Dünyadan kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • 9 euroluk bilet uygulaması başladı
  • Rusya gaz kartını işletiyor
  • Danimarka referanduma gitti 
  • ABD Ukrayna’ya roket gönderecek
  • Abramovich AB’ye dava açtı

9 euroluk bilet uygulaması başladı

Almanya'da artan enerji fiyatlarına karşı vatandaşın cebini rahatlatması amacıyla indirimli tren bileti uygulaması dün başladı. 9 euroluk biletler 3 ay boyunca ülke genelinde hızlı trenler dışında tüm toplu taşıma araçlarında geçerli olacak. Yaklaşık 2.5 milyar euroluk masrafı ise federal hükümet üstlenecek. Hükümet benzinden alınan vergiyi de düşürdü, böylece 2 euronun üzerinde olan benzinin litresi 1,75'e kadar geriledi.

FRANKFURT

Rusya gaz kartını işletiyor

Rusya, Batı yaptırımlarına yanıt olarak Avrupa’ya yönelik doğalgaz kesintilerini genişletiyor. Gazprom 1 Haziran’dan itibaren Danimarkalı Orsted şirketine ve Almanya’ya gaz tedarikinde bulunan Shell Energy şirketine ödemeleri ruble olarak yapmamaları nedeniyle gaz satışını durduracağını açıkladı. Orsted şirketi, ihtiyacını karşılamak için Avrupa gaz piyasasına yöneleceğini açıkladı. Moskova, rubleyle ödeme yapmayan Hollanda, Bulgaristan, Polonya ve Finlandiya’nın da  gazını kesmişti.

MOSKOVA

 

Danimarka referanduma gitti 

Rusya'nın Ukrayna’ya savaş açması sonrası İsveç ve Finlandiya NATO üyeliği için başvururken Danimarka da politika değişikliğine gidiyor. Danimarka, 30 yıl boyunca dışında kaldığı Avrupa Birliği (AB) ortak savunma politikasına katılmak için dün referanduma gitti. Anketler, 4,3 milyon olan seçmenin yüzde 65'nin ortak savunma politikasına katılım yönünde oy vereceğine işaret ediyordu. Ancak analistler, referanduma düşük katılım olabileceği gerekçesiyle sonuca temkinli yaklaşıyor.

KOPENHAG

 

ABD Ukrayna’ya roket gönderecek

ABD, Ukrayna’ya gelişmiş füze sistemleri göndermeye hazırlanıyor. Beyaz Saray, 700 milyon dolar değerindeki askeri yardım paketinin bir parçası olarak Ukrayna’ya gelişmiş roket sistemleri ve mühimmat gönderileceğini açıkladı. Roketlerin yaklaşık 80 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurma kabiliyeti olduğu belirtildi. Pakette ayrıca Javelin tanksavar füzeleri, top mermileri, helikopterler ve taktik araçlar da yer alacak. 

WASHINGTON

 

Abramovich AB’ye dava açtı

İngiliz futbol takımı Chelsea’nin eski sahibi Roman Abramovich, Avrupa Birliği’nin (AB) kendisine uyguladığı yaptırımlara karşı hukuki süreç başlattı. Rus asıllı iş adamı Abramovich, AB Konseyi kararına karşı Lüksemburg’da bulunan AB Genel Mahkemesi’ne dava açtı. AB, 15 Mart tarihinde Abramovich’e yaptırım uygulamaya başlamış, mal varlıklarını dondurmuş ve seyahat yasağı getirmişti.

LÜKSEMBURG

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.