Devrimin notalarına hayat veriyorlar

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşları 17 ile 20 arasında değişen 8 gençten oluşan Koma Stêra Zerîn, devrimin notalarına hayat veriyor. Doğu ve batı sazlarını birleştiren grup üyeleri, yaşlarına rağmen ustalıkla çaldıkları enstrümanları 100 çocuğa öğretiyor.

ZEYNEP KIZILIRMAK


Norşîn, Roz, Zeyneb, Rehef, Pervîn, Zelal, Civîn, Sîmaw. Her biri hem öğrenci ve hem öğretmen. Bağlama, santur, keman, gitar, erbane, darbuka, davul, kemençe, ud, kemane, bizin, duduk, yan flüt, kaval gibi doğu ve batının enstrümanlarını yüreklerinden gelen ezgilerin gücüyle ustalıkla çalabiliyorlar. Yaşları 17 ile 20 arasında değişen 8 genç kadın müzisyen. Ellerinde enstrümanları, hayatın en evrensel dilinde, ezgilerini mırıldanıyor. Çoğunluğu birlikte aynı evde müziğin tutkusunu birlikte paylaşıyor, kadın dengbejleri dinliyorlar. Dünyanın her yanından güzel bir ses duysa ona kulak kesiliyorlar ama ille de onların idolleri Ayşe Şan, Meryem Xan, Susika Simko…

Anlatacak hikayeleri var

Provaları ya da konserleri olmadığı günlerde bu genç kadınların evlerinden Ayşe Şan melodilerinin evden sokağa yankılandığına tanık olabilirsiniz. Hepsi Rojava Devrimi’nin içinde büyümüş, küçük yaşlarına rağmen hepsinin anlatacak bir devrim hikayesi var. Her biri ayrı bir şehirden gelip ortak devrimin müziğini yapmak hayalinde birleşmişler. Kobanê, Dirbesiyê, Amûdê, Hesekê, Qamişlo…
Unutulmasını istemedikleri kaybettiklerinin, geçmişin, direncin, devrimin içinden süzülmüş kadın hikayeleri. Geleceğe onurla bakan yüzlerinde ise hayallerinin sadeliği okunuyor. Hemen hemen hepsi birden fazla enstrümanı iyi biliyor fakat gönül seslerini en iyi anlatan bir enstrümana tutku ile bağlılar.

Notaları özgürlük şarkısı

Sadece enstrümanlarla değil hayatın bütün ayrıntılarında melodi üretmek için yeni yollar deniyorlar. Önümüzdeki günlerde şişe ve su ile notaları pekiştirip müzik yapmak için kolları sıvamışlar. Koronavirüs nedeniyle alınan tedbirlerden ötürü sadece 6’sı ile görüştüğümüz Rojava’nın "özgürlük şarkısı"nı seslendiren genç kadınların yaşlarından büyük hikayeleri ve hünerleri var.

100’e yakın çocuk eğitim alıyor

Kuzey Doğu Suriye’de kadın devriminin örgütlü biçiminin sanat cephesindeki temsilcisi Kevana Zêrîn bünyesinde müzik çalışmalarını sürdüren genç kadınlar, 2018’de Stêra Zêrîn isimli kadın müzik grubu kurdu. İki yıllık bir geçmişi olan gruptaki müzisyen genç kadınların hepsi deneyimli eğitmenlerden enstrüman, nota ve şan dersleri almış.
"Ağaç yaşken eğilir" misali erken yaşta ellerine aldıkları eğitim, onları deneyimli birer müzisyene dönüştürmüş. Şimdilerde hala ustalardan ders almaya devam ediyorlar. Ama bir yandan da öğrendiklerini küçük çocuklara aktarıyorlar. Kevana Zêrîn’in müzik atölyelerinde yaşları 7 ile 14 arasında değişen 100’e yakın çocuğu eğitiyorlar.

Norşin’in hayali

Grubun en büyüğü Norşin Salih (20), Kuzey Kürdistan’da Aram Tigran Konservatuarı’nda 4 yıl eğitim görmüş. Şan ve keman dersleri alan Norşîn, Kobanêli. Henüz 10 yaşındayken söylediği Kürtçe ezgilerle çevresinin ilgisini çeken Norşîn, o yaşlarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için bir şarkı bestelemiş: “Adım Norşîn, ben bir Kürt çocuğuyum, hayalim umudum Önderimi esir aldılar. Geleceğimi esir aldılar. Ben Önderimi çok seviyorum ve onu çok özlüyorum. Herkes duysun istiyorum bu çığlığımı…”
Norşîn, Rojava Devrimi’nin ardından eğitim koşulları olmadığı için aile tarafından Kuzey Kürdistan’a gönderilerek, 4 yıl Amed Aram Tigran Konservatuarı’nda eğitim görmüş. Ardından geri dönen Norşîn şimdilerde, bir yandan keman eğitimi veriyor, diğer yandan ise kadın ağızlı stranları derlemek istiyor. Beste çalışmaları da yapan Norşîn’in en büyük hayali, kadın dengbêjlerin söylediği stranları derlemek ve Stêra Zêrîn bünyesinde kadın şarkıları bestelemek.

 

Bütün çocuklar müzik eğitimi almalı’

Grubun en kıdemlilerinden biri Rehef Zilfo (17). Rehef 8 yaşında müzik eğitimi almaya TEV-ÇAND’ın Amude şubesinde başlamış. Ardından eğitimine Kevana Zerîn’de devam eden Rehef, vurmalı sazların hemen hemen hepsini çalabiliyor. Severek çaldığı enstrüman ise yan flüt. 20 çocuğa ders veren Rehef’in en büyük hayali ise Rojava’nın bütün şehir ve köylerinde konser vermek. Yetenekli çocukları toplayıp onların müzik eğitimi almasını sağlamak.

 

 

 

‘Her şey dinleyebilirim ama Ayşe Şan…’

Koma Stêra Zerîn’in gitaristi Roz Menaf Hesen (17), 4 yıldır müzik eğitimi alıyor. En sevdiği ve en çok dinlediği sanatçı Ayşe Şan. Annesinin çok sevdiği Ayşe Şan’ın sesi ile büyüdüğünü söyleyen Roz, “Her şey dinleyebilirim ama Ayşe Şan’ı dinlediğimde içimde biriken heyecanı anlatamam” diyor.

 

 

 

 

Zeyneb’in utangaçlığı sahnede bitiyor

Grubun kurucularından Zeyneb Mensur, henüz 19 yaşında. Yürüdüğü yolu incitmemek için utangaç adımları ile dikkat çeken Zeyneb, yaşına rağmen bir bağlama ustası. Birçok enstrümanı çalabiliyor ancak bağlamayı eline aldığında utangaçlıktan eser kalmıyor. Hem çalıyor hem de geleneksel Kürt müziğine yatkın sesi ile dikkatleri üzerine topluyor. 20’den fazla çocuğa bağlama öğreten Zeyneb’in en büyük hayali, iyi bir dengbêj olmak.

 

 

 

 

Kadim enstrümanın küçük ustası Pervin

Grup üyelerinden Pervin Salih 18 yaşında. Ortadoğu ve Uzakdoğu kökenli bir enstrüman olan santur çalıyor. 3500 yıllık insanlık tarihinin en eski müzik aletlerinde birini ustalıkla çalabilen Pervin’in 5 öğrencisi var. Özenle eline aldığı enstrümanı ile bütünleşen Pervin’in en büyük hayali, bir müzikalde müzik yapabilmek.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.