Doğalgaz fiyatında 5 kat düşüş

Dünya Haberleri —

Enerji tesisi

Enerji tesisi

  • Rusya Ukrayna savaşının başlaması sonrası yükselen doğalgaz fiyatları savaş döneminin en alt seviyesine geriledi. 

Rotterdam TTF, Şubat ayında teslimat için toptan gaz fiyatı megavat saat başına yüzde 4,67 daha düşerek 72,75 Euro'ya geriledi.

Bu rakam, 21 Şubat'tan bu yana kaydedilen en düşük fiyat. Geçtiğimiz Ağustos ayında doğalgaz fiyatı 342 Euro'ya kadar yükselmişti. Son düşüşle, doğalgazın toptan satış fiyatı Ağustos ayına göre yaklaşık beş kat ucuzladı.

TTF'de işlem gören vadeli doğal gaz kontratlarında megavatsaat başı gaz fiyatı, nispeten sıcak bir kışın yaşanmasıyla da sağlanan "stok tasarrufunun" da etkisiyle, en düşük seviyesine geriledi.

Avrupa kıtasının baz aldığı Hollanda pazarındaki Rotterdam endeksinde, Şubat ayında yapılacak teslimatlar için, fiyatlar megavat saat (MWh) başına yüzde 4,67 daha düşerek, 72,75 Euro'ya geriledi.

Buna göre, bir sonraki ay teslim edilmek üzere belirlenen gaz fiyatları, bir ay içinde yaklaşık yüzde 50 oranında düştü. Yazın zirve yapan fiyatlar, Ağustos ayındaki megavat saat başına 342 Euro'ya oranla 5 kat geriledi.

Gaz fiyatları, 2021 sonbaharında Rusya'nın Avrupa'ya gaz sevkiyatını azalmaya başlaması ve ardı sıra gelen Rusya Ukrayna savaşı ile çok keskin bir şekilde yükselmeye başlamıştı.

Birçok Avrupa ülkesinin, elektrik üretmek için gaz yakması nedeniyle, gaz fiyatları elektrik fiyatlarını da tetiklemiş, Avrupa'da Ağustos ayı sonunda, 2023 yılında teslim edilecek toptan elektrik fiyatı 1000 Euro/MWh'yi aşmıştı. Bu rakam, geçtiğimiz Cuma günü, yani 2022'nin son gününde, 240 Euro'ya geriledi. ROTERDAM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.