Dünyadan kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • AB seçim yasasını değiştiriyor
  • Kuzey Kore balistik füzeyi deniyor
  • Ermenistan’la üçüncü görüşme

AB seçim yasasını değiştiriyor

Avrupa Birliği ülkelerinde Avrupa Parlamentosu için yapılan seçimlerle ilgili yasada reform öngören teklif, AP milletvekilleri tarafından kabul edildi. AP'de yapılan oylamada 262'ye karşı 323 milletvekilinin oyuyla kabul gören yeni "Avrupa Seçim Yasası" teklifine göre, seçmenler Avrupa Parlamentosu seçimlerinde iki sandığa oy atacak. Bu iki sandıktan biri AB ülkelerinden AP milletvekilliğine aday olanlar, diğeri ise Avrupa genelinden aday olanlar için kurulacak. Yani, bir AB ülkesindeki seçmen, başka bir AB ülkesinde Avrupa milletvekilliğine aday olan siyasetçi için oy kullanabilecek. 705 sandalyeli AP'ye "Avrupa milletvekili" olarak seçilecekler için meclise 28 ilave koltuk eklenecek. Bunların dışında cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına kadın kotası uygulanacak. AP seçimlerinin tüm üye ülkelerde 9 Mayıs Avrupa Günü’nde yapılması, seçilme yaşının 18 olması, 60'dan fazla milletvekili gönderen seçim bölgelerinde yüzde 3,5 baraj getirilmesi, postayla oy kullanılabilmesi gibi maddeler de bulunuyor. Teklifin yasalaşması için 27 üye ülkenin temsil edildiği AB Konseyi tarafından oy birliğiyle kabul edilmesi gerekiyor.

BRÜKSEL

 

Kuzey Kore balistik füzeyi deniyor

Kuzey Kore, 2022 başından bu yana 14 kez balistik füze denemesi yaptı. Son füzenin, başkent Pyongyang yakınlarındaki Sunan bölgesinden Japon Denizi’ne doğru fırlatıldığı belirtildi.

Japonya füzenin ulusal münhasır bölge dışına düştüğünü duyurdu. Japonya Başbakanı Kişida Fumio, bölgedeki gemi ve uçaklarda olası hasara yönelik tespit çalışmaları yürütülmesi talimatı verdi. Son denemeyle birlikte Kuzey Kore, 2022 başından bu yana 14’üncü füzeyi denemiş oldu.

PYONGYANG

 

Ermenistan’la üçüncü görüşme

Türkiye’yle Ermenistan temsilcileri, Avusturya’nın başkenti Viyana’da normalleşme görüşmelerinin üçüncüsü için 3 Mayıs’ta yeniden masaya oturdu. Türk Dışişleri’nin görüşme sonrası açıklamasında ‘somut ilerleme için atılabilecek olası adımların ele alındığını‘ bildirdi. Türkiye’yle Ermenistan arasında 1993’ten bu yana diplomatik ilişki kesik. İki ülke 2020’de Ermenistan’ın toprak kaybıyla noktalanan Karabağ savaşının ardından ilişkilerini normalleştirme ve sınırlarını açmak için yeni bir sürece girdi. İki ülke süreçte ilk olarak birer temsilci atarken, taraflar ilk olarak Rusya’nın başkenti Moskova’da 14 Ocak’ta bir araya geldi. Ardından iki ülke arasında doğrudan uçuşlar yeniden başladı. İkinci görüşmeyse 24 Şubat’ta Viyana’da yapıldı.

VİYANA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.