Erdoğan’ın uzun kolu kırılmalı

Yurt Dışı Haberleri —

Gökay Akbulut ve Cansu Özdemir

Gökay Akbulut ve Cansu Özdemir

  • Erdoğan’ın talimatıyla Almanya’da Kürtlere yönelik suikast emri veren AKP’li vekil Mustafa Açıkgöz’ün tehditlerine tepki gösteren Gökay Akbulut ve Cansu Özdemir, Alman hükümeti tedbir almaya çağırdı. 
  • “Mustafa Açıkgöz hakkında soruşturma başlatılmalı, benzerlerinin tekrarlanmaması için sert cezalar kesilmeli” diyen vekiller, “Ajan ağı parçalanmalı ve Erdoğan’ın uzun kolu artık kırılmalı” dedi. 

REWŞAN DENİZ / FRANKFURT

AKP Milletvekili Mustafa Açıkgöz’ün, MUSİAD, UID, Türk Federasyonu ve cami ziyaretlerinde Kürtleri ve muhalifleri tehdit etmesi Almanya Dışişleri Bakanlığı’nı harekete geçirirken, Almanya’daki Kürt vekiller tarafından da tepkiyle karşılandı. Parlamentoya soru önergesi veren milletvekili Gökay Akbulut “Açıkgöz hakkında soruşturma başlatılmalıdır” derken, Cansu Özdemir ise “Ajan ağı parçalanmalı ve Erdoğan’ın uzun kolu artık kırılmalı” dedi. 

Alman Dışişleri Bakanlığı, AKP Milletvekili Açıkgöz’ün Neuss kentinde sarfettiği ölüm tehdidi içeren nefret söylemine dair Türk Büyükelçiliğini çağırarak sert ifadelerle uyardı. Türk temsilcilerin seçim kampanyalarının izne tabi olduğunu hatırlattı, kurallara uymayanların bunun sonuçlarına katlanacağı uyarısı yaptı.

Bilal’e anlatır gibi anlattılar

Diplomatik girişimini Twitter paylaşımıyla duyuran Bakanlık, “Almanya’da, kışkırtma ve nefret söylemlerine yer yok” mesajını paylaştı. Bakanlık açıklamasında ayrıca Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’ne, Türk siyasetçilerin Almanya’da ancak Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan izin alınması kaydıyla seçim etkinliği düzenleyebileceğinin hatırlatıldığı bunun “yanlış anlaşılmaya mahal verilmeyecek şekilde” aktarıldığı da vurgulandı. “Türk temsilciler oyun kurallarına uymadıkları takdirde, bunun sonuçlarını değerlendirmek zorundayız” denildi.

Almanya yaptırım uygulayacak mı?

Almanya Federal Parlamento Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut dün meclise hükümetin yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Akbulut, “Hükümet, Türkiye’deki hükümet partileri AKP ve MHP’nin Almanya’da seçim kampanyası kapsamında etkinliklerine izin verecek mi?AKP Milletvekil Açıkgöz’ün Neuss kentinde bulunan ve Bozkurtlara bağlı olduğu bilinen Yunus Emre Camisi’nde 13 Ocak günü yaptığı konuşması gibi öngörülen seçim çalışmaları ve etkinliklerine yaptırım uygulayacak mı?” diye sordu.

Soruşturma başlatılmalı

Ardından gazetemize konuşan Akbulut, nefret söylemlerinin kullanıldığı ve insanların hedef alındığı bu tür seçim etkinliklerinin tekrarlanmaması gerektiğini belirtti. Açıkgöz hakkındaki suç duyurularını hatırlatan Akbulut, “Organizatör ve konuşmacı Mustafa Açıkgöz hakkında soruşturma başlatılmalıdır” dedi. 

Sert cezalar kesilmeli

Mevcut yönetmeliklere göre yabancı bir ülkenin seçim etkinlikleri için onay alması gerektiğine işaret eden Akbulut, “Bildiğim kadarıyla bu seçim etkinliği için izin istenmedi. Federal Almanya hükümeti bu duruma göz yummamalı. Bu tür seçim etkinlikliklerinin tekrarlanması için sert cezalar verilmeli” dedi. 

Ülkücülere yönelik incelemenin yanı sıra Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin de (DİTİB) yakından izlenmesi gerektiğini belirten Akbulut, “Erdoğan'ın Almanya'daki uzun kolu artık kırılmalı” dedi.

Erdoğan’ın katliam emri

Hamburg Eyalet Parlamentosu Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir de AKP’li vekil hakkında meclise soru önergesi vermeye hazırlanıyor. "AKP'nin yurt dışına uzanan kolu Mustafa Açıkgöz'ün  açıklamalarıyla tekrar kamuoyuna yansıdı” diyen Özdemir, “Muhaliflere yaşam hakkı tanınmayacağını açık ve rahat ifade eden Açıkgöz, resmen Erdoğan'ın katliam emrini verdi” diye belirtti. 

Almanya neden izin veriyor?

“Alman devleti bu kadar suikast planı açığa çıktıktan sonra hala AKP’lilerin rahat bir şekilde Almanya’da terör estirmesine izin veriyor” diyen Özdemir şöyle devam etti: 

* Bu kadar özel tim ve ajan elini kolunu sallaya sallaya geziyor, muhalifler tehdit altında olmasına, bu kadar açık bir şekilde katliam çağrısı yapılmasına rağmen, neden hala Almanya AKP’nin aktivitelerine izin veriyor? 

* Neden bugüne kadar bu ölümcül ağ güvenlik daireleri tarafından parçalanmadı?

* Demek ki Alman devleti bu aktiviteleri, özellikle Kürtlere yönelik bu ölüm tehditlerini kabul ediyor ve müdahaleye gerek duymuyor.

Gergerlioğlu, Sayan’ın üzeri örtüldü

Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) de bir yazılı açıklama yaparak, “Almanya hükümetleri, daha önce de Gergerlioğlu, Fatih Sayan ve dier Türk devletinin ajan ve çeteleriyle ilgili davalarda hukuku tam iletmedii için bugün Mustafa Açıkgöz, Erdoan adına Kürtler ve muhaliflerin ölüm emrini verebiliyor. Alman hükümeti üzerine düen sorumluluu yerine getirmedii için diktatör Erdoan bu kadar rahat bir ekilde çeteleri üzerinden ölüm emirleri vermeye devam ediyor” dedi. 

Paris katliamlarını da hatırlatarak ne Almanya ne de Fransa’nın tüm uyarılara rağmen gerekli tedbirleri almadığının altını çizen KCDK-E, “Alman basının ve kamuoyunu; Türk devletinin cami vb paravan kurumlar üzerinde oluturdukları ajan yapılanmalarına duyarlılık göstermeli. Almanya’da da Paris gibi Kürt ve muhalif katliamların önüne geçilmesini için harekete geçmeye davet ediyoruz” denildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.