Erivan’da soykırım kurbanları anıldı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Ermenistan'da binlerce kişi 1915'teki soykırımda hayatını yitirenleri andı.

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da 1915'te hayatını kaybeden yaklaşık 1,5 milyon Ermeni için anma törenleri yapıldı. Ermeni tarihçilere göre katliamların başlangıcı olan 24 Nisan 1915'in 107’inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenleri Cumartesi akşamı başladı. Anma törenine katılan binlerce kişi ellerinde meşalelerle yürüyerek Özgürlük Meydanı'ndaki Ermeni Soykırımı Anıtı önünde toplandı. Tören hayatını yitirenler anısına anıta çiçekler bırakılmasıyla sona erdi. Anma etkinlikleri 24 Nisan’da da devam etti. Çok sayıda kişi dün anıta giderek soykırımda hayatını yitirenlerin anısına mumlar yaktı, çiçekler bıraktı. 

1,5 milyon Ermeni katledildi

Birinci Dünya Savaşı sürerken Anadolu’da yaşayan Ermeniler 1915-1916 yıllarında, dönemin Osmanlı yönetimi tarafından sürgüne zorlanmıştı. Açlık, susuzluk, hastalık ve katliamlar nedeniyle yüz binlerce Ermeni, sürgün yollarında hayatını kaybetmişti. Ermenistan ve çok sayıda tarihçi, bu dönemde 1,5 milyon Ermeni’nin sistematik olarak katledildiğini belirterek bu süreci "soykırım" olarak nitelendiriyor. 

Türkiye geçmişiyle yüzleşmiyor

Türkiye ise katliam geçmişiyle yüzleşmeyerek, soykırımı tanımayı reddediyor. Dünyada 30'u aşkın ülke Ermeni Soykırımı’nı  tanıyor. Almanya'da da Federal Meclis 2016 yılında Ermeni kırımını soykırım olarak nitelendiren bir kararı kabul etmişti.

ERİVAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.