Êzîdî soykırımı tanınsın 

Yurt Dışı Haberleri —

Êzîdî Fermanı

Êzîdî Fermanı

  • DAİŞ’in Êzîdîlere yönelik insanlık suçlarının “soykırım” olarak tanınması için İsviçre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S) öncülüğünde bir imza kampanyası başlatıldı. Toplanacak imzalar Federal Hükümet’e sunulacak.

3 Ağustos 2014’teki DAİŞ saldırısı sonrası evlerine dönen Êzîdîlerin yeniden katliam tehdidiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen imza metninde, “Federal Hükümet’ten Êzîdî soykırımını resmi olarak tanımasını, Türk ve Irak ordularının koordineli askeri operasyonları sonucu tehdit altındaki bu topluluğun uluslararası korumasını taahhüt etmesini ve ayrıca Şengal Dağları'ndaki Êzîdî yerleşimlerinin yeniden inşası için mali destek taahhüt etmesini talep ediyoruz” denildi.

Saldırı ve tehdit altındalar
Nisan ayından bu yana Türk savaş uçaklarının Êzîdî yerleşim bölgelerini bombaladığını ve Irak ordusunun da bazı Êzîdî bölgelerinin kontrolünü ele geçirdiği belirtilen metinde, “Soykırım sonrası Êzîdî halkının oluşturduğu öz savunma birlikleri tasfiye edilmeye çalışılmaktadır. Kendi kaderini tayin hakkından halen yoksun olan Êzîdîler, bir kez daha jeopolitik güç oyunlarının kurbanı oldular” ifadeleri kullanıldı. 

BM ve AP tanımıştı
Êzîdîlere yönelik katliamların Birleşmiş Milletler ve Avrupa Parlamentosu tarafından “soykırım” olarak nitelendirildiği hatırlatılan metinde, kalan Êzîdî nüfusun korunması ve soykırımın İsviçre hükümeti tarafından tanınmasının her zamankinden daha acil bir durum teşkil ettiği belirtildi. 
 
Siz de katılabilirsiniz
Online olarak yürütülen imza kampanyasına herkes katılabilir. 
Kampanyanın çağrı metnine şu adresten ulaşabilir ve imza atabilirsiniz: https://act.campax.org/petitions/reconnaissance-du-genocide-de-la-communaute-yezidie-dans-le-nord-de-l-irak?utm_campaign=blast2022-06-29

BERN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.