Eski Japonya Başbakanı'na suikast

Dünya Haberleri —

  • Japonya’nın Nara şehrinde bir seçim konuşması sırasında silahlı saldırıya uğrayan 67 yaşındaki eski Başbakan Şinzo Abe kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe dün Nara kentindeki bir açık hava seçim etkinliğinde silahlı saldırıya uğradı. Göğsünden vurulan Şinzo Abe konuşmasının ortasında yere yığıldı ve bir anda kanlar içinde kaldı. Ağır yaralanan Şinzo Abe yapılan ilk müdahalenin ardından helikopterle acilen hastaneye kaldırıldı. Ancak aniden kalbi duran ve çok kanaması olan Abe yapılan tüm müdahalelere rağmen hastanede hayatını kaybetti. 

Seçim çalışması için ordaydı 

Abe, Pazar günü parlamentonun üst kanadı için yapılacak seçimler için Nara'da Liberal Demokrat Parti adayı Kei Sato’ya destek için kampanya yürütüyordu. Abe ülkeyi yöneten LDP'ye yön verenlerdendi. 

Saldırgan eski asker çıktı 

Polis kaçma girişiminde bulunmayan saldırganı suikast silahıyla birlikte yakaladı. Nara’da ikamet eden 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami isimli saldırganın Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’nde görev yapmış eski bir asker olduğu ortaya çıktı.  Zanlı ilk ifadesinde “Abe'den hoşnut olmadığı için onu öldürmeyi planladığını” söyledi. Sert bir silah yasasına sahip Japonya’da silah satın almak pek de kolay değil bu nedenle saldırganın silahı kendi imal ettiği tahmin ediliyor. 

Uzun yıllar başbakanlık yapmıştı

Japonya'nın 10 yıl ile en uzun süre hizmet veren başbakanı olan Abe, 2020'de sağlık sorunları nedeniyle görevi bırakmıştı. Abe'nin yerine görevi partideki yakın dostu Yosişide Suga almış daha sonra Fumio Kişida başbakan olmuştu. 

Saldırıya tepki yağdı

Siyasi çizgisi muhafazakar, sağ kanat milliyetçi olarak tanımlanan Abe'ye düzenlenen suikast girişime ülke içinden ve dışından tepkiler geldi. Japonya Başbakanı Kişida Fumio “Bu barbarca saldırı kabul edilemez. Saldırıyı en sert dille kınıyorum" dedi. Muhalefet partileri ise seçim mitinglerini ertelediklerini açıkladı. Komünist Parti "Siyasi faaliyetlere yönelik şiddet hiçbir biçimde kabul edilemez" açıklamasını yaptı. ABD Tokyo Büyükelçisi Rahm Emanuel de "Hepimiz üzgünüz ve şoke olduk" dedi.

NARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.