Dünyadan kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • Avusturya zorunlu aşı yaşını yükseltiyor
  • Ehliyet değişimi 6 ay ertelendi
  • Tonga’da en az 2 can kaybı
  • Endonezya başkentini değiştiriyor

Avusturya zorunlu aşı yaşını yükseltiyor

Avusturya, Covid-19 aşısını zorunlu hale getiren ilk Avrupa Birliği ülkesi olma yolunda. Ülke genelinde 1 Şubat’tan itibaren aşı yaptırmak zorunlu hale gelecek. Aşı yaptırmayanlar 600 Euro para cezasına çaptırılacak. Hükümet ayrıca zorunlu aşı yaşını 18’in üzerine çıkarmayı gündemine aldı. Parlamento konuyu yarın oylayacak. Zorunlu aşıyı savunan Başbakan Karl Nehammer, “Bu aşılılar ile aşısızların bir savaşı değil” dedi. Avusturya’da resmi verilere göre ülkenin yüzde 72’si Covid-19 aşısı oldu.

VİYANA 

Ehliyet değişimi 6 ay ertelendi

Almanya eski ehliyetleri değiştirme mecburiyetini 6 ay daha erteledi. Avrupa Birliği ortak güvenlikli ehliyet programı çerçevesinde, 1953-1958 tarihleri arasında doğanlar ehliyetlerini Almanya’da 19 Ocak’a (bugün) kadar değiştirmeleri gerekiyordu. Ancak, salgın dolayısıyla oluşan aksaklıklardan dolayı ehliyet değiştirme mecburiyeti 6 ay daha uzatıldı. Karar, Almanya İçişleri Bakanları Konferansı’nda alındı. Ehliyet sahiplerinin değiştirme işlemlerini 19 Temmuz 2022’ye kadar bitirmeleri gerekiyor. Belirli bir plana bağlanan diğer ehliyetlerin değiştirilme tarihlerinde ise bir değişiklik yapılmadı.

BERLİN 

Tonga’da en az 2 can kaybı

Tonga’da 15 Ocak tarihinde yaşanan yanardağ patlaması ve sonrasında oluşan tsunami felaketinde en az 2 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerden birinin Britanya vatandaşı olduğu açıklandı. İletişim hatlarının zarar görmesinde dolayı bölgeden sağlıklı haber alınamıyor. Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ediyor. Patlamadan kaynaklanan küller de ülkeye hava yoluyla yardım yollamada soruna yol açıyor.

NUKU’ALOFA

Endonezya başkentini değiştiriyor

Endonezya başkentini taşıyor. Parlamento’da dün yeni başkentle ilgili yasa tasarısı kabul edildi. Başkent, Jakarta’dan Borneo Adası’ndaki Doğu Kalimantan eyaletine taşınacak. Yeni başkente “takımada” anlamına gelen “Nusantara” adı verildi.

Hükümet Jakarta’yı 10 milyon nüfusu, her yıl meydana gelen sel gibi doğal afetler, altyapının sorunları ve yer altı sularının aşırı kullanımının kentin kuzey kesimlerinin hızla batmasına neden olması nedeniyle taşımak istiyor. Ancak çevreciler taşınmanın yağmur ormanlarının yer aldığı Doğu Kalimantan’da çevre kirliliğini artıracağı uyarısında bulunuyor.

JAKARTA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.