Erdoğan Ukrayna’ya gitti

Dünya Haberleri —

  • Erdoğan, Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasından bu yana ilk kez Zelenskiy ile yüz yüze görüştü.

 

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savaşın başlamasından bu yana ilk kez Ukrayna’ya gitti. Erdoğan’ı taşıyan uçak dün Polonya’nın Rzeszow kentine indi. Ardından Erdoğan karayoluyla Ukrayna’nın batısındaki Lviv kentine geçti. 

Erdoğan’ın beraberindeki heyette; Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve MİT Başkanı Hakan Fidan yer aldı. 

Zelenskiy ile görüştü

Erdoğan, Lviv’deki Potoçki Sarayı’nda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde Erdoğan’ın Zelenskiy ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’le üçlü görüşme yapması bekleniyordu. Görüşmelerin temel gündemi ise Ukrayna tahılının dünya pazarlarına satışının artırılarak sürdürülmesi ve Ukrayna-Rusya savaşının diplomatik yollarla sona erdirilmesine yönelik olarak atılabilecek adımlardı. 

Soçi sonrası Rojava’ya saldırdı

Erdoğan 5 Ağustos’ta ise Soçi’ye giderek Ukrayna’ya savaş açan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü. Soçi görüşmesinin ardından Türk devleti, Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını yeni bir aşamaya taşıdı. 16 Ağustos’ta Şêrawa’dan Girê Spî’ye kadar bütün hattı bombalayan Türk ordusu sivilleri katletti.

Savaşın iki tarafıyla ilişkisi var

Rusya ile Türkiye arasında savunma sanayi alanı başta olmak üzere birçok stratejik alanda yakın iş birliği var. İki ülke arasında artan ticari ilişkiler ekonomik krizdeki Türkiye ile Batı’nın yaptırımları nedeniyle zor bir dönem geçiren Rusya için adeta can simidi oldu. Birçok NATO üyesi ülkenin aksine Rusya’ya yaptırım uygulamayan Türkiye, Ukrayna ile de insansız hava aracı Bayraktar’ın tedariki başta olmak üzere birçok konuda yakın bir iş birliği içinde. 

Elindeki tek şey: Tahıl sevkiyatı

‘Dengeli siyaset’ olarak açıklanan bu ikili ve omurgasız siyaset sonucu 24 Şubat’tan beri savaş halinde olan iki ülke arasında arabuluculuk yapan Türkiye, şimdiye kadar sadece BM ile birlikte Karadeniz’de bir “tahıl koridoru” açılmasına vesile oldu. Buna da Erdoğan’ın diplomatik becerisinden çok esasen dünyadaki gıda krizinin yakıcı etkisi sebep oldu.  LVİV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.