Faciaya yol açanlara cezasızlık

Dünya Haberleri —

Fotoğrafta geçen yıl Kasım ayında Manş Denizi’ni aşarak İngiltere’ye ulaşmaya çalışan göçmenler görülüyor. foto: AFP

Fotoğrafta geçen yıl Kasım ayında Manş Denizi’ni aşarak İngiltere’ye ulaşmaya çalışan göçmenler görülüyor. foto: AFP

  • İngiltere’nin sığınmacı akışını azaltmayı hedefleyen, ayrımcı ve ırkçı maddeler içeren yeni mülteci yasa tasarısıyla sığınmacı botlarını geri iterek Manş Denizi’nde faciaya yol açan yetkililer korumaya alındı.

İngiltere'de "mülteci karşıtı" olarak nitelendirilen tartışmalı "Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı" parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası’nda 157'ye karşı 212 oyla kabul edildi. Tasarı, Kraliçe 2. Elizabeth'in onayıyla yasalaşacak. Yasa tasarısı, İngiltere'ye kaçak yollardan girmeye çalışan göçmenlere hapis cezası verilmesini ve sonradan vatandaş olanların kendilerine haber verilmeden vatandaşlıktan çıkarılması ile mültecileri taşıyan küçük teknelere müdahale eden yetkilileri olası cezai işlemlerden muaf tutan düzenlemeleri içeriyor. Tasarıyla İngiliz hükümeti, Kasım 2021’de sığınmacılarla dolu botları ve tekneleri Fransız sahillerine geri iterek Manş Denizi’nde Güneyli Kürtlerin de aralarında bulunduğu mültecilerin ölümüne neden olan yetkilileri de korumaya almış oldu. 

İngiltere Mülteci Sözleşmesi'ni yırttı

Yasa tasarısı Londa merkezli Uluslararası Af Örgütü ile Birleşmiş Milletler’in tepkisine yol açtı. Af Örgütü’nün İngiltere Mülteci ve Göçmen Hakları Direktörü Steve Valdez-Symonds hükümetin bu tasarıyla Mülteci Sözleşmesi'ni yırttığını belirterek “Tasarının altında yabancı düşmanlığının yattığı çok açık” dedi.

Amaç sığınmacıları caydırmak

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi de tasarının kabul edilmesinin, savaştan ve zulümden kaçanlara yeni bir yaşam şansı sağlayan uluslararası sistemi önemli ölçüde zayıflatabileceği uyarısında bulundu. Tasarının mültecilerin sınır dışı edilme tehdidiyle sığınma talebinde bulunmaktan caydırmayı amaçladığına da vurgu yapan Grand, bunun yerleşik uluslararası mülteci koruma yasası ve uygulamalarını baltalayacağını söyledi. İngiltere'nin mültecileri ve sığınmacıları koruma yükümlülüklerini diğer ülkelere yıkmaya çalışmasından da endişe duyduğunu bildiren Grandi, İngiltere'nin düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planına atıfta bulundu.

LONDRA

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.