Dünyadan kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • ABD'de silah alma yaşı 21 oldu
  • Macaristan'da OHAL uzatıldı
  • Maymun çiçeği yayılıyor

ABD'de silah alma yaşı 21 oldu

Artan silahlı saldırılar sonrası ABD’de bireysel silahlanmaya dair yeni bir yasal düzenleme hazırlandı. Temsilciler Meclisi, ülkede yarı otomatik silah satın alma yaşını 18'den 21'e çıkaran yasa tasarısını onayladı. Demokratların neredeyse tamamının, Cumhuriyetçilerin ise bir kısmının desteğini alan tasarı, 199 "hayır" oyuna karşı 228 "evet" oyu ile kabul edildi. Tasarının Kongre'den de geçmesi bekleniyor. Yasa, 24 Mayıs’ta 18 yaşındaki bir saldırganın Teksas’taki bir ilkokulda otomatik silahlarla saldırı düzenleyerek 19'u çocuk 21 kişiyi katletmesi üzerine gündeme gelmişti.

WASHINGTON

Macaristan'da OHAL uzatıldı

Macaristan'da 'savaş tehlikesi' bahanesiyle ilan edilen OHAL uygulaması 5 ay uzatıldı. Macar parlamentosu Salı günkü oturumunda olağanüstü hal uygulamasını 1 Kasım 2022 tarihine kadar uzattı. OHAL uzatma kararı 43'e karşı 116 oyla kabul edildi. OHAL uygulaması hükümete, kararnameler yoluyla ülkeyi yönetme imkanı tanıyor. Hükümet gerekli görürse OHAL’i istediği kadar uzatabilir, zira iktidardaki FİDESZ-Hristiyan Demokrat Parti koalisyonu mecliste üçte iki çoğunluğa sahip.

BUDAPEŞTE

Maymun çiçeği yayılıyor

Yunanistan’da ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi. Yakın zamanda Portekiz’e seyahat ettiği belirtilen erkek hastanın durumunun iyi olduğu kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre’deki merkezinde Çarşamba günü düzenlenen haftalık toplantıda, virüsün endemik olmadığı 29 ülkeden, DSÖ’ye raporlanan binin üzerinde vakanın doğrulandığını ve henüz virüs nedeniyle can kaybı olmadığını söylemişti.

CENEVRE

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.