Eski gerilla devlet başkanlığına talip 

Dünya Haberleri —

Gustavo Petro

Gustavo Petro

  • Kolombiya’da Geniş Sol İttifak’ın ortak başkan adayı, eski M19 gerillası Gustavo Petro, başkent Bogota Belediyesi'nin başından ülkenin başına geçmeye aday.

Pazar günü yapılan başkanlık seçimlerinin ilk turundan birinci çıkacağına kesin gözüyle bakılan Petro en geç iki hafta içinde ülkenin ilk solcu başkanı olmayı hedefliyor. Anketlerin açık ara önde gösterdiği Petro, seçildiği takdirde büyük değişiklikler getirmeyi vaat ediyor. 

Direnişten başkan adaylığına

Petro bir zamanlar silahlı mücadele eden M-19 gerilla grubunun üyesiydi. Gerillaların hükümetle bir barış anlaşması imzaladıkları 1990'dan bu yana Petro, Kongre'de milletvekili ve Bogota belediye başkanı olarak görev yaptı. Cumhurbaşkanlığı için üçüncü kez yarışa giren 62 yaşındaki Petro, Meksika, Nikaragua, Venezuela, Bolivya, Peru, Şili, Honduras ve Arjantin'den sonra Latin Amerika'nın çoğunu yönetmekte olan solcu liderler arasına katılmayı umuyor. 

Yoksullukla mücadele sözü

Petro, yoksullukla mücadele programlarına kaynak sağlamak üzere zenginlerin vergilerini artırma sözü verdi. Kolombiya sanayisi ve tarımını korumak için uluslararası ticaret anlaşmalarını yeniden müzakereye açmak istediğini söylüyor. Daha yeşil bir ekonomi oluşturmak için ülkenin en büyük ihracat kalemi olan petrol üretimini aşamalı olarak düşürmek ve turizmle ikame etmek istiyor. 

Rekabet ikinci tura sarkıyor

Petro dışında diğer önde gelen adaylar arasında eski Medellin belediye başkanı muhafazakar Federico Gutiérrez, popülist bir iş insanı ve Bucaramanga kentinin eski belediye başkanı Rodolfo Hernández ve merkezci eski Medellin belediye başkanı ve Antioquia eyaletinin eski valisi Sergio Fajardo var. Anketler, ikinci turda Petro'nun, karşısına çıkacak olan Gutiérrez veya Fajardo'yu yeneceğini öngörüyor. Bazı anketler Petro ile  Hernández’i başa baş gösteriyordu. Ancak Petro son anketlerde yeniden yükselişe geçerek yolsuzluğa son verme vaadiyle birçok Kolombiyalıyı yanına çekmeyi başardı. Adaylardan hiçbiri Pazar günü anketlerin öngördüğü şekilde oyların yarısından fazlasını toplayamazsa, en çok oy alan iki aday 19 Haziran'da ikinci turda yeniden yarışacak.

BOGOTA

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.