Ellerine ve kollarına defalarca vurdular

Kadın Haberleri —

.

.

  • Birleşik Krallık merkezli The Guardian gazetesi, greve çıkan kadın tekstil işçileriyle konuştu. Mirpur kentindeki Dekko Triko'da terzi olarak çalışan 22 yaşındaki Masuma Akhtar, 31 Ekim sabahı normal bir iş günü beklentisiyle fabrikaya gittiğini ancak kendisini eli sopalı erkeklerin karşıladığını söyledi.

Grevin başladığı gün yaşananları, "Fabrika kapısına yürürken, bir grup silahlı adam beni tahta sopalarla dövmeye başladı. Yer düştüm ama ona rağmen durmadılar” sözleriyle anlatan Akhtar’ın çalıştığı fabrika, Marks & Spencer, Tommy Hilfiger ve Calvin Klein gibi moda devlerinin de olduğu birçok marka için ürünler üretiyor.

Defalarca vurdular

Masuma Akhtar, çalıştığı fabrikanın girişinde dövüldüğü olayda kolunun kırıldığını ve bir süre çalışamayacağını belirtirken, "Sırtıma, bacaklarıma ve kollarıma defalarca vurdular. Ayın geri kalanını nasıl geçireceğimi bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

Ellerine ve kollarına saldırı

Dekko Triko'da çalışan diğer işçiler de eli sopalı erkeklerin ellerine ve kollarına odaklandıklarını söyledi. 25 yaşındaki Büşra Begüm, "Acımasızca bize vurmaya başladılar. Benim hayatım ellerime bağlı ve alçakça ellerimi hedef aldılar" diye konuştu.

Aynı fabrika çalışan 26 yaşındaki Rita Enver, kaçmaya çalışmasına rağmen üç erkek tarafından kovalandığını belirtirken, "Kanlar içinde kalmıştım. Sırtım ezilmeler nedeniyle simsiyah oldu. Güçlükle yürüyebiliyorum" dedi.

Enver ayrıca, kendisine şiddet uygulayan erkeklerin, işçilerin gösterilerde yer alması durumunda bu tip sonuçlarla karşılaşacağı tehdidinde bulunduğunu aktardı.

Ne olmuştu?

Bangladeş’te tekstil işçileri, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve maaş zammı talebiyle ay başında greve çıktı. Ülkede sayıları 4 milyonu aşan ve yarısından fazlasının kadın olduğu tekstil işçileri, yılda milyonlarca ton kıyafet üreterek Gap, Walmart, H&M, Zara, Inditex, Besteller, Levi's, Marks and Spencer, Primark ve Aldi gibi popüler markalarının ihtiyacını karşılıyor.

Yaklaşık 3 bin 500 tekstil fabrikasının bulunduğu Bangladeş'te ihracattan yüzde 80 pay alan sektörün yıllık kazancı 55 milyar doları buluyor. Fakat işçiler emeğinin karşılığını alamayınca genel grev kararı almıştı. 

18 bin işçiye soruşturma

Hükümet artan eylemlerin ardından tekstil işçilerinin maaşlarının 110 dolar seviyesine çekileceğini söylese de işçiler aylık 208 dolar maaş talebinden vazgeçmiyor. Ülkedeki ilk dalga işçi eylemlerinde iki işçi, geçen çarşamba da bir kadın işçi kafasından vurularak öldürüldü. Fabrika sahipleri üretimi durdurarak işçilere hiç ödeme yapmama tehdidinde bulunurken, polis de 18 bin işçiyle ilgili soruşturma başlattı. DAKKA

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.