Êzîdîler alanlara çıkıyor 

Dünya Haberleri —

  • Êzîdîler, DAİŞ’in Şengal’e yönelik soykırım saldırılarının 8. yıl dönümünde Almanya’da alanlara çıkıyor. Gösteriler, Êzîdî Kadın Meclisleri Çatı Örgütü (SMJÊ) öncülüğünde “Kadın mücadelesi Şengal’in özerklik garantisidir” sloganıyla 20’ye yakın kentte eş zamanlı yapılacak.

SMJÊ konuya ilişkin dün yaptığı yazılı açıklamada, DAİŞ çetelerinin soykırım saldırılarında özellikle Êzîdî kadınları hedef aldığını hatırlattı. Açıklamada DAİŞ’in hamisi işgalci Türk devletinin Êzîdîlere yönelik saldırılarının da devam ettiği vurgulanarak “Diktatör Erdoğan ortağı DAİŞ’in intikamını Şengal’de almak istiyor” denildi. 

Kimse ses çıkarmıyor

Açıklamada saldırılara yönelik sessizliğe de tepki gösterilerek, “Saldırılar kamuoyunun gözü önünde oluyor ama kimse ses çıkarmıyor. Ne Irak hükümeti, ne Kürdistan Bölgesi, ne AB, ne de ABD sesini çıkarmıyor” ifadeleri kullanıldı. 

Talepler kabul edilsin

Açıklamada Ermenistan, Hollanda, Belçika ve Katalonya’nın DAİŞ’in Êzîdîlere yönelik insanlık suçlarını soykırım olarak tanıdığını ve Almanya’nın da bu konu üzerinde durmasını olumlu adım olarak gördükleri ancak bunun tek başına çözüm olmadığı da belirtildi. 

Ayrıca Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm uluslararası kurumlara Şengal için sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı. 

Şengal’in statüsü tanınmalı

Son olarak ise “Êzîdîlerin talepleri kabul edilmelidir” denilerek, bu talepler ise şöyle sıralandı:  

*  Êzîdî toplumuna yönelik soykırım uluslararası alanda kabul edilmeli, Türk devleti ve işbirlikçisi DAİŞ’e karşı tutum gösterilmelidir. 

*  Şengal’in statüsü, özerkliği kabul edilmeli ve bu statü korunmalıdır. 

*  İşgalci Türk devletinin Şengal’e yönelik hava ve kara saldırıları durdurulmalı.  

*  Êzîdîlere yönelik yapılan soykırımın failleri uluslararası mahkemelerde yargılanmalı ve soykırımcılardan hesap sorulmalı. 

*  Şengal’in yeniden inşası, göç edenlerin ve kamplarda yaşayanların geri dönmesi için gerekli insani yardımlar yapılmalı.

*  Esir kadınların çetelerin elinden kurtarılması için ciddi çalışmalar yürütülmeli. 

* Kurtarılan kadınlar için projeler organize edilmeli. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.