Elektrik şirketleri deprem dinlemedi

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu

  • Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 11 kenti etkileyen depreme rağmen kesilen yüksek faturalara tepki göstererek, “DEDAŞ’ın bu tutumunu kınıyoruz. Yetkilileri bu süreci takip etmeye davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Mereş merkezli deprem nedeniyle 11 kentte depremzedeler manevi ve maddi büyük mağduriyetler yaşarken, bu mağduriyetlere bir de elektrik ve doğalgaz faturaları eklendi.  Deprem nedeniyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 9 Şubat’ta yaptığı açıklamada yaşanan olağanüstü hal sebebiyle elektrik ve doğalgaz faturalarının tahsilatını ertelediklerini açıkladı. Ancak deprem bölgesi olan Amed’de Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) yüksek elektrik faturası kesmeye devam ediyor. Deprem nedeniyle 13 gün geç okunan elektrik faturaları ile Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (DİSKİ) gönderdiği su faturaları yurttaşları şaşırttı. Ocak ayında ortalama 440 lira elektrik faturası ödeyen bir abone, Şubat'ta 930 lira, yine Ocak'ta ortalama 115 lira su faturası ödeyen bir abone şubatta 280 lira fatura ile karşılaştı. DEDAŞ’tan gönderilen faturaların çoğunda daha önce aylık belli bir limit kullanan abonelere, tüketim süresinin 13 gün artması nedeniyle ikinci kademeden fiyatlandırma yapıldığı ortaya çıktı. DİSKİ’den gönderilen su faturalarında da belli bir tona kadar olan ücretin, tonun artması sonucu katlandığı ortaya çıktı.

Yurttaşlar, deprem nedeniyle mağdur edilmesinler diye sayaçların geç okunması sonucu mağdur edildiklerini söyledi. PTT aracılığıyla belli bir kilovata kadar elektrik desteği alan yurttaşlar da bu uygulama nedeniyle mağdur oldu. Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Alican Çetinkaya, deprem nedeniyle mağduriyet oluşmaması için sayaçların geç okunmasının kademeli fiyatlandırma ile yurttaşları mağdur ettiğini söyledi. Çetinkaya, konuyla ilgili kendilerine çok sayıda şikâyet geldiğini, faturaları incelediklerinde kademeli fiyat artışlarının buna sebep olduğunu gördüklerini belirterek devletten enerji desteği alan yurttaşların mağdur edildiğini aktardı. Deprem nedeniyle yurttaşların evlerine bir hafta giremediğini ve faturaların düşük gelmesini beklediklerini söyleyen Çetinkaya, DEDAŞ’ın kamuoyunu detaylı şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kent Konseyi, DEDAŞ'ı kınadı

Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, DEDAŞ’ın yüksek faturalarına yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi. Platform, açıklamasında, “Depremin ekonomik açıdan yaralarını sarmak için vergi, kredi ve borç ödemeleri konusunda birçok düzenleme yapılırken; deprem sürecinde evde bulunulmamasına rağmen DEDAŞ tarafından önceki aylara göre ikiye katlanmış faturaları anlamak mümkün değildir! Bu süreçte birçok kurum ve halkımız olağanüstü bir dayanışma örneği ortaya koyarak depremin yaralarını sarmaya çalışırken, DEDAŞ’ın bu tutumunu kınıyoruz. Bu anlayışınızı tarihe not düşerek unutmayacağımızı belirtiyor; yetkilileri, bu süreci takip etmeye davet ediyoruz!” ifadelerine yer verdi.  

Platformun bu paylaşımına birçok kullanıcı da yorum yaparak, DEDAŞ'a tepki gösterdi.  

DEDAŞ’tan açıklama

DEDAŞ yetkilileri ise faturaların normal olduğunu ve 30 gün yerine 43 günlük tüketimi kapsadığını belirterek, şunları ileri sürdü: “Sadece Diyarbakır ve Urfa merkezde okumaları 13 gün gecikme ile yaptık. Normalde 1 Mart’ta kadar okumamamız gerekiyordu ancak vatandaşların ısrarlı talepleri ile bunu yaptık. Kademeli fiyatlandırma söz konusu değil. Sayaçların geç okunması sadece her ay düzenli devletten belli bir miktar için enerji desteği alan yoksulları etkilemiş olabilir. Bu da devletin vereceği deprem desteği ile giderilebilir.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.