FEDA yeni yönetimini seçti

Dünya Haberleri —

  • Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) hafta sonu 9. Olağan Kongresi’ni gerçekleştirerek yeni yönetimini seçti.

 

DENİZ BABİR/DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde yapılan kongreye, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Dersim İnşa Kongresi (DİK), Kürdistan İslam Toplumu (CÎK), Kürdistan Toplum Merkezi, Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E), Çağdaş Aleviler Birliği Platformu (ÇABP), Uluslararası Kürecikler Meclisi, Êzîdî Dernekleri Birliği Merkezi (NAV-YEK) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Besime Gonca ile çok sayıda FEDA üyesi de katıldı.  

Kongre direnenlere adandı

Cumartesi ve Pazar günü Dortmund Alevi Kültür Merkezi’nde yapılan kongredeki yoğun tartışmalar yürütülürken, önümüzdeki süreçte Avrupa’da yeni bir örgütleme modeli üzerinde duruldu.

Kongrenin açılış konuşmasını Kürt siyasetçi ve FEDA eski Eşbaşkanı Demir Çelik yaptı. Kılınç gelenleri selamlarken, Çelik ise rıza toplumunun önemine dikkat çekti.

Ardından Pir Rıza Yağmur tarafından gulbang verildi, çerağlar uyandırıldı. Divan seçiminin ardından konuşan Besime Konca, “Başta Rojhilatê Kurdistan’daki direnişler olmak üzere halkımızın dört parça Kürdistan’da gösterdiği direnişi yürekten selamlıyoruz ve kongremizi de direnenlere adıyoruz” dedi. 

Katliamlara sessiz kalamayız

DİK Eşbaşkanı Hülya Yer ise İran’da katledilen Jîna Amînî için direnenleri selamlayarak başladığı konuşmasında “Jîna Amînî Kürt’tür. Molla rejiminin en çok korktuğu da budur. Direnişler yayıldıkça rejim Kürt kentlerine yoğunlaştı. Kürt kadınları olarak her yerde Jîna Emini’yiz diyoruz ve direnişimizi yükselteceğiz. Dersim’de geliştirilen kültürel soykırımlar ve devlet eliyle bilinçli bir şekilde Dersim kadını ve bölge kadını hedef alınıyor. Bunun somut örneklerden bir tanesi Gülistan Doku’dur” diyerek, herkese katliamlara karşı sesini yükseltmesi çağrısında bulundu.

İttifak etrafında kenetlenelim

AABF Başkanı Hüseyin Mat ise devletin asimilasyon politikalarına dikkat çekerek, “Sadece Dersim, Varto ve Maraş’tan Kanada’ya binlerce genç iltica etmiş. Bu büyük bir kültürel yok oluş demektir. İktidar adeta ülkeyi boşaltmak için yoğun bir çaba harcıyor. Bu yüzden güç birliği ittifakı etrafında kenetlenmek tarihi bir roldür. Ancak iktidarı böyle zayıflatabiliriz” diye konuştu. 

Kürecik İnsiyatifi temsilcisi İsmet Çelik de kendi çalışmaları hakkında bilgi verdi, dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Yeni yönetim seçildi 

Konuşmaların ardından Demokratik Alevi Federasyonu’nun faaliyet raporları okundu. Ardından ise kongreye katılan delegeler yeni eşbaşkanları ile yeni dönem yönetim kurulunu seçmek için oy kullandı. 

Yapılan seçimde Kürt siyasetçi Demir Çelik ve Hürri Kabayel eşbaşkanlığa seçildi. Yazar Hasan Hayri Ateş, Yazar Aziz Tunç, Asuman Ergin, Gülperi İlhan, İsmail Demirdelen, Hüseyin Akmaz, Günay Sırlan, Alişen Tekin, Hasan Aslan, Özcan Ağdaş, Turaç Samer, Besime Kaçar, Muzaffer Çiçek, Gülizar Doğan ve Oktay Can’da yönetim kuruluna seçildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.