Dünya Gündemi'nden kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • Polonya Wagner’den sonra Belarus sınırına takviye yaptı - 
  • Colosseum duvarına adını kazıyan turist hapis cezasıyla karşı karşıya - 
  • İngiliz ordusu 80 sivil Afgan’ı öldürmüş olabilir - 
  • Sudan’da çatışmalar şiddetleniyor

Polonya Wagner’den sonra Belarus sınırına takviye yaptı

Polonya hükümet, Rusya’da isyan çıkaran binlerce Wagner grubu üyesinin Belarus’a geçişinin ardından sınır bölgesine takviye birlikler gönderdi. 

Konuyla ilgili olarak bir açıklamada bulunan Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Belarus sınırına 500 kişilik takviye birlikleri gönderdiğini açıkladı. 

Belarus sınırında halihazırda 5 bin sınır muhafızı ve 2 bin asker görev yapıyor. 

Rusya’da geçtiğimiz günlerde Wagner grubu üyeleri Moskova’ya karşı harekete geçmiş daha sonra varılan anlaşma sonucunda binlercesi Belarus’a sığınmıştı. 

Colosseum duvarına adını kazıyan turist hapis cezasıyla karşı karşıya

İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Colesseum’un duvarına kendisi ve eşinin adını kazıyan Bulgaristan vatandaşı Ivan Dimitrov adlı turist hapis cezasıyla karşı karşıya. 

23 Haziran günü Colesseum duvarına “Ivan + Hayley 23” yazan Dimitrov’un mahkemeye çıkarılması durumunda 5 yıla kadar hapis ve 15 bin euroya kadar para cezasına çarptırılabileceği belirtildi. 

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan İtalyan polisinden Roberto Martina, olayın ardından Dimitrov ile iletişime geçtiklerini ve kendisinin yaptıklarından dolayı özür dilediğini söyledi. 

İngiltere’de ikamet eden Dimitrov’un yargılanma süreci merakla bekleniyor. 

İngiliz ordusu 80 sivil Afgan’ı öldürmüş olabilir

İngiltere’de yürütülen bir soruşturma, İngiliz ordusunun Afganistan’daki 201o-13 yılları arasındaki görev süresi boyunca 80 Afgan’ı suçsuz yere öldürmüş olabileceğini ortaya koydu. 

Ordu tarafından gerçekleştirilen soruşturmada operasyonlar sırasında silah tutabilecek yaşta olan tüm erkeklerin hedef alındığı ortaya çıkarken sadece bir özel kuvvetler üyesinin altı aylık görev süresi boyunca 35 Afgan’ı öldürmüş olabileceği tespit edildi. Leigh Day adlı hukuk şirketi tarafından derlenen iddialar, Savunma Bakanlığının mahkeme kayıtları incelenerek ortaya çıkarıldı. 

Konu hakkında İngiliz ordusunun komuta kademesinden bazı isimlerin de o dnem kaygılarını dile getirdiği bildiriliyor. 

Sudan’da çatışmalar şiddetleniyor

 Sudan’da ordu güçleri ile paramiliter RSF güçleri arasındaki çatışmaların şiddetlendiği bildirildi. 

Alınan bilgilere göre Sudan’ın Omdurman şehrinde şiddetli çatışmalar yaşanırken, şehrin çeşitli noktları hava ve topçu kuvvetleri tarafından bombalandı. 

RSF yaptığı açıklamada Bahri şehrinde bir uçak ve bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Sudan ordusu konuyla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadı. 

Başkent Khartum’da da yer yer çatışmaların yaşandığı bildirilirken hükümet, RSF güçlerini yağma ve talanla suçladı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.