Dünyadan kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • Marsilya’da evler basıldı
  • Rusya gazı kesmeye başladı
  • 4 ayda 52 aktivist katledildi
  • Suu Kyi’ye yolsuzluktan hapis 
  • Tunus’ta 4 Türk gemici tutuklandı

Marsilya’da evler basıldı

Fransa’nın Marsilya kentinde iki gün üst üste Kürdistanlıların evleri basıldı, 2 kişi gözaltına alındı. 26 Nisan Salı günü sabaha karşı iki ayrı adrese eş zamanlı yapılan baskında, evlerin kapıları kırıldı, eşyalar dağıtıldı. ‘Teröristsiniz’ denilerek hakarete uğrayan ve şiddet uygulanan 2 Kürdistanlı gözaltına alındı. Dün ise aynı soruşturma kapsamında bir Kürdistanlının daha evi basıldı. Evde bulunamadığı için gözaltına alınamayan Kürdistanlının ifade vermeye gideceği bildirildi. Gözaltına alınan 2 kişi ise 14. Bölge Karakolu’nda tutuluyor.

MARSİLYA

 

Rusya gazı kesmeye başladı

Rus enerji şirketi Gazprom, rubleyle ödeme yapmayı reddeden Bulgaristan ve Polonya’nın gazını herhangi bir ön bildirim yapmadan aniden dün kesti. Polonya, Rus gazına yüzde 53 oranında, Bulgaristan ise yüzde 90 oranında bağımlı. Polonya devlet gaz şirketi PGNiG, tedarik kesintisini sözleşme ihlali olarak nitelendirdi ve gaz arzını eski seviyesine getirmek için adımlar atacağını belirtti. Bulgaristan ise alternatif kaynaklar bulacaklarını söyledi. Avrupa Birliği’nden ise “şantaj” tepkisi geldi. Açıklamada, “Bu senaryoya karşı hazırlıklıydık" denildi.

MOSKOVA

 

İsrail’den Şam’a hava saldırısı

İsrail, Suriye'nin başkenti Şam yakınlarına dün sabaha karşı hava saldırısı düzenledi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), saldırıda beşi Suriye askeri, dördü ise İran bağlantılı gruplara mensup toplam 9 kişinin öldüğünü açıkladı. Saldırılarda da çoğu İran’la bağlantılı gruplara ait en az 5 tesisin hedef alındığını ve mühimmat depolarının tahrip edildiğini bildirdi. Suriye devlet haber ajansı SANA ise bazı askeri noktalara düzenlenen hava saldırısında 4 askerin hayatını kaybettiği, üçünün yaralandığını geçti.

ŞAM

 

4 ayda 52 aktivist katledildi

Kolombiya’da bu yılın ilk 4 ayı itibariyle ülkede yerli halkların toprak mücadelesine destek veren ve çiftçilerin hakları için mücadele eden 4’ü kadın 52 aktivist öldürüldü. Geçtiğimiz yıl da ülkenin orta ve doğu bölgesinde 145 aktivist katledilmişti. 

2016 yılında beri FARC ile yapılan barış anlaşmasının yürürlükte olduğu ülkede yerli halkların sahip olduğu topraklar üzerinde paramiliter gruplar kokain yetiştiriyor ve hakimiyet kurmaya çalışıyor. Buna karşı çıkan aktivistler ise uyuşturucu mafyası ve diğer silahlı grupların hedefi haline geliyor.

BOGOTA 

 

Suu Kyi’ye yolsuzluktan hapis 

Myanmar'ın devrik lideri Aung San Suu Kyi, 11 ayrı yolsuzluk davasında suçlu bulunarak 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Nobel ödüllü Suu Kyi, toplamda 190 yıl hapis cezası olan 18 ayrı suçtan yargılandı. Suu Kyi’nin böylelikle siyasete geri dönmesi baltalandı. Myanmar’ın liderliğini Şubat 2021’de bir darbeye kadar 5 yıl yapan Suu Kyi, kararı temyiz edeceğini açıkladı. 2021’de ordu askeri darbe yaparak Suu Kyi’nin yönetimini devirmişti.

NEPIDO

 

Tunus’ta 4 Türk gemici tutuklandı

Tunus’ta dört Türk gemici tutuklandı. Gemiciler ülkenin güneyindeki Gabes kentinde bu ay batan bir gemiden kurtarılmıştı. Geminin sigorta şirketlerinden para almak için kasıtlı bir şekilde batırılma ihtimalini inceleyen mahkeme; 4 Türk, 2 Azerbaycanlı ve 1 Gürcü’den oluşan mürettebatın tutuklu kalmasına karar verdi. Ekvator Ginesi’nden Malta’ya bin ton petrol taşıdığını deklare eden “Xelo” isimli geminin batmasının ardından inceleme için dalan özel ekipler, geminin kargo deposunda petrol olmadığını tespit etmişti. Mürettebatın kargoya dair belgelerin kaybolduğunu söylediği ve sorgularında çelişkili ifadeler kullandıkları açıklandı.

TUNUS

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.