Dünyada silahlanma artıyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • Küresel askeri harcamalar geçen yıl ilk kez 2 trilyon doları aşarak rekor kırdı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) açıkladığı yeni rapora göre, küresel olarak toplam askeri harcamalar bir yıl öncesine göre yüzde 0,7 artış göstererek 2 trilyon 113 milyar dolara yükseldi. SIPRI uzmanı Diego Lopes da Silva “Bu bizim bugüne kadar ulaştığımız en yüksek değer" dedi.

Birinci ABD, ikinci Çin

ABD 801 milyar dolar askeri harcama ile birinci sırada yer aldı. Çin ise 293 milyar dolar ile ikinci sırada yer aldı. Rusya, en fazla askeri harcama yapan beşinci ülke oldu. Almanya ise yedinci sırada. SIPRI, Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa’da askeri harcamaların artmaya devam etmesini öngörüyor. NATO ülkeleri de askeri harcamalarını artırdı. İttifakın 8 ülkesinde askeri harcamalar gayrisafi yurtiçi hasılasını yüzde 2'sini aştı.

Rusya beşinci sırada

Listede beşinci sırada olan Rusya’nın askeri harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 2,9 artarak 65,9 milyar dolara yükseldiği belirtildi. Savunma harcamaları Rusya’nın gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 4,1'ini oluşturdu. Raporda Rusya’nın askeri harcamalarının Ukrayna sınırına asker konuşlandırdığı 2021 yılı sonuna doğru artış gösterdiğine dikkat çekildi. 

Raporda, Ukrayna'nın da Kırım’ın Rusya tarafından 2014 yılında ilhak edilmesinin ardından askeri harcamalarını yüzde 72 artırdığı belirtildi. Ancak Ukrayna’nın askeri harcamaları 2021 yılında yüzde 8'den fazla düşüş göstererek 5,6 milyar dolara indi. Bu tutar ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 3,2'sini oluşturuyor. 

Almanya yedinci sırada

Almanya Avrupa’da en fazla askeri harcama yapan üçüncü, dünya genelinde ise yedinci ülke oldu. Almanya'nın askeri harcamaları son on yılda yüzde 24 arttı. Almanya’nın 2021 yılındaki askeri harcamaları ise gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1,3'üne tekabül etti. SIPRI'ye göre, Almanya'nın harcamaları enflasyon nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 1,4 düşerek 51,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

STOCKHOLM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.