan halk “Devlet neredeydi. Neden gelmedi”, “Depremde bizi yalnız bırakanlar buraya gelip bizi tehdit edemez”, “Tehdit edenlere oy yok” diyerek Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Vali, konuşması boyunca yuhalandı.

Sağlık Bakanı kaçtı

Sahneye çıkmaya hazırlanan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya tepki gösteren yurttaşlar, Fahrettin Koca’nın konuşmasına izin vermedi. Koca, polis ve yakın korumaları tarafından apar topar alandan çıkarıldı.

CHP’ye de tepki

Kitlenin diğer tepkisi de CHP’ye oldu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in alana geldiği sırada mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş’ın yeniden kentte aday gösterilmesine tepki gösterildi. “Deprem sırasında halkı yalnız bırakan bir belediye başkanı istemiyoruz” diyen yurttaşlar, Özel’i yuhaladı. Alana gelen CHP Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Lütfü Savaş’a da tepki gösteren halk, “Ne yüzle buraya geldin. Depremde neredeydin. Senin yüzünden canımızdan olduk. Artık seni istemiyoruz” diyerek alandan uzaklaşmasını istedi. Tepkilerin büyümesi üzerine Savaş, alandan apar topar çıkmak zorunda kaldı.

Devrimciler dört koldan yürüdü

Kentteki ikinci anma, Yunus Emre Parkı’nda gerçekleştirildi. 6 Şubat Depremi Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen on binler, kentin çeşitli noktalarında toplanarak ellerinde meşaleler ile anmanın yapılacağı yere yürüdü. “Unutmak, affetmek yok” pankartının taşındığı yürüyüşe DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğlları, çeşitli sendika temsilcileri, sivil toplum kurumları ve binlerce kişi katıldı. Sessiz gerçekleşen yürüyüşte yurttaşlar, tütsü ve reyhan yaprakları taşıdı.

 

 

Hatay’da devlet hala yok

Yunus Emre Parkı’nda toplanan kitleye seslenen DEM Parti Eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları, “Aradan bir yıl geçmesine rağmen devlet hala yok. Hayata devam etmeye çalışan insanlar hala acılar içinde kıvranıyor. Cumhurbaşkanı ‘biz Hatay’a bilerek ve isteyerek yardım göndermedik’ demiş oldu. Halkların ve inançların yan yana yaşadığı bu kadim kent ölüme terk edildi. Asla unutmayacağız, unutturmayacağız” diye konuştu. 

 

 

Polis barikatları yıkıldı

Hatimoğulları’nın konuşmasının ardından kitle yaşamını yitirenlerin anısına asi nehrine karanfil ve reyhan dalları attı. Ardından depremde yıkılan ve aralarında İHD üyeleri Hatice Can ve eşi Mithat Can’ın bulunduğu onlarca kişinin yaşamını yitirdiği Rana Apartmanı’na karanfil bırakmak istendi. Karanfil bırakılmasına izin vermeyen polis ile kitle arasında arbede yaşandı. Polis barikatını yıkan kitle, “Unutmak yok. Affetmek yok” sloganı eşliğinde Rana Apartmanı’nın enkazına kadar yürüdü. Burada yaşamını yitirenler anısına enkazda mumlar yakıldı.Yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu dövizler yere bırakılırken apartman enkazına karanfiller bırakıldı. Uzun süre enkaz etrafında bekleyen kitle, daha sonra dağıldı. 

 

 

Diğer kentlerde de anıldılar

Riha (Urfa) Emek ve Demokrasi Platformu, depremlerde yaşamını yitirenleri Haliliye ilçesindeki İpekyolu Caddesi’nde yıkılan bir binanın önünde andı. Yıkılan binanın olduğu yere karanfiller bırakılarak, mumlar yakıldı. 

Mereş’in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinde yurttaşlar, Hükümet Konağı’ndan Saat Kulesi’ne kadar ellerinde meşalelerle yürüdü. Yürüyüş sonrası mumlar yakılarak, yıkımın yaşandığı yere karanfiller bırakıldı. 

Depremlerde büyük bir yıkımın yaşandığı Semsûr’da ise Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Mimar Sinan Parkı’nda bir araya gelenler, “Yastayız, unutmayacağız” yazılı pankart açtı. O sırada anmaya katılan Adıyaman Valisi Osman Varol ile eski bakan Adil Karaismailoğlu’na tepki gösterildi. Bazı yurttaşlar, “Hakkımızı helal etmiyoruz” diyerek yuhaladı. Platform bileşenleri, İsias Hotel’in önünde de mumlar yaktı.

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 89 kişinin yaşamını yitirdiği Diyar Galeria Sitesi önünde anma gerçekleştirdi. Platform Sözcüsü Elif Turan, “Bir yıl geçmesine rağmen acısı halen çok taze, kabuk bağlamayan bir yaramız var. Deprem, alınamayan önlemler, bilimin ve tekniğin önemsenmemesinden kaynaklı bir felakete dönüştü” dedi. 

Adana'da Deprem Dayanışma Derneği, Çukurova ilçesinde depremde 96 kişinin yaşamını yitirdiği ve enkaza dönen Alpargün Apartmanı’nın olduğu yerde anma etkinliği gerçekleştirdi.

Osmaniye'de, depremde en fazla yıkımın yaşandığı Adnan Menderes Mahallesi’nde bulunan Metin Tamer Siteleri bölgesinde anma etkinliği düzenlendi.

 

 

Eşbaşkan Bakırhan Meletî’deydi

Bu arada DEM Parti Eşbaşkanı Başkanı Tuncer Bakırhan, dün Meletî’de anma etkinliklerine katıldı. İlk olarak Çavuşoğlu Mahallesi’nde bulunan konteyner kentte yaşamını sürdüren depremzedeleri ziyaret eden Bakırhan, daha sonra DEM Parti İl Örgütü binasına geçti. Kurbanların anısına dağıtılacak lokmalardan önce çerağ yakıldı. Depremzedelere seslenen Bakırhan, “Devlet nasıl enkazın altında kaldıysa, şimdi de aynı şekilde enkazın altındadır” diyerek dün yaptığı Semsûr gezisindeki gözlemlerini aktardı. Bakırhan, “İnsanlar çadırlarda, konteynerlerde susuz, yolsuz, çocuklarına eğitim olanaklarından yoksun bir şekilde yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor” dedi. Konuşmaların ardından gulbang okundu ve lokma pay edildi.

Grup Toplantısı Hatay’da

DEM Parti, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü dolayısıyla haftalık Grup Toplantısı’nı da Hatay’da Harbiye Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (HASYAD) salonunda gerçekleştirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.