Enkazlar kalktıkça, sayı artıyor

Dünya Haberleri —

  • 6 Şubat’ta yaşanan depremler ve ardısıra gelen artçı sarsıntılarda yaşamını yitiren Suriyelilerin sayısı 8.588’e yükseldi.

Uluslar arası yardımların kapısının aralandığı Suriye’de Türk devletine bağlı çeteler de rant için çatışmaya başladı. Cindirês yakınındaki sınır kapısı “Milli ordu” çetelerinden HTŞ’nin de dahil olduğu güçlere devrediliyor. Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetiminin çetelerle olan sınır kapısı konusunda da çatışma riski var. HTŞ bağlaşıklarına düzenlenecek bir saldırıya Efrîn genelinde cevap vereceğini açıkladı.

Kayıtlı ölü sayısı 8.588 oldu

6 Şubat’ta Bakurê Kurdistan’ın Mereş kenti merkezli olarak yaşanan depremler ve ardı sıra gelen Antakya’ya bağlı Defne ilçesi yakınlarında yaşanan deprem Suriye’nin kuzeyinde yarattığı yıkımın boyutları gün geçtikçe netleşiyor. Enkaz kaldırma ile birlikte Türkiye’de yaşamını yitirip ülkelerine gönderilenlerin sayısı 8.588’e ulaştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verilerine göre, depremlerde Suriye’de yaşamını yitirenleri sayısı 6.795 oldu. Buna göre; Suriye devlet güçlerinin kontrolündeki bölgelerde 2.248 kişi, bunlardan 5’i en son şiddetli artçı sarsıntıda yaşamını yitirenler. Türk devlet destekli çeteler ve Suriye’de Putin Erdoğan hattı olarak adlandırılan HTŞ hakimiyetindeki alanlarda 4.547 kişi öldü.

1.793 cenaze nakledildi

Öte yandan, şiddetli deprem nedeniyle Türkiye'de hayatını kaybeden 1.793 Suriyeli'nin cenazeleri 5 sınır kapısından nakledilerek Suriye topraklarına gömüldü. Bu cenazeler hudut kapılarından Suriye'ye nakledildi ve şu şekilde dağıtıldı:

• Bab El-Hawa sınırından 1.570 cenaze nakledildi.

• Bab El-Selam sınırından 166 cenaze nakledildi.

• El-Ra'i sınırından 22 cenaze nakledildi.

• Cerablus sınırından 20 cenaze nakledildi.

• Cendires kırsalındaki El-Hamam sınırından 15 cenaze nakledildi.

Buna son verilere göre, Suriye ve Türkiye'de meydana gelen depremlerde hayatını kaybederek Suriye’de defnedilenlerin 8.588'e yükseldi.

Suriye topraklarının geniş bir bölümünü vuran deprem nedeniyle 100.000'den fazla Suriyeli aile evsiz kaldı ve bunların yaklaşık 27.000'i Suriye'nin kuzeybatısındaki Türk devleti ve ona bağlı çeteler ile Putin-Erdoğan bölgesi olarak adlandırılan İdlib Halep bölgesinde yaşıyor. HALEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.