Etiyopya’da sivillere saldırı

Dünya Haberleri —

Etiyopya ordusu

Etiyopya ordusu

  • Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF), Etiyopya hükümetinin ateşkes anlaşması sonrası Maychew kentinde sivillere dönük saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu. Ateşkes sonrası gerçekleşen bu ilk saldırı endişe uyandırdı.

2 Kasım’da Afrika Birliği’nin gözetiminde Tigray temsilcileri ve Etiyopya devleti arasında ateşkes ve idari konularda anlaşmaya ulaşılmıştı. TPLF Dış İlişkiler Ofisi'nden temsilci Kindeya Geberhiwot, Etiyopya ordusunun perşembe günü Tigray Bölgesi'nde yer alan Maychew şehrinde sivillere dönük bir saldırı gerçekleştiğini açıkladı. Sivillere dönük bu saldırı anlaşma sonrası ateşkesin ilk ihlali olması açısından önem taşıyor.

Twitter’deki resmi hesabı üzerinden açıklama yapan Geberhiwot, "Lemlem-Karl Hastanesi'nden alınan bilgilere göre Etiyopya, drone'la sivillere saldırdı" ifadelerini kullandı. TPLF temsilcisi aynı paylaşımın devamında  Etiyopya ordusunun şehre havan saldırısı da düzenlediğini, hayatını kaybeden ve yaralanan siviller olduğunu söyledi. 
Etiyopya hükümeti ve Afrika Birliği (AfB) TPLF sözcüsünün açıklamasına dair yorum taleplerini reddetti. TPLF 25 yıldan beri Etiyopya hükümetlerinin hepsinde koalisyon içinde yer alıyordu ve bir çok kritik noktada devlet bürokrasisinde etkindi. Son hükümette yer almaması ile başlayan kriz çatışma ve savaşa dönüştü. 

Anlaşmada neler var?



Etiyopya'yla Tigray arasındaki çatışmaların durdurulması için 25 Ekim'de başlayan görüşmeler 2 Kasım'da anlaşma ile sonuçlandı.

Buna göre TPLF, silah bırakarak Tigray Bölgesi'nin güvenliğini Etiyopya hükümetine devretmeyi kabul etmişti. Etiyopya da TPLF'yi terör listesinden çıkarmıştı. Ayrıca anayasada federal hükümetin kontrolünde olması gereken tesisler, karayolları ve havalimanlarının Etiyopya hükümetinin kontrolüne geçmesine karar verilmişti.

AfB'yi temsilen görüşmelere katılan eski Nijerya Cumhurbaşkanı Olusegun Obasanjo'nun önderliğinde imzalanan anlaşmada, Etiyopya ordusunun da TPLF'yi hedef alan askeri operasyonları durduracağı teminatı verilmişti.

2,5 milyon kişi yerinden oldu



Etiyopya'da orduyla TPLF arasında siyasi ve etnik sebeplerden ötürü çıkan çatışmalarda, binlerce kişi öldü ve 2,5 milyon kişi göç etmek zorunda kaldı.

Bir dönem Etiyopya siyasetinde etkin rol oynayan TPLF, mevcut Başbakan Abiy Ahmed'in 2018'de işbaşına gelmesinin ardından koalisyondan ayrılmış ve yeni kurulan iktidar partisine katılmayı reddetmişti.

TPLF, Ahmed hükümetini ayrımcılık ve baskıyla, Etiyopya başbakanı da TPLF'yi tüm ülke üzerinde egemenlik kurmaya çalışmakla suçluyor. ADİS ABABA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.