Dünya Gündemi'nden kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • Macron: Kürtlere borçluyuz
  • Tek kelimeyle korkunç
  • Belçika’da grev dalgası

Macron: Kürtlere borçluyuz

  • Paris’teki Suriye Konferansı’nda QSD için “değerli müttefik” tanımlaması yapan Macron, "Fransa, Kürtlerin öncülüğündeki QSD güçlerine borçludur ve bu güçler yalnız bırakılmamalıdır" dedi.

Paris’te düzenlenen Suriye Konferansı’nda konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (QSD) yeni orduya entegre edilmesini ve Kürtlerin tüm süreçlere dahil edilmesini istedi.

BAAS rejiminin devrilmesinin ardından Ürdün’de toplanan Akabe İnisiyatifi ve Riyad’da düzenlenen ikinci toplantının ardından Paris, Suriye Konferansı ile üçüncü toplantıya ev sahipliği yaptı. Suriye'nin geleceğini tartışmak üzere bir araya gelen Batılı, Avrupa ve Arap ülkelerinin temsilcileri, “Suriye'nin yeniden inşasına yardımcı olmak, güvenlik zorlukları ve dış müdahaleler karşısında kırılgan geçişi korumak” için birlikte çalışma sözü verdi. BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da katılımcılar arasındaydı. ABD, konferansı Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Dairesi seviyesinde izledi.

Kürtlerin katılımına izin verin

Konferansta yaptığı konuşmayla Kürtlere açık destek sunan Cumhurbaşkanı Macron, ana gövdesini YPG/YPJ’li Kürt güçlerinin oluşturduğu QSD için "değerli müttefikler" tanımlamasını yaptı. Macron, Dışişleri Bakanı Esad Şibani tarafından temsil edilen Suriye Geçici Hükümeti'ne, QSD’nin yeni Suriye ordusuna tam entegre edilmesi çağrısında bulundu.

"Fransa, Kürtlerin öncülüğündeki QSD güçlerine borçludur ve bu güçler yalnız bırakılmamalıdır" diyen Macron, Suriye Geçici Hükümeti’ne "Bugün sizin sorumluluğunuz, onları entegre etmek ve bu güçlerin sürece katılmasına izin vermektir" dedi.

"Suriye, kaos yayan tüm terör örgütlerine karşı mücadeleye devam etmelidir" diyen Macron, Geçici Hükümet’in DAİŞ ve terör tehdidine karşı Irak ve Suriye’de mücadele eden Uluslararası Koalisyon ile iş birliği yapma kararı alması durumunda Fransa’nın bu adımı destekleyeceğini belirtti.

Kuzeydoğuda silahlar susmalı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, “Yıllarca süren uluslararası izolasyondan sonra Suriye ile yeniden bağlantı kurmak büyük bir memnuniyet” sözleriyle konferansı açtı. Barrot, konferansın amacını “Suriye'deki geçiş sürecine uluslararası desteğin eşgüdümünü sağlamak, insani yardım ve ekonomik destek verebilecek ülkeleri harekete geçirmek, Suriye yönetimine bu süreçte destek olmak ve süreci rayından çıkarabilecek her türlü dış müdahaleyi engellemek” olarak tanımladı.

Konferansın sonunda düzenlediği basın toplantısında, Suriye topraklarının tamamında kapsamlı bir ateşkes ve dış müdahalelerin sonlandırılması çağrısı yaptı. “Suriye'nin her yerinde, özellikle de kuzey ve kuzeydoğuda silahlar susmalı” dedi. PARİS

 

* * *

Tek kelimeyle korkunç

Almanya’nın Bavyera eyaletinde, Münih’te düzenlenen Birleşik Hizmet İşleri Sendikası’nın (Ver.di) gösterisi sırasında bir saldırgan aracını kalabalığın üzerine sürdü. Olayda 2’si ağır olmak üzere en az 30 kişi yaralandı. Gezmeye çıkan bir anne ve çocuğu da yararlılar arasında bulunuyor. Kamuoyunda infial yaratan saldırının faili Afganlı bir sığınmacı çıktı. Alman siyaseti en ağır ceza ve sonrasında sınırdaşı istedi. Görgü tanıkları, saldırganın sürdüğü aracın göstericilere arkadan yaklaşıp öldürme kastıyla hızla saldırdığını aktardı. Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, gözaltına alınan saldırganın 24 yaşında Afganistan asıllı bir sığınmacı olduğunu açıkladı.  

Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder, yaşananları “tek kelimeyle korkunç” olarak nitelendirdi. 

Ağır ceza verimeli

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, failin Afganistanlı olmasına dikkat çekerek, “Suç işleyen herkesin ağır ceza almasının yanı sıra Almanya’da kalamayacağı da net olmalıdır. Bu fail müsamaha beklememeli, cezalandırılmalı ve ülkeyi terk etmeli” ifadelerini kullandı. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Şüpheli failin yine genç bir Afgan olması dikkat çekici. Hukukun üstünlüğü burada ciddiyetle işlemeli” dedi. CDU lideri Friedrich Merz, Almanya’da köklü değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, saldırının arka planının hızla aydınlatılması gerektiğini vurguladı. BSW Başkanı Sahra Wagenknecht, Almanya’daki göç politikalarını eleştirerek “SPD ve Yeşiller’in bu politikayı sürdüremeyeceğini anlaması için daha kaç kişinin ölmesi veya yaralanması gerekiyor?” dedi. AfD Başbakan Adayı Alice Weidel, olayı korkunç olarak nitelendirdi ve CDU/CSU’nun göç politikalarını sorumlu tuttu. MÜNİH

 

* * *

Belçika’da grev dalgası

Belçika’da yeni kurulan Arizona koalisyonu hükümetinin, çalışanların sosyal haklarını kısıtlayan ve daha uzun süreli çalışmayı öngören planı sendikaları harekete geçirdi. Ülkede yapılan bir günlük genel grev hayatı durdurdu. Brüksel’de 60 bin kişinin yürüdüğü protesto gösterisinde olaylar çıktı. Herhangi bir yaralanmanın yaşanmadığı protesto sonrasında 17 kişi gözaltına alındı.  

Demiryolu çalışanları greve gidiyor

Reformlara tepki göstere iki demiryolu sendikası 21 Şubat'tan 2 Mart'a kadar sürecek dokuz günlük grev kararı aldı. İki sendikanın “Demiryolu sektörü için belirli talepleri güçlendirme planı” yeni Ulaştırma Bakanı Jean-Luc Crucke ile yapılan görüşmenin çıkmaza girmesi ardından geldi. 

Demiryolu sendikaları OVS ve ASTB, 21 Şubat saat 22.00’den 2 Mart saat 22.00’ye kadar dokuz gün sürecek bir grev yapacaklarını açıkladı. Amaç, "sınırlı sayıda grevciyle maksimum etki yaratmak." Sosyalist sendika ABVV’nin lideri Bart Engelaar, bu planı "halüsinatif" olarak nitelendirdi. 

Belçika’nın ulusal demiryolu şirketi SNCB yönetimi ile sendikalar arasında bir müzakere planlanıyor. Ancak tarafların anlaşmaya varma ihtimali düşük görünüyor.

Beş günlük ek grev duyurusu

Bağımsız sendika SACT da 23-28 Şubat tarihleri arasında beş günlük bir grev düzenleyeceğini açıkladı. Her üç sendika küçük çaplı olmasına rağmen, grevin tren seferlerinde ciddi aksamalara neden olması bekleniyor.

Havaalanları çalışmadı, uçuşlar iptal

Belçika'da hava trafik kontrolörlerinin de katıldığı genel grev nedeniyle ülkenin hava sahası Perşembe günü 06.45 ile 22.15 saatleri arasında kapalı kaldı. Brüksel ve Charleroi havalimanları, yeterli personel bulunmaması nedeniyle gidiş yönlü tüm uçuşları iptal etti. Geliş yönlü uçuşlarda ise aksamalar yaşandı. BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.