Dünyaya Omicron uyarısı

Dünya Haberleri —

.

.

  • “Pandemi bitmedi, yeni varyantlar çıkabilir” diyen DSÖ Başkanı, Omicron'un hafif bir hastalık olarak nitelenmesinin yanıltıcı olduğunu söyledi.

DSÖ Başkanı Ghebreyesus, Omicron'un “hafif bir hastalık” olarak nitelenmesinin yanıltıcı olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre'de örgütün genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Omicron varyantı nedeniyle son bir haftada dünyada 18 milyonun üzerinde Covid-19 vakası görüldüğünü ve varyantın hızla yayıldığını söyledi. 

Omicron da ölüme yol açıyor 

Ghebreyesus, dünya liderlerini baskın Omicron varyantının çok daha hafif olduğu ve virüsün yol açtığı tehdidi ortadan kaldırdığı algısına karşı uyardı. Bundan önceki varyantlara kıyasla daha az ölümcül olmasından ötürü Omicron'u "hafif hastalık" olarak nitelemenin yanıltıcı olduğunu söyleyen Ghebreyesus, "Omicron'un da hastanelik ettiği ve ölüme yol açtığı gerçeği unutulmamalı" dedi.

Sağlık sistemini zorluyor

Can kaybı rakamlarının şimdilik sabit durumda olduğunu söyleyen DSÖ Başkanı, Omicron’un sağlık çalışanları ve sağlık sistemlerinin kapasitesini zorladığını da aktardı.

Temas takibi önemli 

Omicron vakalarının küresel düzeyde "inanılmaz şekilde arttığını" belirten Ghebreyesus, yeni varyantların ortaya çıkabileceğini belirterek bu yüzden temas takibin yaşamsal önemde olduğunu vurguladı.

Yeni varyantlar çıkabilir

DSÖ Başkanı, Omicron’un son varyant olmayacağını belirterek, “Omicron'un küresel olarak yayıldığı ve yeni varyantların ortaya çıkma ihtimalinin bulunduğu şartlarda salgında sona yaklaştığımız asla söylenemez” dedi. 

Aşı eşitsizliği son bulmalı

Aşılamanın önemine de değinen Ghebreyesus şunları söyledi: “Aşıya erişimdeki eşitsizlik Covid-19 ile mücadeleyi olumsuz etkiliyor. Özellikle birçok ülkede aşılama oranlarının düşük olması kaygı verici. Çünkü aşı olmamış kişilerin hastalığı ağır geçirmesi ya da yaşamını kaybetme riski çok daha fazla. Mevcut durumu değiştirmezsek daha yıkıcı bir döneme gireceğiz. Omicron'un yayıldığı bu günlerde herkese aşı ulaştırılması her zamankinden daha önemli.”

Omicron aşısı yolda

Aşıların güncellenmesi konusuna da değinen Ghebreyesus, mevcut aşıların Omicron'a karşı daha az etkili olabileceğini fakat ciddi hastalık ve ölüm riskine karşı aşıların hala etkili olduğunun altını çizdi: “Omicron ve sonraki varyantlara karşı yeni aşı formüleri geliştirilmekte ve etkililik oranına dair değerlendirmeler yapılmaktadır.”

Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, Omicron varyantına özel yeni bir korona aşısı geliştiriyor. Aşının Mart ayında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

CENEVRE

 

Üçüncü doz etkili mi?

Covid-19 hatırlatma aşısının Omicron varyantı üzerindeki etkisi üzerine İngiltere’de yapılan bir ön araştırmanın sonuçlarına göre üçüncü aşı, hastalığı şiddetli geçirmeyi yüzde 85 oranında engelleyebilir. Bu oran, diğer varyantlar üzerinde aşının sağladığı orandan bir miktar daha az. 

Ancak bilim insanları, bu düşüşe karşın, hatırlatma aşısının insanların hastanelere yatışı üzerinde önleyici etkisini de gösterdiğini açıklıyor. Mevcut aşılar, aşırı mutasyona uğramış olan Omicron'a göre tasarlanmadı. Bu nedenle erken sonuçlar bu varyanta karşı aşı etkinliğinin azalacağını gösteriyor.

Pfizer/Biontech hatırlatma aşısının etkinliğinin yüzde 80 ila 85,9 arasında kalacağı değerlendiriliyor. Bu oran Delta varyantında yüzde 97 oranındaydı. Ancak aşının yanında T hücreleri gibi vücudun doğal savunma mekanizması da önemli bir faktör. Yapılan modelleme, bu mekanizmanın Omicron karşısında nasıl etki yapabileceğini değerlendiremiyor.

Yeniden yakalanma riski arttı

Öte yandan Imperial College London'daki başka bir araştırma, hastalığa yeniden yakalanma riskinin Omicron varyantında Delta'dan 5,4 kat daha fazla olduğunu ve Omicron'un Delta'dan daha hafif geçmeyebileceğini öngördü. 

Araştırmada Covid-19'u geçirmiş olmanın Omicron'a karşı yüzde 19, iki doz aşı olmuş olmanın da yüzde 20 koruma sağlayabileceği belirtildi. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.